Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 31 Januari 2016

AYAM GORENG MAMAK RANGUP DAN SEDAP

Assalamualaikum kekawan..
Dah masak ke utk makan tengahari ni.. atau ada undangan kenduri.. saya tak ada undangan pun minggu ni.. tadi sekodeng FB.. sekali tu ada pulak yg melintas kat wall Ayam Goreng Mamak ni.. apa lagi save dulu kat sini nanti kita cuba ye ~__^


Resepi Ayam Goreng Mamak

Seekor Ayam di potong 10

Bahan2:

2 Sudu besar Tepung beras.
1 Sudu kecil Tepung jagung.
4 sudu besar tepung gandum
1 Sudu kecil serbuk lada putih.
2 Sudu kecil Serbuk kunyit.
2 Sudu besar Serbuk Kari Daging.
1/2 Sudu besar *cili kering yang dikisar halus.
Kisaran halus Bawang besar 1 biji + Bawang putih 5 ulas + Halia 2 inci
3 Tangkai daun kari
1 kg minyak untuk goreng.
1 sudu kecil gula( kalau bubuh aji tak payah bubuh gula)
Garam Secukup rasa
2 biji putih telur
Air secukupnya untuk bancuhan..

Cara2:

1. Bersihkan ayam yang telah dipotong dan toskan @ keringkan air basuhan ayam...
Selepas air dah tos, masukkan kedalam bekas dan masukan serbuk kunyit dan sedikit garam dan gaulkan serata ayam...

Kemudian, masukkan semua bahan2 lain dan gaul sebati.. Air masukkan sedikit demi sedikit..
Gaulkan serata dan dapatkan kelikatan tepung yang sesuai..Sekiranya tepung terlalu likat boleh ditambah sedikit air...Kelikatan tepung adalah amat penting diberi perhatian..,sekiranya terlalu cair tepung ini akan terlerai dari dari ketulan ayam..dan kalau terlalu pekat ia akan menjadi cucur goreng ler pulak...

Tutup bekas ayam ini dengan plastik salut makanan dan perapkan dalam peti sejuk bahagian beku selama 1- 2 jam atau lebih supaya bahan2 rempah ini serap kedalam isi ayam...

2. Selepas cukup masa perap, boleh laa goreng ye..Maka dinasihatkan agar test goreng seketul ayam dahulu untuk pastikan bancuhan tadi cantik kejadiaannya atau tak..

3. Panaskan kuali dan masukkan minyak yang secukupnya ( ayam perlu tenggelam dalam minyak)...Tentukan minyak perlu panas sebelum memulakan gorengan..suhu minyak amat memainkan peranan dalam gorengan yang cantik...

4. Untuk gorengan yang cantik ,jangan masukkan terlalu banyak ayam dalam satu2 masa..Api dapur perlulah sentiasa diawasi supaya ketulan ayam tidak hanya masak diluar tapi masih berdarah didalam..pada satu2 masa cuma masukkan 4-5 ketul ayam dalam kuali yang sederhana besar pada api yg sederhana..gorengan ini biasanya ambil masa 20- 25 minit...

Untuk pastikan ketulan ayam telah masak biasanya ketulan itu mula terapung. Masukan bahagian peha diakhir gorengan kerana bahagian peha ambil masa yang lama untuk masak dan memerlukan api yang kecil. Tanda peha sudah dimasak ialah dengan perhatikan urat pada bahagian bawah mula pecah dan ketulan mula terapung..

5. Goreng ayam tak perlu terlalu lama..Kalu terlalu masak juice pada ayam akan kekeringan dan menghilangkan kemanisan pada isi ayam...
 

Sumber : Facebook

Sabtu, 30 Januari 2016

KULIT UDANG PENAWARNYA ~__^




Ni pun penting. Udang tinggi kandungan asid urik. Boleh menyebabkan gout. Tapi jangan takut. Allah buat elok2 dah. Dimana ada racun situ ada penawar. Buang usus atas belakang, & kulit jangan buang habis. Tinggalkan separuh. Kulit yg tinggal tu adalah penawar asid urik dan kaya chitosan iaitu penawar gout. Jika tidak boleh telan, memadai ada dlm kuah. Cegah bukan mengubati.

Sumber : Facebook

Jumaat, 29 Januari 2016

Al Kisah Si KELEDEK UNGU ~__^

Salam petang yang ceria kekawan :)

Tersebutlah kisah si KELEDEK UNGU ini adalah untuk dibawa ke Family Days FIL di Afamosa tu sebenarnya.. entah macam mana boleh kalut nak cepat maka terlupa lah nak mengambilnya dari peti ais.. beli sudah lah banyak.. konon nak dibakar disana..
Apabila kak long mengeluarkan ubi kayu untuk dibakar barulah saya teringat keledek ungu saya ni..

