Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..
Buat cucur jagung ni pada hari sabtu yg lalu semasa saya balik sekejap untuk hantar najeeha pergi tuisyen petang tu.. lagi pun jagung ni dah lama.. masa tu FIL kirim 5 tongkol kat adik ipar masa mereka balik kampung itu hari.. en suami nak rebus semuanya, saya mintalah tinggalkan satu tongkol kata nak buat cucur jagung.. tapi en suami tinggalkan 2 tongkol utk saya :) ini gara-gara terliur tengok cucur jagung Kak Noor blogger Bicara Kak Noor tu.. tapi punya lama dah terperap dalam freeze tu.. jadi tak mahu kena marah.. *__* kita rajin kan lah diri untuk memasaknya.. walau pun penat di hospital tu masih terasa..
~__^
Saya tak ikut resepi kak noor letak udang dan karot sebab semua barang tu dalam peti ais yilek hahhaha..
Jadi kita buat lah cucur jagung ikut resepi tekak kita ye kekawan..
Jom lah mengintai resepi saya yg mudah ni..
RESEPI CUCUR JAGUNG LEMAK MANIS
Bahannya :-
- 2 tongkol jagung yg belum rebus
-2 1/2 cawan tepung gandum
- 2cawan air
- 1/2 sudu kecil garam
- 4 sudu besar gula
- Minyak utk menggoreng
Caranya :-
1. Hiris isi jagung dari batangnya, masukan dalam bekas , kemudian masukan tepung ,garam, gula dan air, kacau hingga sebati.
2. Biarkan dalam 10 minit, kemudian jemput kecil adunan dan goreng didalam minyak yg panas.
3. Bila dah keperangan boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
4. Kemudian alihkan dalam pinggan. Siap utk dihidangkan
Najeeha habis tuisyen pukul 5.00pm, siap pesan dengan dia solat asar siap2 sementara menunggu mama datang ambil sebab nak terus pergi hospital balik.
Masa tu saya buat dua jenis cucur , satu lagi cucur pisang, itu pun pisang yg FIL kirimkan tu.. mula2 nak goreng pisang tanduk tu, sekali tengok dah masak sangat jadi kenalah jadikan cucur juga..
Masa najeeha masuk kereta dia pun tanya .. "ada apa dalam bekas tupperware ni mama?".. "Cucur jagung dan cekodok pisang " jawab saya.. tentu perutnya dah terasa laparkan kekawan.. lima ketul cucur jagung di makannya dan 3 ketul cekodok pisang pun sama .. "sedaplah mama cucur jagung ni, mama tak pernah masak sebelum ni kan" ujarnya.. memang pun inilah pertama kali kami memakannya..
Petang tu di hospital itulah minum petang kami, masa tu tok cik dan nek cik datang ziarah nabil, jamu itu juga utk mereka..
En suami pun baru pertama kali makan, mereka semua suka, nanti cuba versi kak noor lah ada udang dan karot tentu lagi sedapkan kekawan..
p/s Maaf kepada kekawan yg tak sempat saya BW ye.. biasalah cuti lama ni.. kerja pun berlambak lah menunggu utk diselesaikan ~__^
Kenapa kalau jagung panggil cucur kalau pisang panggil cekodok Yati?
BalasPadamKakak panggil jemput-jemput hihi..
Betul la. Saya pun panggil jemput2. Boleh berbalah dengan laki pasal penggunaan cekodok dan cucur
PadamOrang Johor memang pun panggil semua ni jemput-jemputkan, Kakzakie. Saya dulu tak tahu pun cucur tu apa. Ingat cucur udang yang besar-besar tu. Rupa-rupanya jemput-jemput!
PadamAkak cucur jagung guna jagung yang dah rebus yatie..
BalasPadamAkak tengok cucur jagung yatie meriah dengan jagung...sedapnyaaa.
Aik biar betul pertama kali.makan cucur jagung..hehe sy klu beli jagung memang wajib buat cucur jagung..klu letak daun bawang sikit pun best.ada udang lg mabeles la
BalasPadamyumyum sedapnya... saya pun jarang buat cucur jagung, sesekal dapat tuh boleh abih sepinggan cucur kiki
BalasPadamkegemaran acik ni yatie
BalasPadamtapi semalam suami beli jagung acik buat bubur jagung durian je
Kak yati..teringat duk buat cucur jagung ni di asrama di u..nasib tak berbunyi siren..hihihi
BalasPadamSedapnya cucuq jagung. kegemaran kak ni. tambah kalau guna jagung manis.
BalasPadamNak buat jugalah. Kalau pakai jagung frozen ok ke ha?
BalasPadamCucur jagung cicah cilisos pedas..mmg sedap!!
BalasPadamWah...rangup diluar...juicy didalam...dah la jagung kegemaran PC..terliur pulak..
BalasPadamIni salah satu makanan favorit nih mbak, soalnya mamah saya juga sering buat ...
BalasPadamnampak sgt sedap sbb byk jagung tu haa
BalasPadamsedappp nyer! dah lama tak macam cucur jagunggggg
BalasPadamKita pun jarang jugak buat cucur jagung ni CH... malas nak buat, sebab budak budak dlm rumah ni yg pelik sikit bukan dia makan pun. Mak jugak kena habiskan kang...So jalan mudah tak payah buat haha....
BalasPadamKiranya hi tea di sepitallah ni ek hihi
macam sedap ja,.
BalasPadamseketul-seketul jagung dia kan..
BalasPadamCucur jagong dan pisang dua2 sedap kuih kegemaran kak Zai.
BalasPadamwahh..banyaknya jagung...suka cucur jagung versi manis dan pedas..
BalasPadamdulu mak saya rajin kak buat cekodok jagung camni...lemak2 manis rase dia...makan panas2 memang sedap...
BalasPadamNampak sedap cucur jagung yang CH buat ni walaupun derhaka pada resepi KakNoor.
BalasPadamwow dap ni.
BalasPadamaida x pernah buat.
kalu jagung tu, ngap yg rebus aje.
bleh try kot ni.
cekodok + jagung = mcm sedap jer ni.
Kalau guna jagun tin boleh keh ???
BalasPadamsaya pernah makan, sejak itu, memang jatuh cinta dengan makanan ini ;)
BalasPadamSaya pon slalu makan.tp hr ni br pertma kl wat.hihi.tp sy tmbh mentega ckit...
BalasPadam