JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 8 November 2021

MENEMUKAN KHUSYUK YANG HILANG πŸ’•πŸŒ·

Assallamualaikum kekawan semua 😍

Semoga Allah SWT kurniakan kesihatan yg baik jua buat kita semua 🌹❤️


 MENEMUKAN KHUSYUK YANG HILANG.

Saya masih banyak kekurangan. Apa yang saya lakukan SEBELUM masuk waktu solat, saya ambil masa dalam 1-15 minit untuk diam dari

melakukan apa jua kerja.

1. Yang saya lakukan hanyalah berkomunikasi dengan Allah. Tidak

memohon. Tetapi sekadar bercerita. Saya suka bercerita kepada Allah.

Tentang kerja, tentang hidup, tentang keluarga, anak-anak. Tentang apa

saja.

2. Kemudian setelah masuk waktu solat, saya bangun untuk mengambil

wuduk dalam KESEDARAN bahawa saya sedang dalam perjalanan untuk

bertemu denganNya secara formal.

Saya ingin memujiNya, saya ingin memohon (mengikut doa dalam solat) dan saya ingin berterima kasih pada Nya.

3. Sepanjang wuduk… saya SEDAR bahawa Yang ingin saya temu adalah Allah. Saya pastikan wuduk saya sempurna. Saya minta agar segala anggota wuduk saya dilindungi Allah dari melakukan kejahatan dan

kemaksiatan.

4. Dalam perjalanan untuk memulakan solat saya tetap jaga kesedaran

bahawa saya dalam persediaan jumpa Allah.

Saya bentang sejadah dan tetap kesedaran bahawa saya ingin bertemu Allah tidak saya lepaskan.

5. Ketika saya berdiri untuk mula takbir, saya istighfar dahulu.

Memohon keampunan pada Allah seawal lagi agar pujian saya benar-benar datang dari hati yang bersih. Berulang-ulang saya istighfar.

6. Kemudian saya mengangkat Takbir dan saya menyedariNya. Saya memanggil Allah Yang Maha Besar, Yang saya rindui.

7. Saya tidak “membaca” Doa iftitah. Tetapi saya memuji Allah dalam Doa Iftitah. Mulut ini berkomunikasi dalam bahasa arab. Namun hati ini memahami apa yang diucapkan adalah….

“Ya Allah, Engkaulah Tuhan Yang Maha Besar sebesar-sebesarnya ya

Allah. Ya Allah Segala puji bagiMu ya Allah sebanyak-banyaknya ya

Allah. Ya Allah, Maha Suci Engkau di pagi dan petang ya Allah.”

“Ya Allah ku hadapkan wajahku kepadaMu Tuhan yang menjadikan langit

dan bumi dengan benar-benar lurus dan berserah kepadaMu ya Allah. Ya

Allah, aku ini bukan dari kalangan orang-orang yang musyrik ya Allah.”

“Ya Allah sesungguhnya ya Allah, solatku ya Allah, ibadahku ya Allah,

hidupku ya Allah, matiku ya Allah adalah hanya untukMu ya Allah.”

“Ya Allah, tidak ada sekutu bagiMu ya Allah, dan aku diperintahkan

untuk tidak menyukutukanMu ya Allah dan aku ini dari golongan orang yang berserah diri.

8. Kemudian, saya terus memujiNya dalam Al-Fatihah. Sebuah lagi skrip hadiah dari Allah untuk kita berkomunikasi denganNya. Kita

berkomunikasi di dalam bahasa arab namun kita faham yang sedang kita

komunikasikan dengan Allah adalah….

“Ya Allah, Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan syaitan yang terkutuk ya Allah.”

“Ya Allah, Dengan namaMu ya Allah Tuhan Yang Maha Pemurah dan

Penyayang ya Allah”.

“Ya Allah, Segala puji bagiMu Tuhan yang memelihara segala alam ya Allah. Engkaulah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang ya Allah.

Engkaulah raja yang menguasai hari pembalasan ya Allah.

