Assalamualaikum kekawan.. salam petang yg ceria :)
Petang semalam saya masak kari ikan senangin pulak kekawan.. kami anak beranak ni selera satu Malaysia.. semua boleh masuk.. kari ke, gulai ke, goreng ke, sambal ke ehe.. senang betul kaedah saya nak memasakan.. sebelum ni saya masak asam pedas ikan senangin ni (asam-pedas-portugis-ikan-senangin)
Lepas tu saya goreng keropok.. keropok tu Ganu mari.. itu hari adik ipar pergi kenduri kahwin disana .. maka dapat lah saya rezeki keropok ni.. jadi keropok ni regu makan dengan kari ikan senangin ni.. perghh memang meletoplah dinner kami semalam..
Jom intai resepi saya yg mudah ini :)
RESEPI KARI IKAN SENANGIN
Bahan-bahan:
- 4 ekor ikan senangin dikerat dua
- 3 ulas Bawang merah kecil
- 2 ulas Bawang putih
- 1 inci Halia
- 5 sudu besar serbuk kari
- 7 bendi di kerat dua
- 2 buah tomato
- Semangkuk air asam ( cukup rasa masam yang sesuai)
- 1 cawan santan pekat
- 2 buah Pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 cm kulit kayu manis
- Sebatang serai (diketuk)
- Setangkai daun kari
- Minyak masak
- Garam
Cara-cara :-
1. Basuh ikan hingga bersih. (saya suka basuh dengan limau nipis supaya hilang hanyir ikan)
2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. (saya suka tumbuk dengan lesung batu)
3. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan yang telah dikisar dan rempah tiga sekawan sehingga wangi,
4. Masukan kari tumis hingga wangi juga.
5. Masukan bendi dan ikan , gaulkan rata, lepas itu masuk air asam.Tunggu mendidih
6. Selepas itu masukan tomato,santan, serai, daun kari dan sedikit garam secukp rasa.
7. Tunggu sehingga mendidih . Angkat .Siap dimakan bersama nasi.
emm sedapnya...kuah kari cicah roti pon sodap!
BalasPadamacik memang suka ikan senangin..lembut je isi dia kan..
BalasPadamtapi tak pernah lagi acik buaat kari..masak lomak cili api je yang acik masak
oooo ikan senangin ni blh masak kari jgk ye kak? hihihi fil selalu bg ikan ni tp sy xthu nk masak ape..asek2 goreng kicap, smbal or stim je,....hihihi lepas ni blh la try wat kari plak =)
BalasPadamperrghhhh....mmg sedap la...makan pulak dgn keropok tu :)
BalasPadamhahaha memang lajulah makan kan dah ada keropok sekali..
BalasPadamAdoiii sedapnye kak
BalasPadamsaya suka kari ikan..tp saya masak kari tak pernah sedap..emm
BalasPadamnak bulan puasa ni blh la usha2 dulu resepi ...
BalasPadamBoleh simpan resepi ni utk berbuka puasa nanti....
BalasPadamTengok gamba akak masak ni..mmg menyelerakan!
BalasPadamKak yati guna serbuk kari apa eh, Jm buat kari x menjadi x pernah rasa umphh
BalasPadamAkak guna kari Babas JM.. Selalu cuba JM nanti menjadilah tu.. insyallah..
PadamMaaf ye out topic.. td terbaca komen sis kat blog nana pasal tshirt i am tue..
BalasPadamKami ada jual yg lengan panjang juga.. kalo minat boleh pm sy kat blog atau fb Nurul Dania..
Tq
Ok nanti akak pm Di blog ye..
Padamikan senangin memang sedap kalau masak apa sekali pun :D
BalasPadamUrhmmm, sedapnya. Kenapalah lama sangat nak sampai lunch time nih :(
BalasPadamAda ikan tenggiri tu....mcn nak masak kari jugaklah....
BalasPadamteringat pula kari mak Ros. hihi.. sedapnya..
BalasPadam