Masih ada 4 keping lagi roti yang tinggal, apa lagi saya cubalah pula puding roti berkuah kastad. Tak sangka lah pula anak-anak suka yang berkuah ni. Nabil bertambah-tambah dia makan...
Resipi asalnya saya ambil disini try masak : puding roti berkuah kastad tapi biasa lah saya buat ikut bahan yang ada hehehe... menderhaka lagi bak kata Irma,.. :))
PUDING ROTI BERKUAH KASTAD
Puding Roti Kismis (Kukus)
Sos Kastad
- 4 keping roti high grain (potong kulit tepinya)
- 400ml susu segar (rendah lemak :D)
- 3 sudu besar gula perang lembut (soft brown sugar)
- 2biji telur - dipukul sebati
- Kismis/Sultanas
- Mentega/marjerin untuk menyapu roti
- 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
Sos Kastad
- 400ml susu segar (low fat)
- 2 sudu besar kastad
- 1 1/2 sudu besar gula perang lembut
- 1 sudu kecil esen vanilla
Directions
untuk menyediakan puding roti
Sedap sangat, sesuai dengan tekak kami sekeluarga :D
untuk menyediakan puding roti
- Campurkan telur yang telah dipukul sebati bersama dengan gula perang.
- Kacau sehingga gula hancur.
- Curahkan susu, dan esen vanilla. Kacau sebati.
- Tapiskan adunan ini dan Ketepikan.
- Sapu nipis mentega/marjerin pada kedua2 belah roti *
- Pastikan sapuan tersebut tidak terlalu banyak/ tebal*
- Kemudian potong empat roti tersebut.
- Sapu acuan dengan sedikit mentega.
- Tabur rata kismis di dasar acuan. Tutupkan dengan lapisan roti.
- Curahkan adunan susu sehingga ke paras roti.
- Tabur lagi kismis diikuti dengan lapisan roti dan curahan adunan susu.
- Ulangi sehingga semua bahan habis.
- Kukus puding ini lebih kurang 30minit atau sehingga masak.
- Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
- Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
- Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
- Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak
Sedap sangat, sesuai dengan tekak kami sekeluarga :D
puding faveret ni kak. bila roti dah nak expired je laju2 buat puding ni. hihi..
BalasPadamHaha sama lah tu As... roti nak dekat expired tu la yang buat cepat ^____^
Padam