JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 12 Ogos 2018

HARI INI TERAKHIR POTONG KUKU DAN RAMBUT BAGI YG BERKORBAN




HARI AHAD ADALAH HARI AKHIR POTONG KUKU!
 12 Ogos 2018
30 Zulkaedah 1439
๐Ÿ—ฃ๐Ÿ—ฃ๐Ÿ—ฃ
 Adalah HARI TERAKHIR POTONG RAMBUT DAN KUKU BAGI MEREKA YANG AKAN BERQURBAN.

Hadis riwayat Imam Muslim disunatkan bagi yg buat Qurban bila masuk  bulan Zulhijjah tidak lagi potong kuku dan rambut sehingga binatangnya di sembelih

Sekadar sebagai Peringatan..
๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข๐Ÿ—ฃ๐Ÿ—ฃ
Mula1-9 Zulhijah Isnin 13 OGOS ๐ŸŒน๐ŸŒน mari kita puasa bagi yg mampu berpuasa

Jawapan:

Assalamualaikum.

Hadis yang disebutkan adalah hadis Sahih.

‎ุนَู†ْ ุฃُู…ِّ ุณَู„َู…َุฉَ، ุฃَู†َّ ุงู„ู†َّุจِูŠَّ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ู‚َุงู„َ ‏ "‏ ุฅِุฐَุง ุฏَุฎَู„َุชِ ุงู„ْุนَุดْุฑُ ูˆَุฃَุฑَุงุฏَ ุฃَุญَุฏُูƒُู…ْ ุฃَู†ْ ูŠُุถَุญِّูŠَ ูَู„ุงَ ูŠَู…َุณَّ ู…ِู†ْ ุดَุนَุฑِู‡ِ ูˆَุจَุดَุฑِู‡ِ ุดَูŠْุฆًุง ‏"‏
Daripada Ummu Salamah radiallahu ‘anha, Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: Apabila masuknya sepuluh hari (awal Zulhijjah), dan salah seorang daripada kalian mahu melakukan korban, janganlah dia mencabut bulu atau kukunya. [Sahih Muslim, Kitab Al-Adhohiy, Bab Nahy Man Dakhala ‘Alaihi ‘Asyr Dzulhijjah…, hadis no: 1977].

 dimakruh sesiapa yang ingin melakukan korban untuk memotong kuku dan sebarang bulu yang ada di tubuh badan bermula pada awal Zulhijjah sehinggalah dia melakukan korban.

Wallahualam

Rabu, 1 Ogos 2018

SELAMAT BERANGKAT DUYUFURRAHMAN JIRAN KU๐Ÿ’–

Assalamualaikum kekawan ..
Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..
Pada 21.7.2018 penduduk desa alam yg menjadi duyufurrahman telah dibuat bacaan doa selamat. Mereka mengadakan kenduri di surau.


 Hari ini 1 Ogos 2018 kak masni dan suami berangkat ke Mekah.. rayuan utk anaknya tidak berjaya jika tidak mereka hendak pergi sekeluarga. Pukul 1.30am penerbangannya.. semoga selamat sampai.


Jiran saya dan rakan sekerja saya.. Hawa dan Afif.. penerbangan mereka 2 Ogos 2018. Gembira mereka berdua dapat menjadi duyufurrahman. Gambar ni dia ambil rumah kawan nya yg nak pergi menunaikan haji. Tengok wall papper rumah pun gambar Kaabah Mekah. Lagi teruja nak pergi kan.. tengok tiap2 hari kan. Idea juga utk saya nak buat wallpapper kat rumah ni ๐Ÿ˜‰

Kak ros jgn tayang wajahnya diblog.. pemalu orangnya ๐Ÿ˜‹
Ini adalah jiran saya tapi tak kenal ๐Ÿ˜† adik dia yang satu kerja dgn saya. Masa di surau tu jumpa adik dia.. tanyalah dia mana satu kakak dia yg tinggal sini nak pergi haji. Sewaktu Rosmini menunjukkan kakak nya.. saya pun tersenyum pada nya.. sekali sepontan keluar dari mulut kakaknya... cahayahidupku... ohhh๐Ÿ˜‹ ini yg kenal blog saya jer.. pastu dia kata.. saya pembaca setia blog saya ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ aduh malunya.. tu lah dia baca salah satu entri .. raya bersama jiran di desa alam.. mesti blogger satu taman dgnnya.. malam ni baru berjumpa.. gembira sungguh dia.. dia kata dia kenal melalui senyuman saya yg tersengih dlm gambar yg saya postkan ๐Ÿ˜†.. boleh jadi brand mark senyum sengih saya ni ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Kak Rosyati namanya.. panggil ros.. in sha Allah penerbangannya pada 3 Ogos 2018 hari Jumaat.

Kepada jiran-jiranku selamat menjadi duyufurrahman.. dipermudahkan segala urusan dan dikurniakan haji yg mabrur. Aamiin