Maka untuk memenuhi keinginan saya bakarlah guna pemagang ajaib saya yg telah banyak berjasa tu ^__^ 
Sekejap ajer dah siap dalam 20 minit jer saya bakar dengan api yang sederhana ye kekawan.. nanti tak pasal2 pulak rentung ;)

Saya bakar masa cuti thaipusam tu lah kan.. anak2 pergi sekolah sebab sekolah mereka ganti dengan cuti raya nanti.. apabila mereka balik sekolah dapat lah menikmati keledek bakar saya ni..
Nabil kata" emmm sedapnya mama" boleh buat lagi..
Kata saya "kalau bakar dengan arang lagi sedap dan wangi, tu lah terlupa nak bawa tu hari kat Afamosa tu"
"Tak apa mama ini pun dah sedap ni" sampuk najeeha..
Memang sedap keledek ungu ni sungguh empuk isinya..

Petang itu juga saya buat Pengat/Bubur Keledek Ungu.. 
Dah banyakan kena lah saya masak pelbagaikan.. tu ada lagi dalam peti ais , tunggu kak nabilah balik untuk dibakar lagi.. mahu nangis dia jika dapat tahu yg kami berjimba-jimba makan keledek ungu ni ~___^

En suami memang peminat pengat/bubur .. tak kira lah apa jua jenis pengat yg dimasak.. akan dimakannya dengan jayanya :D


RESEPI PENGAT KELEDEK LABU

Bahannya :
- 3 biji keledek ungu (potong ikut suka)
- 1 1/2 cawan tepung pulut 
250ml santan (santan kotak pun boleh)
1 cawan air
1/2 cawan gula kasar
1 ketul gula melaka (saya guna kiub sederhana kecil tu)
Daun pandan
Secubit garam

Caranya :-
1. Tepung pulut dibancuh dgn air, sehingga ianya menjadi doh yg boleh digentel seperti gambar diatas. Pastu warna warni kan ikut warna yg digemari dan kemudian gentelkan bulat2.
2. Lepas tu masak gula merah dgn 1 cawan air. Bila dah masak tapis dan ketepikan.
4. Kemudian masukan satu cawan air , gula merah yg masak tadi , gula putih , keledek,secubit garam dan santan, kacau sebentar 
.
5. Apabila keledek dah nak agak empuk, masukan tepung pulut yg digentel2 bulat tadi dan masukan simpulan daun pandan. Tunggu sehingga masak.
7. Kemudian rasa manis dan lemaknya. Jika secukup rasa dan bahan semua dah masak bolehlah dihidangkan.


Salam JUMAAT Penghulu Segala Hari.. ^__^





*tazkirah pagi
❤ Hari ini, bila kita nak mandi, kita boleh mandi sendiri di mana sahaja yg kita suka.
🌹 Selepas itu kita ke almari dan pilih baju, apa yg kita nak pakai dan apa warna yg kita suka.
🌹 Kita ke almari solek, kita boleh pilih, apa wangian yg kita kita mahu.
🌹 Apabila sampai waktu sembahyang, kita ke surau atau ke masjid, samada berjalan kaki mahupun berkenderaan..
🌹 Selepas sembahyang, kita boleh pergi ke mana sahaja, kita nak pergi, kedai kopi, shopping ataupun terus pulang ke rumah...
🌀 TETAPI...
😭 Suatu hari nanti...
💔 Kita tidak mampu nak mandi dan kita akan dimandikan..
💔 Kita dah tak boleh pakai pakaian yang kita suka KECUALI kain kapan yg berwarna putih..
Tiada wangi-wangian KECUALI kapur barus...
💔 Dan di waktu itu bukan kita sendiri nak ke surau atau pun masjid TETAPI kita di usung...
💔 Selepas disembahyangkan, kita dah tak boleh pergi mana-mana KECUALI kita akan diusung ke rumah yg kekal abadi utk kita semua iaitu TANAH PERKUBURAN...
💔 Diwaktu itu, barulah kita tahu dan sedar bahawa, apa yang ada selama ini adalah bersifat sementara dan kita baru sedar yang kita selama ini terpedaya dengan keindahan DUNIA.
😍 "Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali
(1) orang-orang yang beriman,
(2) dan yang beramal soleh,
(3) dan yang berpesan-pesan pada kebenaran,
(4) dan yang berpesan-pesan pada kesabaran".
🌀~ Surah Al-'Asr.
P/s : silakan share kepada saudara se-ISLAM kita ..