Ya Allah…. kepadaMu-lah kami sembah Ya Allah .. dan kepadaMu-lah kami

mohon pertolongan ya Allah. (saya selalu tidak mampu menahan kesayuan tika saat ini. Saya sangat rindu padaNya hingga seluruh tubuh ini bergetar)

Tunjukilah kami jalan yang lurus ya Allah. Jalan mereka yang telah

Engkau beri nikmat ya Allah, bukan jalan yang Engkau murkai dan bukan jalan yang sesat ya Allah.”

ALLAHUKABAR indahnya solat. Ini baru selesai Al-Fatihah.

9. Kemudian kita baca surah yang mudah dan kita fahami.

10. Diamlah sejenak sebelum kita rukuk. Tuqmaninah sebentar. Sedarilah kita rukuk untuk hormat dan memuji Allah.

11. Lalu rukuklah. Namun diam dahulu. Rukunnya adalah rukuk bukan

bacaan rukuk. Diamlah namun sedar dan berterima kasih pada Allah. Terima kasih yang datang dari hati ini.

Lalu ketika ini pujilah Allah dengan benar. Pujilah Allah dari hati.

Bukan bacaan sekadar dari bibir semata-mata.

” Ya Allah, Maha SuciMu Tuhan yang Maha Agung ya Allah.”

Selepas pujian pertama… diam lagi… rukuklah dengan benar disamping

fizikal kita benar-benar rehat. Tulang-tulang kita kembali kepada tempatnya. Darah mengalir ke otak kerana kedudukan otak sama dengan jantung.

Pujilah lagi untuk seterusnya hingga 3 kali.

12. Bangunlah dengan perlahan, dengan hormat dalam setiap pergerakan

solat. SEDARlah terus bahawa kita sedang bertemu dengan Allah. TUHAN..bukan bos, bukan menteri, bukan kawan-kawan, bukan mak ayah….tetapi Allah…. TUHAN yang menjadikan kita dan tempat kita kembali. Allah..

Iktidal… diam sebentar (tuqmaninah) lalu nyatakan pada Allah….

“Ya Allah, untukMu segala pujian ya Allah.”

Andai semuanya milik Allah segala pujian, adakah pujian milik kita?

siapa kita yang sering ingin dipuji?

Siapa kita yang sering kecewa ketika orang lain tidak memuji kita?

Siapa kita?…. Astaghfirullah.

13. Sujud….. Diamlah sebentar. Sedarlah ketika sujud ini, jasad ini

kembali kepada asalnya yakni tanah. Kita tidak ada apa-apanya lagi.

Segala pujian adalah milik Allah. Kita ini tiada apa-apanya. Kita

mengharapkan redha Allah semata-mata.

Sujudlah…

sedarlah Allah…

lalu pujilah Allah….


“Ya Allah, Maha SuciMu Tuhan yang Maha Tinggi ya Allah”

Diamlah sebentar untuk pujian kedua dan ketiga agar benar-benar pujian

itu dari hati kita dalam kesedaran padaNya.

14. Kemudian duduklah dengan penuh tunduk dan mengharap padaNya.

Mohonlah satu persatu. Bukan membaca dengan laju…. tetapi mohonlah… mohonlah. Diri kita sangat memerlukan kasih sayang daripadaNya.

“Ya Allah, ampunilah aku ya Allah”

“Ya Allah, rahmatilah aku ya Allah”

“Ya Allah, cukupkanlah segala keperluanku ya Allah”

“Ya Allah, angkatlah darjatku ya Allah” (angkat darjat bukan naik jawatan, jadi kaya raya, jadi terkenal, sentiasa dipuji. Bukan..bukan.

Angkat darjat adalah agar Allah melindungi maruah kita. Tidak

mengaibkan kita. Andai Allah mengaibkan segala kejahatan dan

kemaksiatan kita…. Allahurabbi… tidak tertahan untuk mampu terus hidup).

“Ya Allah, Murahkan rezekiku ya Allah”

“Ya Allah, bukakan pintu hatiku untuk hidayah/petunjukMu ya Allah”

“Ya Allah, sihatkanlah aku ya Allah”

“Ya Allah, maafkanlah aku ya Allah.”

