Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua hendaknya..
Buat rendang ayam pucuk ubi ni masa malam sabtu tu.. sebab hari sabtu saya ada training kat tempat kerja.. kena fikir juga anak2 yg tinggal dirumah.. jadi saya masak lah rendang ayam.. pagi tu dorang makan mee goreng.. kakak nabilah ada jadi boleh lah tinggalkan.. yg najeeha ada tuisyen intensif PSRA di rumah ustazahnya .. siap tidur sana lagi.. hari ahad baru balik...
Kali ini saya regukan dengan pucuk ubi, ini gara-gara kawan saya wasap dalam geng grup suka masak tu.. memang sedap kekawan.. boleh ganti pucuk maman lah kan.. Kebetulan kak ngah saya bagi ayam kampung sebelum raya haji tu hari .. tapi tak sempat pun masak masa raya haji tu..
Jom intai resepi saya yg mudah ni..
RESEPI RENDANG AYAM PUCUK UBI
Bahannya :
- 1 ekor ayam dipotong ikut size anda suka.
- 1 kilo santan pekat
- 150gram kerisik
- 2 btg serai di ketuk.
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 1 keping asam gelugor
- 1 biji buah pala ditumbuk
- 3 helai daun limau purut
- 1 Ikat pucuk ubi ~ dicelur dulu kemudian tos kan
- Garam secukup rasa.
Bahan kisar :
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 3 btg serai dihiris halus
- 1 mangkuk kecil cili kering yg telah dikisar.
- Air secukupnya.
Satukan semua bahan diatas dalam pengisar dan kisar halus.
Caranya :-
1. On periuk noxxa dan tekan butang stir fry. Masukan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Off periuk dgn menekan butang on/off tu.
2. Masukan ayam dan gaul mesra, lepas tu masukan asam keping dan santan , kacau mesra lagi.
3. Kemudian ON periuk semula , pasang penutup rapatkan , pusing tombol pressure dan tekan high pressure set sehingga 7 minit.
4. Bila dah berbunyi , pusingkan nob kearah steam dan biarkan wap keluar sebelum membuka penutup.
5. Oleh kerana saya hendak rendang yg kering , tekan butang stir fry tu. Bila tinggal sedikit kuah masukan buah pala, kerisik, serai dan daun kunyit yg di hiris tadi . Kacau sebentar , kemudian masukan pucuk ubi dicelur tadi. Kacau lah sehingga kering yg dikehendaki.
6. Kemudian bila dah elok kering boleh lah di off kan periuk tu. Siap utk dihidang.
Memang sekejap aje masak guna noxxa ni kan.. pukul 10.00pm semua dah siap.
Sebelum saya merendang tu saya rebus dulu nasi impit .. guna noxxa juga.. 25 minit dah siap.. caranya disini rebus nasi impit by noxxa.
Usai saya memasak tu.. apa lagi kakak nabilah pun merasmikannya.. dia kan pembantu saya.. tolong goreng kelapa dan tumbuk kerisik lagi heheheh.. jadi dia kata patut kakak rasa dulu ni.. wala wala memang sedap mama.. pucuk ubi ni pun sedap regunya.. nanti saya nak buat rendang pucuk ubi ajer lah macam Kak Noor blogger Bicara Kak Noor tu.. sedap tengok.. arwah mak pernah buat guna pucuk paku.. dulu pucuk paku petik tepi sungai jer senang lah.. sekaran secekak kecik pun dah RM2.50 seikat kan..
tak pernah lagi try rendang letak pucuk ubi.
BalasPadamsalam kak..wahhh nampak sedap sangt kan... belum pernah try rendang pucuk ubi ni... dgn Noxxa segalanya mudah... hihi
BalasPadamWAH SEDAP SGT NAMPAKNYA TU BOLEH CUBA NI TKSH KONGSI RESEPI
BalasPadamrendam ayam mkn..pucuk ubi tk mkn
BalasPadamSedap pastinya
BalasPadamKakak kena cuba ni Yati sebab rendang ayam letak pucuk ubi kakak tak pernah buat lagi.
bestnya ada noxxa tuh kak... dana dok ush2 jgk nk beli...
BalasPadammemudahkan keje2 memasak
Baru tahu ni ada resepi pucuk paku letak dalam rendang. Memang rare ni...mesti sedap
BalasPadamKALAU ANAK2 SAYA DEPA PILIH AYAM JA..PUCUK UBI TAK MAKAN HEHE
BalasPadamResepi bru ni nmpkmmcm sdpppp jer
BalasPadamPakej ada sayur skli
Tq resepi boleh cuba nti
Wah, boleh cuba try menu ni.
BalasPadamAyam kampung ada,
Pucuk ubi pun banyak.
Nak masak menu hang ni CH nampaknya mak kena beli Noxxa dululah ek hihi....
BalasPadamLama tak makan daun ubi weyh....
Sebenarnya sayur sayur kampung cenggini mmg membangkitkan nostalgia ek.
Tp anak tak makan, tu yg mls nak masak tu....tp kalau dah tekak mak teringin, apa kira mak hihi....
Nak masak menu hang ni CH nampaknya mak kena beli Noxxa dululah ek hihi....
BalasPadamLama tak makan daun ubi weyh....
Sebenarnya sayur sayur kampung cenggini mmg membangkitkan nostalgia ek.
Tp anak tak makan, tu yg mls nak masak tu....tp kalau dah tekak mak teringin, apa kira mak hihi....
Pucuk ubi yang sedap tu
BalasPadamtqsm 4 sharing....terliur tgk...kali pertama dpt resepi rendang cmpur pucuk ubi...nyum
BalasPadamMentang-mentanglah ada Noxxa dan ada pembantu di dapur sekarang, lagi ligat CH ni mencuba segala resepi ya. Rendang ayam ni buat saya terliur pulak. Bab pucuk ubi tu takdalah buat terliur mana ^_^
BalasPadam