Sumber : Whatsapp.

Khamis, 28 Januari 2016

11 LANGKAH PENSTRUKTURAN DAN PENGUBAHSUAIAN BAJET UTK RAKYAT 2016



11 langkah penstukturan dan
pengubahsuaian #BajetUntukRakyat

1 - Kerajaan setuju untyk kurangkan potongan caruman KWSP pekerja sebanyak 3% mulai Mac 2016-Dis 2017. W/bagaimanapun, caruman majikan kekal #Bajet2016

2 - Kerajaan akan beri pelepasan khas cukai sebyk RM2k kepada pmbayar cukai individu berpendapatan RM8k/bln ke bwh utk tahun taksiran 2015 #Bajet2016
- W/pun Kerajan akan hilang hasil sebyk RM350j namun ianya dpt beri penjimatan byrn cukai individu sehingga RM475, manfaatkan 2j pembayar cukai

3) Bg kurangkn kos kperluan harian,Krjn akn,antaranya,liberalisasikn AP bg prod prtanian trpilih trmasuk biji kopi mentah,daging #Bajet2016
- FAMA akn buka pasar belian trus hasil pertanian MyFarm Outlet yg jual brg makanan pd hrga jualan 5-20% lbh rendah dr hrga pasaran #Bajet2016
- KPDNKK akn knalpasti lbh byk kedai2 jualan harga berpatutn spt hypermarket. Jmlh Kedai Harga Patut akn ditingkatkn drp 640 kpd 1k .
- KPDNKK akn tingkatkn pnguatkuasaan & ambil tindakan ke atas peniaga tdk beretika yg ambil kesempatan kaut keuntungan brlipat gnda
- Utk terus bela pesawah, Krjn sediakan tambahan tunai RM50 bg setiap 1 tan metrik padi bersih sbg insentif input pengeluaran padi
- Prog MyBeras diperkenal. Stiap keluarga miskin tegar yg brdaftar akn dibekal dgn 20kg beras stiap bln utk kurangkn bebanan hidup

4 - Berkuat kuasa serta merta ke atas projek baru, smua penjualan rumah bharga hingga RM300k terhad kpd pembeli rumah prtama shj
-Bg Proj Prumahan Rkyt brharga RM35k, Krjn menerusi BSN & Bank Rkyt tawar pakej pmbiayaan pd kdr 4% mnfaatkan lbh 10k pmilik rumah

5- Sumbangan 30% drp levi HRDF akn disediakn utk tingkatkn kompetensi & kemahiran pekerja, termasuk pekerja yg tlh diberhentikn

6 - Kerajaan akan menggandakan usaha pematuhan & pengauditan terhadap para pengelak cukai atau tax evaders

7 - Krjn terus perkemas sistem pengurusan pekerja asing, kadar levi diklusterkan kpd 2 kategori, tdk trmasuk pmbantu rumah asing
-Krjn laksana Prog Penggajian & Penempatan Semula PATI, beri peluang kpd PATI yg bekerja secara haram diberi permit kerja yang sah

8 - Krjn akn lebih berhemah dlm perbelanjaan terutamanya bekalan & perkhidmatan, meneruskan usaha merasionalisasi pemberian geran

9 - Prbelanjaan pmbangunan akn fokus kpd projek & prog mndahulukan rkyt, mmpunyai kesan pengganda tinggi & kndungan import rendah

10- Institusi kwgn pmbangunan & dana modal teroka milik Krjn akn tmbh dana RM6b dlm sediakn pembiayaan kpd PKS & sykt permulaan

11- Pihak GLC disaran agar laksana inisiatif bg kurangkan jurang pndptn pengurusan atasan & golongan pekerja, akn dipantau EPU

Alhamdulillah SUJUD Syukurku Kepada ALLAH... Ampunilah Dosa-Dosaku..

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yg baik jua hendaknya.

Semalam saya pergi follow-up sakit tiroid saya tu.. memandangkan pada 2 minggu sudah iaitu 13/1/2016 bacaan darah saya tidak begitu menggembirakan jadi doktor suruh saya datang lagi 2 minggu utk check darah dan buat ultrasound tiroid. Alhamdulillah untuk bacaan darah Thyroid Function kembali NORMAL..

