Salam petang yg ceria kekawan :)
Tak pernah buat sata sendiri.. tengok macam sedap jer bila kawan postkan kat wall FB..
Seperti biasa kita save dulu kat sini, bila senang kita buat ye :)
Sata versi suka hati...yg penting sdp woooo...ikan..isi..penuh.
Bahan
5 ekor ikan sardin/ selayang
3/4 biji kelapa putih.
6 biji bawang merah ( tumbuk )
Seinci halia ( tumbuk)
Sedikit daun kesom racik halus
1 sudu besar cili boh
1 biji telur
Garam, gula dan abe aji.
Resepi rahsia budu sikit 😆
Cili api potong halus2..x nak pedas ltk cili besar
Daun pisang layur atas api
Cara2nya
Ikan ambil isinya
Tumbuk atau mesin
Gaul dgn bahan2 lain.
Ambil daun pisang buat kelongsong.
Bakar / goreng je atas kuali leper.
Taraa...siap..yum3...sedap hingga menjilat jari
Kalah sata kt kedai..tp rasa biar ada manis2 masin..kalu tawar x sdp jugok😆
pandainye buat.. hehehe
BalasPadamZura selalunye beli jer.
boleh cuba nih kalo rajin.
Pandai masak..
BalasPadamKami nak balut tu pun tak pandai..
Huhu
Kena try ni.
Senang rupanya buat sata ni...kakak nak save lh resepi ni...selama ni tau beli je jika teringin.
BalasPadamTq yati,dah ada resepi ni,blehlh buat nti...asyik tengok jer org jual....nak beli kt psr mlm somi tak kasi...
BalasPadamtu dia dah mai resipi sata...
BalasPadamboleh di cuba sebab elok di makan kot2 nak diet nanti...
boleh simpan juga resepi sata ni... en Kuling mesti suka... nak kena cuba nti :)
BalasPadamikan tu x perlu rebus ek?
BalasPadamHmmm.. dah terliur ni, nak buat malas, beli pasar malam ajelah...
BalasPadamTak penah buat jugak...tapi paling sedap la rasenye makan sata kat terenganu sana....sedap,murah dan pedassss...nangis kalau ingat balik >_<
BalasPadamNi faveret mak ni CH.....nak pi Ganu entah bila....bolehlah cari nanti bukan buat haha.....Padahal senang jekan CHnak membuatnya....Aduh duh duh... sawan M yg lebihnya ni
BalasPadam