Hari sabtu baru ni pergi pasar pagi asnaf di ss3 Shah Alam, Nabil ternampaklah buah cempedak ni.. Nabil dengan kak Jeeha memang suka sangat dengan buah cempedak ni. Kak Jeha siap cakap lagi "Mama beli lah dua biji, satu biji goreng satu biji makan tak payah goreng makan macam tu jer hehehe" Suka sangat makan cempedak yang mentah camtu. Saya jawab " beli aje sebiji cukup nanti goreng separuh makan camtu jer separuh.."
Minum petang ahad |
Inilah besar cempedaknya.. nak dekat 2 kilo ni RM13.00 |
Banyak ni dapatnya.. itu pun budak2 dah makan mentah jer.. |
close up... nampak terlebih masak kan |
RESEPI JEMPUT CEMPEDAK
Bahan-bahannya :
1 biji cempedak ( 20 ulas)
1 sk garam
½ cawan tepung kek (naik sendiri)
½ tepung gandum
3 sudu tepung beras
½ cawan air (agak-agak tengok kelembutannya.)
Caranya:-
1 . Buang biji cempedak dan lenyek-lenyekkan, ketpikan
2.Campurkan semua tepung bersama garam
3.Bancuhkan bersama air tidak terlalu cair dan terlalu
pekat.
4. Kemudian masukan isi cempedak dan gaul sebati.
5. Panaskan minyak, goreng cempedak macam kita buat
jemput-jemput pisang , guna tangan atau sudu.
Akhirnya ceritanya saya rebus biji cempedak tu, sedap juga buat kudapan hehehe...
tak pernah buat jemput-jemput cempedak. rindu cempedak goreng! sini takde cempedak..huhu..
BalasPadamDisini tengah musim cempedak Nadiah tapi tersangatlah mahal, bila guna timbang kilo, ni akak jumpa yang murahlah rm7.00 sekilo, kalau tidak ada yang rm10/kilo, kulit jer yang lebih berat huhuhu
Padamsedapnya!! rindu cempedak
BalasPadamMemang sedap As... hendaknya kalau makan macam tu jer hehe :))
Padam