Assalamualaikum kekawan... ceria & sihat selalu :)
Saya nak buat entry pada hari sabtu baru ni masa buat breakfast pagi tu, tapi bila nak upload gambar tak lepas-lepas juga, tu yg tak gemar sgt guna handphone ... payah bebenor nak upload gambar...
Dah lama saya teringin nak makan apam goreng sambal ni bila adik saya upload gambar di FB yg dia beli disekolah rendah anaknya tapi guna roti arab... tak original bagi saya... nostalgia sungguh dengan apam goreng ni masa saya sekolah rendah darjah 1 pada tahun 1976, apam goreng nenek ni memang terkenal, dengan harga 10sen jer satu apam tu lepas tu letak ikan bilis di atasnya... kekadang bila sampai turn saya apam goreng ni dah habis huhuhu ...
Saya buat dua versi sambal, satu sambal ikan bilis dan satu lagi sambal sardin... en suami tak makan, makanan dalam tin, dia kata dah jemu masa belayar dulu.. tekak dah tak terima katanya hehehe... semestinya sambal ni utk saya empat beranak...
Tak sangka semua orang suka apam goreng sambal ni... nabil habis 2 keping, kak Najeeha 1 1/2 keping, kak Nabilah pun 1 1/2 keping juga... en suami yg beriya makan habis sampai 3 keping pergghhh sedap katanya... memang mengenyangkan katanya... konon nak suruh saya buat nasi goreng takut tak kenyang, lepas tu cancel hahaha...
Masih lagi saya menggunakan pemanggang ajaib yg seberba guna ni.. sekejap jer masak apam ni tau... pukul 8am semua dah terhidang diatas meja...
Biasalah saya ni kan ada jer yg diubah sikit untuk memenuhi tekak kami sekeluarga...
RESEPI APAM GORENG
Bahannya :-
- 500 grm tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 3 1/2 cawan air
- 1/2 peket yis mauripan
- secubit garam halus
Caranya:-
- Masuk semua bahan diatas, gaulkan sekata, kemudian baru dituang air sedikit-sedikit kacau bahan tersebut sehingga tidak berketul.
- Perap adunan tadi selama 1 jam.
- Apabila adunan dah elok naik kembang, panaskan pemanggang, layerkan dgn sedikit minyak.
- Kemudian sendukan adunan kedalam pemanggang dan tutup
- Apabila dah lima minit, terbalikan apam tadi, tutup semula.
- Ulang sehingga bahan habis.
- Siap dimakan bersama sambal ikan bilis @ sambal sardin.