Thyroid Stimulating Hormone 0.60 mIU/L (0.27-4.20) bacaan inilah yg naik mendadak 2 minggu sudah tu yg doktor risau..
Free T3 4.5 pmol/L (3.5-6.5)
Free T4 13.5 pmol/L (9.025-25.0) 

Alhamdulillah.. itu yg keluar dari mulut saya bila doktor menunjukan keputusan itu kepada saya. Kita kena berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah untuk menyembuhkannya.


Ini pula keputusan ultrasound di leher saya tu.. keputusan pun alhamdulillah .. tengok ulasan Dr Ahmad Afkhar yg buat ultrasound tu " Several small well defined hypoechoic lesions in both thyroid lobes, likely begin in nature" 

Gambar ultrasound ni pun tunjuk dan terangkan semakin normal . Alhamdulillah..

Alhamdulillah.. saya tak perlu lagi telan ubat ni banyak2.. doktor suruh makan 1 biji jer sehari.. sebelum ni 6 biji sehari.. 
Lepas tu berat badan saya sudah naik ke 51kg semalam, 2 minggu sebelum ni 48kg.. terperanjat Dr Aizan.. perkembangan yg baik katanya 2 minggu dah naik 3 kilo.. hahaha orang sibuk nak kurus saya sibuk nak menaikan berat badan.. saya nak back ke BMI yg ideal iaitu 58kg.. teringat komen Kakcik di blog hainom Okje.. bila saya kata saya ni dah tinggal rangka.. Kakcik kata dulu dia turun sampai 20kg.. sekarang biarlah gemuk kata kakcik asalkan tak telan ubat banyak-banyak.. komen kakcik tu menaikkan semangat saya utk segera sembuh dan tak perlu telan ubat banyak2. Terima kasih kakcik memotivated saya :)
Disamping itu saya ambil makanan tambahan iaitu B17 biji aprikot, VCO dan Teh daun belalai gajah.. itulah usaha saya.. Bermula berdoa kepada Allah, berusaha dan bertawakal kepada Nya utk menyembuhkan..


Rabu, 27 Januari 2016

KETUPAT ADABI & RENDANG AYAM BY NOXXA

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik hendaknya..
Pada hari family days FIL tu saya bawa ketupat mini adabi dan rendang ayam. Semua saya masak menggunakan noxxa cepat sikit. Saya masak masa hari jumaat malam sabtu..
Elok lembut dan padat masak ketupat guna noxxa ni.. selalu 1-1.30 jam baru masak.. guna noxxa ni 25 minit dah siap.. gambar yg dah potong tak sempat ambil pulak..

Cara masak ketupat adabi peket kecil guna noxxa :
- 1 bungkus ketupat mini adabi (30peket)
- secubit garam halus
-1 helai daun pandan.

Caranya :
1.Cuci ketupat, toskan.kemudian masukan innerpot dlm periuk noxxa dan masukan  ketupat dan air sehingga tenggelam ketupat tu.
2. Masukan garam dan daun pandan.
3. Tekan butang high pressure sehingga 25. Alihkan tombol kepada pressure. Tekan butang on.
4. Tunggu sehingga bunyi bif.. pusingkan nob kearah steam dan biarkan wap keluar sebelum buka penutup.
5. Toskan ketupat tu dalam tapisan.


Ini pula masak rendang ayam selepas masak ketupat tu.. 45 minit siap dah.. senang kerja sayakan.. ;) Saya masak 2 ekor ayam.. jadi kekawan gandakan bahan dibawah ye..

RESEPI RENDANG AYAM BY NOXXA.

Bahannya :
- 1 ekor ayam dipotong ikut size anda suka.
- 1 kilo santan pekat
- 150gram kerisik
- 2 btg serai di ketuk.
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 2 keping asam gelugor
- 1 biji buah pala ditumbuk
- 3 helai daun limau purut
- Garam secukup rasa.

Bahan kisar :
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 3 btg serai dihiris halus
- 5 sudu besar cili kering yg telah dikisar.
- Air secukupnya.
Satukan semua baham diatas dalam pengisar dan kisar halus.

Caranya :-
1. On periuk noxxa dan tekan butang stir fry. Masukan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Off periuk dgn menekan butang on/off tu.
2. Masukan ayam dan gaul mesra, lepas tu masukan asam keping dan santan , kacau mesra lagi.
3. Kemudian ON periuk semula , pasang penutup rapatkan , pusing tombol pressure dan tekan high pressure set sehingga 7 minit. 
4. Bila dah berbunyi , pusingkan nob kearah steam dan biarkan wap keluar sebelum membuka penutup.
5. Oleh kerana saya hendak rendang yg kering , tekan butang stir fry tu. Bila tinggal sedikit kuah masukan buah pala, kerisik, serai dan daun kunyit yg di hiris tadi. Kacau lah sehingga kering yg dikehendaki.
6. Kemudian bila dah elok kering boleh lah di off kan periuk tu. Siap utk dihidang.

