Pagi ni sarapan Nasi Lemak Pandan... memang sedap sungguh... ini gara-gara tergoda dengan blog Norzie Hany tayang nasik lemak ni... anak-anak saya bertambah-tambah makannya.. lagi pun dah lama saya tak masak nasi lemak... tu yg beriye sangat makannya..
Hehehe tapi nasi lemak saya ni tak cukup kawannya... kacang goreng tak de... timun tak de... ikan bilis goreng tak de... yang ada sambal tumis ikan bilis jer :D
No hal lah tu janji nasi lemak nya sedapkan... nak memenuhi pinggan saya letak keropok ikan Ganu mari, telur pecah rebus... telur pecah rebus saya ikut tips Kak Noor nun di Brunei tu... best juga telur tu lembut jer bila dimakan... tak lah keras macam kita goreng... rasa ni lebih praktikal kot... sebab dapat mengurangkan minyak.... caranya cukup mudah... mula-mula masak air dalam periuk sehingga menggelegak sungguh-sungguh... pastu pecahkan telur kedalamnya... tunggu dua minit... angkat... perghhhh hasilnya sungguh memuaskan you :)
Jom kita tengok resepinya... akak mohon cut and paste dari blog Norzie ye... senang sok akak buat rujukan bila nak masak lagi...
Meh meh meh kita tengok camne buatnya :)
Bahan-bahannya:
Hehehe tapi nasi lemak saya ni tak cukup kawannya... kacang goreng tak de... timun tak de... ikan bilis goreng tak de... yang ada sambal tumis ikan bilis jer :D
No hal lah tu janji nasi lemak nya sedapkan... nak memenuhi pinggan saya letak keropok ikan Ganu mari, telur pecah rebus... telur pecah rebus saya ikut tips Kak Noor nun di Brunei tu... best juga telur tu lembut jer bila dimakan... tak lah keras macam kita goreng... rasa ni lebih praktikal kot... sebab dapat mengurangkan minyak.... caranya cukup mudah... mula-mula masak air dalam periuk sehingga menggelegak sungguh-sungguh... pastu pecahkan telur kedalamnya... tunggu dua minit... angkat... perghhhh hasilnya sungguh memuaskan you :)
Nasi Lemak Pandan Wangi |
Meh meh meh kita tengok camne buatnya :)
Nasi Lemak Pandan Wangi
Resepi/Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 3 cawan beras basmathi- (saya guna beras biasa ajer )
- 3 cawan santan
- 1 cawan air daun pandan(blend air + 6 helai daun pandan)
- Sedikit pewarna hijau
- 1 batang serai-di titik
- 1/2 biji bawang besar-hiris
- 1 sm halia-hiris
- Garam-secukup rasa
Caranya:
- Beras basmathi basuh dan di rendam selama 20 minit dan toskan.(Kalau guna beras biasa tek perlu rendam ye puan-puan:)
- Campurkan semua bahan2 dan dan kacau biar sebati
- Masak seperti nasi biasa di dalam rice cooker.Bila nasi sudah masak gembur perlahan2 agar nasi tidak hancur.
- Hidangkan dengan,telur rebus/telur mata,kacang tanah goreng,ikan bilis goreng,timun dan sebarang sambal mengikut kegemaran masing2.
p/s Apa macam senangkan... apalagi jom kita cuba masak :D
menarik warnanya..tadi pon buat nasi lemak..:p
BalasPadamNanti masak nasi lemak Pandan ni pulak Zee...sedap ;-)
PadamSedap nya! colour pun menarik..
BalasPadamboleh belajar2 masak ni...:)
Jom Cuba Atie... sedap... ;-)
Padamyummynya...bak meh sikit...:)
BalasPadamMeh meh kita mkn PM ;-)
PadamMeh meh kita mkn PM ;-)
Padammengancam selera nasi lemak k.yatie ni :-)
BalasPadamDiet saya selalu kalah kalau dgn nasi lemak hihi..
Sekali sekala tak pe LL.. Sedap nasi lemak Pandan ni
Padam;-)
selalu tgk resepi kalau beras basmati kena rendam dulu.. kenapa yer?
BalasPadamOk jugak kalau masak telu mcm tu... nanti saya pun nak cuba :)
Biar beras tu lembut Dan lebih panjang Nur...
PadamCubalah masak telur rebus camtu senang jer tu..