Bila buka peti ais nampak ketam... nak masak apa ye.. tak kan masak sup ajer.. jadi cuba lah masak tomyam ketam. Kakak Nabilah pun sibuk nak makan tomyam, maka dinner kita orang malam tomyam ketam.
|
Tomyam Ketam ^__^ |
|
Mari jemput makan |
|
Kak Jeeha kata "Sayang nak makan karot.. canteek ^__^ |
TOMYAM KETAM
Bahan-bahan
( 1 family )
- 1labu
bawang besar
- 5ekor
ketam
- 1biji
lobak merah
- 1/2biji
bunga kobis
- 1 peket pes tomyam (saya guna adabi)
- 3 batang serai (di ketuk)
- 4 helai daun limau purut
- 1 biji limau nipis
- 3biji
cili padi
- Bersihkan
ketam dan potong supaya mudah nak makan.
- Tumiskan bawang besar, masak sederhana
- Masukkan serai , pes tomyam, ketam dan kacau, kemudian masukkan1 jug air ke dalam periukbersama
- Reneh
hingga ketam dan lobak empuk . Kemudian masukan daun limau purut. Sebelum tutup api masukkan perah limau nipis, cili api dan
kacau sekata.
- Sedia
untuk dimakan panas-panas.
Resipi asalnya disini
Tomyam Ketam My resipi, tapi saya olah mengikut cita rasa saya :)
Assalaualaikum Dik Yati...TQ jenguk dapur Akak...dan Akak dah follow ni....Akak busy sikit hari ni...nak siapkan juadah untuk kenduri dikampung pagi esok....Salam Ukhwah dari Kak Watie d Penang...surelah Akak lebih tua...dah dekat 50 dah...! Tengok anak2 Yati pun kecik2 lagi....anak2 Akak yg sulong pun dah nak kerja...Okaylah...comel anak2 Yatie...ooo tentang ketam tu sedap...mestinya..tapi Akak tak pandai MAKAN ketam...so tengok ajelah!
BalasPadamWalaikumsalam Kak Watie,
PadamSalam ukhuwah disambut, terima kasih follow saya.. nak kenduri ye.. mesti banyak juadah nak dimasak... suka jenguk dapur akak.. masakan semua best2.. nanti nak cuba resipi masakan akak..