Hendak dijadikan cerita.. saya dah penat masa tu.. jadi saya minta anak dara saya dua orang tolong kacaukan rendang tu utk keringkan. Punyalah beriye mengacau sampai sedikit hancur dikerjakan.. cer tengok gambar tu.. tu mujur saya tengok cepat sebab rasa tak sedap hati.. tu lah dpt diselamatkan. Alhamdulillah tak hangus. Saya wasap gambar tu dalam group keluarga en suami.. semua kata tak pe nanti senang makan hehehe..
Alhamdulillah rasanya sedap.. jadi kat sana rendang ayam saya habis dulu. Makan dgn nasi impit dan lemang. Lemang tu kak long yg beli kat tepi jalan menghala ke Afamosa tu.. Gambar rendang tak ada pulak dgn lemang tu.. dah sedap sangat menyuap ke mulut hehehe..
Lupa nak ambil gambar. 
Demikianlah kisah ketupat adabi dan rendang ayam saya by noxxa tu ^__^

Selasa, 26 Januari 2016

Family Days FIL di A'FAMOSA Villa Melaka..

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik hendaknya..

Pada 23-24 Januari 2016 keluarga FIL mengadakan hari keluarga di A'Famosa Villa di Melaka. Disamping itu menyambut hari lahir bagi bulan Januari.. Adik ipar dan Kak Long dah sampai dulu.. kemudian Kak Ton dan Abg Noor sampai..sempatlah mereka berkaraoke dulu.. kata utk malam karang kena test suara dulu ~__^

Kami adalah keluarga ketiga yang sampai.. lebih kurang pukul 4.00pm macam tu.. anak2 apa lagi bila nampak pool itulah yg diterjahnya dulu kan.. Tengok Nabil dan Nabilah.. dia lah yg mula merasmikan kolam ni.. puaslah berenang2 dalam tu ..

Kemudian sampai pula mak itam dan keluarga, abah dan mak cik yg diambil oleh adik ipar saya di Felda Bukit Jalor , mak andak, mak ngah dan keluarga, semakin ramai memenuhilah rumah tu.. 


Masa petang tu dah mula acara BBQ .. mula membakar ayam, kambing, udang, sotong, sosej , ubi bakar..
Disamping tu kami membawa potluck juga, mak itam membawa nasi lemak sambal sotong, mak ngah pula nasi tomato dan ayam masak merah, mak andak mee goreng dan saya bawa nasi impit dan rendang ayam.

Bagi menyambut kelahiran bulan Januari adalah Along 21 Januari dan Mak Cik 23 Januari.. Selamat hari lahir buat mereka berdua, semoga usia dirahmati Ilahi, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik..

Tema malam tu adalah "ALOHA" tengoklah anak2 dikepalanya ada bunga dan emak2 pula memakai selendang bunga dan bapa2 pula baju bunga2 .. masa adik ipar saya bagi tahu tema Aloha di wasap group semua org pakat gelak sebab sama pulak dengan tema hari lahir Kak Mah.. wanita no 1 negara kita tu ~__^

Tengok Nabil orang sibuk memotong kek didalam rumah dia boleh pulak turun mandi kolam lagi bersama pak itam dan Uncle Saifulnya.. penyudahnya pukul 10pm saya suruh dia naik.. dah naik kecut dalam kolam tu..

Tak banyak sangat gambar saya ambil sebab saya dah colaps.. baring jer dalam bilik.. sekejap saya keluar.. pukul 10pm saya dah tido..  dah tak larat sangat penatnya.. Sebab malam tu saya habis merendang pukul 12pm.. Sabtu saya ada kursus setengah hari di ofis. Balik dari kursus pukul 12.30pm terus gerak ke Melaka.. mahu tak penat badan saya ni..

Pagi tu mereka sambung lagi mandi kolam tu.. dah sudah2 anak2 ni.. selagi tak balik .. memang berendam jerlah dalam kolam tu.. pukul 11am saya dah suruh mereka naik sebab pukul 12pm dah nak check-out.. kena lah berkemas semua kain baju dan barang2 semua kan..

