Kuatnya bunyi tumbukan lesung batu... buk buk buk....
Jiran sebelah pun boleh dengar mama ooiiiii....
Hahaha... en suami menanya apa yang tumbuk beriye sangat tu...
Tak tau isterinya tengah masak lauk peberet nya... cuba tengok bawah apa yang saya rebus...
Mula-mula rebus bagi empuk.... |
Bila dah empuk tumbuk macam ni..... |
Lepas di tumbuk inilah kejadiannya... |
Selepas siap dimasak ini lah dia.... cuba teka siapa saya :D |
Jom kita layan resepi gulai aka masak lemak jering ni :-
RESEPI GULAI JERING
Bahan-bahannya :
15 biji jering tua(direbus hingga empuk)
20 biji cili api*
1 biji cili merah*
1 inci kunyit hidup*
3 biji bawang merah* (dikisar)
1 mangkuk kecil santan pekat
2 mangkuk kecil santan cair (diambil dari sebiji kelapa, asingkan santan pekat tu)
1 helai daun kunyit
1 batang serai
garam secukup rasa
Caranya :
1) Rebus jering sehingga empuk, kemudian tumbuk dilesung (seperti gambar diatas)
2) Masukan santan cair bersama bahan kisar, jering yang telah ditumbuk, dikacau sehingga mendidih.
3) Selepas mendidih masukan santan pekat,garam secukup rasa, daun kunyit dan serai... kacau lagi sehingga mendidih.
4) Siap untuk dihidangkan...
Jering ini juga banyak khasiatnya kawan-kawan... jom kita baca info ni yang saya perolehi dari en google :D
JERING
dan KHASIATNYA
Jering merupakan salah satu makanan ulaman yang cukup popular dan
digemari. Sama seperti ulaman lain,jering boleh dimakan begitu sahaja atau dimasak.
Jering
atau nama saintifiknya pithecellabium indicum( jiringa ) / Archdendron jiring
adalah tumbuhan asli di negara ini dan kawasan asia. Daripada kajian yang telah
dijalankan mendapati jering mengandungi sebanyak 3.5% protien, 0.1% lemak, 1.7%
karbohidrat, kalsium, fosforus, besi, dan vitamin A, B, dan C.
Khasiatnya
boleh diperolehi dari biji jering hinggalah kepada akar umbi. Walaupun baunya
agak kurang menyenangkan, namun ramai dikalangan orang kita suka memakannya
untuk dijadikan ulam, sedap dimakan atau dicicah bersama sambal belacan.
Khasiat
jering dipercayai dapat membantu memberi rangsangan untuk memudahkan proses
membuang air kecil. Difahamkan jering juga mengandungi bahan toksid yang
dikenali sebagai asid jengkolik. Sekiranya kita makan dalam kuantiti yang
banyak akan mengalami sembelit. Ini berlaku kerana asid jengkolik yang banyak
berkumpul dalam badan akan membentuk hablur dalam buah pinggang dan akhirnya
akan menyumbat pundi kencing.
Namun
bagi pesakit kencing manis, jering boleh menjadi penawar yang berkesan untuk
memulihkan kesihatan. Ini kerana kandungan sebatian alkoloid di dalamnya mampu
meneutralkan kandungan gula dalam badan.
KHASIAT DAN KEGUNAAN ;
* BUAH :
1. Batu Karang : 3 biji buah jering ditumbuk halus bersama halia dan
rebus dengan 5 gelas airsehingga
mendidih, biarkan sejuk dan minum airnya 1 cawan sehari.
2. Syphillis : Makan buahnya secara berterusan.
3. Masalah Kulit : Isi buah
jering dilumat dan dilumur pada kulit yang bermasalah. Juga menjadikan kulit
wajah lebih berseri.
* KULIT :
1. Kulit jering baik untuk merawat masalah kencing manis. Ambil
kulit buah jering atau kulit pokoknya dan rebus dengan air sehingga mendidih.
Tunggu sehingga sejuk, amalkan meminum setiap pagi.
aduh Yati sedapnya nampak jering tu tapi akak tak pernah masak hehe akak lebih suka petai tapi macam teringin nak makan nak kena cari jugak ni..
BalasPadamCubalah kak noor... beza sikat dari petai :D
Padamnadiah tak makan jering (banyak benda tak makan..hihi..)
BalasPadamp/s: hari tu akak kata nak corelle, kan? ni blogshop nadiah: http://wanswanzshop.blogspot.com/. apa-apa hal boleh emel nadiah (nadiahnzaki@gmail.com) :)
Ok Nadiah nanti akak pegi tengok blog tu :D
PadamSedap je tgk tu Kak..
BalasPadamsy tak makan jering..hehe..tapi klu hubby peberet dia ni...:)
Cubalah Atie... mesti hubby Atie suka :D
Padamsalam kak yati....
BalasPadamnampak sedap...belum pernah cuba....sebab tak makan jering nie...
Akak sebab dah terdidik makan jering sejak kecil sebab arwah atuk ada tanam pokoknya :D
Padamlagi lembut jeringnya lagi sedap...
BalasPadamjering kalau masak gulai memang Nur makan...nak buat ulam tak makan he..he..
Betul tu nur kalau lagi lembut lagi sedap :D
Padamerk..jering...PM tak makan...huhu
BalasPadamhuhuhu rugi tak makan hahaha... cer baca khasiatnya :D
Padamoo jering ke...hehehe..igtkan apa tadi...
BalasPadamTq follow blog saya ya..
Terima kasih kembali sebab sudi follow akak juga :D
Padam