Ini jer makanan yg sempat kakak Nabilah ambil :D

Pagi tu ada juga yg dah nak gerak awal balik.. nak pergi kenduri kahwin katanya.. jadi posing2 lagi sebelum balik.. kebanyakan gambar ni saya ambil dari wasap group keluarga en suami..



Akhir sekali sebelum balik bergambar lah.. gambar yg diatas tu bersama anak menantu dan cucu.. cucu yg tiga orang (anak saya lah tu) tak ada dalam gambar.. sebab dah kepenatan mandikan..
Gambar dibawah pula FIL bersama 9 orang anaknya 4 lelaki 5 perempuan.. Semoga dengan adanya program sebegini akan bertambah eratlah ukhuwah kekeluargaan..

Isnin, 25 Januari 2016

8 TEKNIK MENANGANI ANAK SUKA BEREBUT DAN BERGADUH

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yg baik jua hendaknya..








Sumber : Facebook

Sabtu, 23 Januari 2016

DUIT OH DUIT...



Renungan untuk hari ini...
Nilai Duit.............

-..Duit ..  tak boleh bawa mati tapi tak ada duit rasa nak mati.
-.. Duit .. tak   boleh beli kasih sayang tapi kasih sayang boleh melayang bila tak ada duit.
- ..Duit .. tak boleh beli tidur tapi tak ada duit tidur pun tak lena.
- ..Duit .. tak boleh beli kesihatan tapi utk sihat perlukan duit.
- ..Duit .. tak boleh beli kebijaksanaan tapi utk dapatkan ilmu perlukan duit.
- ..Duit .. Orang bodoh nampak cerdik bila ada duit tapi orang cerdik nampak bodoh bila tak ada duit.
- ..Duit .. bukan segalanya tapi segalanya perlukan duit.

..D-don't.
..U-use.
..I-intelligence.
..T-the wrong way.

Kata orang-orang bijak pandai, jika :
                                                   
1.   ..Ingin bahagia. -  Sembahyang awal waktu
2.   ..Ingin sihat  -  Berpuasa
3.   ..Ingin dipermudahkan urusan - Bacalah Al-Quran
4.   ..Ingin wajah berseri  -  Jaga sembahyang Tahjud
5.   ..Ingin kaya  -  Sembahyang Dhuha
6.  ..Dihimpit masalah  - Beristghfarlah
7.  ..Berdukacita. -  Berdoalah
8.  ..Mahukan  keberkatan  -  Berselawatlah.

Yg membaca, tak untung
Yg brcakap, pun tak untung
Yg mndengar, pun tak untung
Yg untung, orang yang mempratikkannya, insyaAllah.

Mari kita amalkan..
" DUIT "
D - DOA
U - USAHA
 I  - ISTIQAMAH
T - TAWAKAL
ORANG SOMBONG je takkan copy..      
 - Istana Paling Cantik → MASJID..      
 - Lagu Paling Sedap → AZAN ..      
 - Senaman Paling Baik → SOLAT..      
 - Hobi Paling Berfaedah → ZIKIR..      
 - Agama Paling Indah →ISLAM..      
 sy copy sbb sy islam.. ☺

Minta berhenti sekejap je...Baca lah ini..

Curi sedikit masa Emas kita... Gunakan 1 minit utk mengingati ALLAH

                Langkah 1:
Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih
      SUBHAANALLAH
      WALHAMDULILLAH
      WALAA ILAA
      HAILLALLAH
      ALLAHU AKBAR

      ASTAGHFIRULLAAH

LA ILAAHA ILLALLAAH, MUHAMMADURRASUULULLAAH

ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK'ALAA SAYYIDINA MUHAMMAD WA 'ALAA ALIHI WA SAHBIHI AJMA'IIN

                     Langkah 2:
Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataan demi perkataan

                     Langkah 3:
Forward pesan ini kpd sekurang-kurangnya 9 org yang anda kasihi.
                   
                     Hasil 1:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka utk mengingat, berdoa & bermunajat kpd ALLAH SWT.

                     Hasil 2:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka utk mengingat & berdoa utk Nabi Muhammad SAW

                     Hasil 3:
Dalam masa satu jam sekurang-kurangnya 7 orang telah mendoakan kesejahteraan untuk kita & di-AMIN-kan oleh para Malaikat...:)
Ambil hikmahnya aja ya teman,,
Ya Allah
Ya Rahman
Ya Rahim
Ya Malik
Ya Qudus
Ya Salam
Ya Mu'min
Ya Muhaimin
Ya Aziz
Ya Jabar.                                                                                                 Ya Mutakabbir
Ya Salam
Ya Hayyu
Ya Qoyum
Ya Sami
Ya RozaQ
Ya Mugni
Ya Malikul mulki
Ya Dzal djalalilwalikrom
Ya Gofar
Ya Mujib

Kirimkanlah asma Allah ini ke semua contact mu..

Jumaat, 22 Januari 2016

Janganlah kata kat sahabat .. TU MASALAH KO..




Assalamu'alaikum. Nak share sikit cerita..

Alkisah seekor tikus dan sahabat-sahabatnya...

Sang Tikus melihat daripada satu lubang tepi rumah untuk lihat petani dan isterinya sedang membuka satu bungkusan…

“Apa makanan dalam kotak ini?” bayang tikus tersebut yang kelaparan.

Sang Tikus terkejut melihat apa yang dikeluarkan petani dan isterinya berupa perangkap tikus!

Sang Tikus yang ketakutan balik ke kandang memberitahu kawan-kawannya, “Ada satu perangkap tikus dalam rumah Pak Ali! Ada satu perangkap tikus!”

Ayam yang sedang tidur, bangun dan menggaru dan menaikkan kepalanya lalu berkata, “Sang Tikus, ana tahu ini ialah masalah besar untuk enta, tapi ini tak ada kena mengena dengan ana… Ana tak kisah pun, jangan kacau tidur ana.”

Kecewa, Sang Tikus pun mencari Sang Kambing yang juga rakan karibnya untuk memberitahu berita perangkap tikus.

“Ada perangkap tikus di rumah Pak Ali! Ada perangkap tikus di rumah Pak Ali,” kata Sang Tikus.

Sang Kambing melihat Sang Tikus dengan mata tak bermaya lalu berkata, “Maafkan ana Sang Tikus. Ana tak boleh berbuat apa-apa selain berdoa. Ana akan pastikan enta dalam doa ana.”

Kecewa lagi, Sang Tikus pergi berjumpa dengan Sang Kerbau dan berkata, “Ada perangkap tikus di rumah Pak Ali! Ada perangkap tikus di rumah Pak Ali” dengan harapan Sang Kerbau akan mengambil peduli masalah yang dihadapinya.

Sang Kerbau berkata,”WOW, Sang Tikus. Ana simpati pada enta, tapi perangkap itu, kulit saya pun tak terasa kalau terpijak.”

Sang Tikus pun balik ke rumahnya, kecewa dan sedih untuk menghadapi perangkap tikus itu bersendirian tanpa rakan-rakan di kandangnya.

Malam tersebut juga, Sang Tikus terdengar bunyi “PAPP!” seolah-olah perangkap tikus itu telah mendapat mangsanya yang pertama.

Sang Tikus pergi menjenguk di lubang yang sama. Ketika tiba di sana, Sang Tikus terlihat kaki isteri Pak Ali berdarah dan Pak Ali sedang merawatnya. Kelihatan di perangkap tikus itu ialah bangkai seekor ular berbisa yang ekornya terkena perangkap tikus.

Isteri Pak Ali rupanya bergegas ke dapur untuk melihat hasil tangkapan perangkap tikus dan sebaik saja tiba ular berbisa itu yang mengarang terus menyengat isteri Pak Ali.

Pak Ali bergegas membawa isterinya ke hospital, dan beberapa hari kemudian isterinya diarahkan pulang.

Isteri Pak Ali masih tidak sembuh, dan terkena demam panjang. Ada orang kampung memberitahu sup ayam bagus untuk merawat demam – maka Pak Ali telah menyembelih Sang Ayam untuk membuat sup untuk isterinya.

Tapi kerana isteri Pak Ali masih tidak sembuh, ramai sanak-saudara yang datang menjenguk ulang-alik menjaga isteri Pak Ali – Pak Ali menyembelih Sang Kambing untuk memberi makan kepada mereka sebagai tanda penghargaan.

Akhirnya, isteri Pak Ali sembuh. Pak Ali kegembiraan dan mengadakan kenduri kesyukuran dan menyembelih Sang Kerbau untuk menjamu seluruh kampung.

Sang Tikus melihat semua ini terjadi dengan penuh kesedihan.

Wahai sahabatku,
Beringatlah lain kali, apabila terdengar seseorang sahabat mempunyai masalah, jangan memandang remeh kerana masalah itu tiada kaitan dengan kita… Bumi ini bulat dan semuanya berkait dalam satu roda - semua yang Allah inginkan kita bertemu ada tujuannya termasuklah sahabat yang mempunyai masalah ini.

Wahai sahabatku,
Bila sahabat datang dengan masalah, bantulah dia setakat mampu – jangan tidak mengendahkannya, mesti ada sebab Allah mengutuskan kamu bertemu dengan sahabat tersebut pada waktu terdesak. Sekurang-kurangnya pun berilah kata-kata semangat. Buatlah demi Allah.

Demi Allah, berilah bantuan – usah anggap bantuan adalah untuk sahabat, anggaplah bantuan itu sebagai menunaikan amanah yang diberikan Allah untuk mendapat pahala ke akhirat.

Senyum.😊

Sumber : Whatsapp

Khamis, 21 Januari 2016

PECUTAN AWAL UPSR - B. MELAYU & B.INGGERIS... mama pulak yg serammmm ~__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yang baik hendaknya..

Pada 17hb Januari 2016 , sekali saya dan Najeeha berpagian keluar untuk seminar Pecutan Awal UPSR bagi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris pula. Kalau tak ikut ketinggalan pulak anak saya ni. Zaman sekarang ini kalau tak ikut sama pengedaran zaman , ketinggalan kita. Dah tahun ini UPSR 2016 mengikut format baru. 

Bagi sekolah kebangsaan telah diberi soalan diagnostic untuk UPSR 2016 ini, untuk membuat kajian sama ada anak2 boleh menjawabnya. Jadi Najeeha menjawab soalan diagnostic ni di seminar tu, sebab najeeha sekolah persendirian.. Diatas tu untuk soalan Bahasa Melayu bagi kertas 1 untuk pemahaman dan kertas 2 untuk penulisan..


Ini pula soalan diagnostic untuk Bahasa Inggeris, tahun ni dah jadi dua kertas, Kertas 1 untuk pemahaman dan Kertas 2 untuk penulisan. Dibuat sama seperti kertas Bahasa Melayu, cabaran untuk anak2 UPSR tahun ini.

Ini pula sesi penerangan pada ibubapa, gambar blur sikit sebab lampu di tutup utk pancarkan slide dari guru tu..


Bila diterangkan oleh guru tu, ramai ibubapa yg menjadi seram *__*

Saya ni lagi seram .. emak dah 40 series +++ ni lagi lah tak tahu nak mengajar anak ni.. Dulu saya ambil PENILAIAN DARJAH 5 pada tahun 1980 dah 36 tahun berlalu.. sesiapa yg lahir tahun seangkatan tahu lah kan.. semua soalan objektif sebanyak 50 soalan.. Masa tu ada kertas Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Kira-Kira/Ilmu Hisab(Matematik sekarang ni), Sains Dan Ilmu Alam (Geografi sekarang ni). Darjah enam tak ada peperiksaan besar, masa tu lebih pada kokurikulam kata orang sekarang, main bola jaring, kiranya banyak bersukan jer lah darjah enam tu..

Keputusan Penilaian Darjah 5 tu keluar pada tahun hadapannya.. jadi masa tu saya cuma dapat 2A dan 3B.. yg A tu percaya tak Sains dan Bahasa Melayu.. Jadi saya pernah ditawarkan ke MRSM.
Ingat lagi masa tu hanya 6 orang ajer yg dapat tawaran ini.. jadi kena duduk peperiksaan lagi untuk masuk MRSM ni.. peperiksaan diadakan di Sekolah Rendah Aminudin Baki di Kuala Lumpur. Pagi selepas subuh saya dan arwah abah dengan menaiki motor pergi ke sekolah tu. Sampai sana saya punya lah menggigil kesejukan + ketakutan hahaha.. dalam 6 orang tu, 2 orang aje yg berjaya memasuki MRSM tu.. saya dan 3 kawan saya tu tak berjaya  huhuhu :(

Ehhhh meh sambung cerita balik.. jauh melancung.. melencung saya ni:) 
Diakhir program tu, seperti biasalah dapat lah sijil penyertaan ini..
Semoga Najeeha menjadi Permata Genius untuk UPSR 2016.
Mama hanya mampu mendoakan dan memberi Najeeha tuisyen untuk membantu najeeha menghadapi UPSR ini, usaha Najeeha itu yg perlu utk mencapai kejayaan.

Rabu, 20 Januari 2016

WW :: 12 FAKTA ANAK KIDAL YANG IBUBAPA MESTI TAHU ^__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yg baik jua hendaknya. Aamiin.














En. suami saya kidal tapi anak-anak saya semuanya mengikut saya kanan. Dalam keluarga en. suami, ada dua orang kidal, dia dan adiknya. Istimewa rupanya orang kidal ni ye :)

Sumber : Facebook