Andai ini dibaca dengan baik, Allahhurabbi…sujud seterusnya pasti akan

lebih berserah kita padaNya.

****

Jika ini dapat didirikan dengan baik, nikmatilah sendiri keindahan

solat. Betapa nikmatnya solat dan nikmatnya solat kita tidak pernah

sama sejak kita mendirikannya dulu hingga sekarang. Bahkan nikmat solat ini semakin meningkat dari satu waktu ke waktu yang lain.

Dulu saya tertanya-tanya bagaimana mereka yang dekat dengan Allah

sentiasa menunggu-nunggu waktu solat.

Allahurabbi…. ketika menikmati nikmatnya solat… barulah kita faham mengapa solat itu sering ditunggu-tunggu.

Dari tinta Dr Fuad Latip

5 Sept 2014.

Isnin, 4 Oktober 2021

TB ~ Part Akhir :: Ladies Sugeh Trips ~Bacaan Yassin, Tahlil Arwah Untuk Sahabat Dan Tazkirah πŸ“—πŸ•ŒπŸ§•

 Assallamualaikum kekawan semua 🌹😍

Semoga Allah SWT kurniakan kesihatan yg baik jua buat kita semua 🌹❤️🌹


Pagi Tu sarapan dulu.. Tema baju jubah hitam dgn tudung merah ❤️😍 berseri mak dara semua ni 🀩

Penyudahnya jadi through back part akhir Gather Ladies di Sugeh resort tahun sudah.. dah betul sangkaan Akan dibawa ke Tahun depan entry nya πŸ˜‚πŸ˜‚

 Hari ini 4.10.2021 sudah setahun berlalu . Rindunya pd sahabatku yg kukasihi kerana Allah SWT. Setahun tidak berjumpa.. 😍😘



Sementara menunggu ustazah datang Kita sembang² lagi.. tak puas² bersembang mak² yg terlepas ni..🀩😘





Lebih kurang pukul 9.30am ustazah pun sampai.. buatlah sesi taaruf sikit dgn ustazah. Ustazah ni Che Ta yg Cari.. selalu dijemput Kuliah di surau Kota Damansara. 

Lepas Tu terus buat bacaan Yasin dibimbing olehs ustazah untuk sahabat sekolah yg telah pergi bertemu Pencipta.. semoga Roh mereka dicucuri rahmat Ilahi . Aamiin YRA πŸ€²πŸ»πŸ’š

Yang dibawah ni πŸ‘‡ senarai yg diambil Dari group wasap Ladies..

Jom kekawan utk Sama Kita bacaan Yassin  tahlil utk sahabat Kita yg dikasihi kerana Allah SWT yg telah awal meninggalkan Kita Dan Kita jua Akan menyusul. 😒😒

Boleh kita senaraikan Nama sahabat Kita yg telah pergi meninggal dunia, bertemu Pencipta.

Kekawan boleh sambung list. Boleh Kita bagi pd ustazah utk Kita doakan bersama.

1. Samsiah Binti Maan

2. Suzana Binti Mahadi

3. Maznah Binti Ismail

4. Ramadaniah binti Baharin

5. Azizah Binti Abd Rasad

6. Zalmah Binti Zama

7. Noraidah Binti Nazri

8. Rahimah Binti Adnan

lelaki

1. Pawira bin Ahmad

2. Shaharuddin bin Simid

3. Mohd Khir b Khairan

4. Rosli bin Kamali

5. Rashidi bin Said

6. Azami b Abu Bakar

7. Nazri b. Abu Talib

8. Mohiyadeen b Mohammad



Selepas bacaan Yasin, ustazah bagi tazkirah bertajuk sentiasalah menjaga silaratulrahim bersama sahabat. Ustazah kata bagus kakak² semua buat gathering mcm ni, inilah membuat ikatan semakin mesra.. 😘😍



Habis baca Yasin Dan tazkirah bergambar pula dgn ustazah yg sporting ni.. 😍😘


Bergambar pula diluar.. dekat kolam renang, ustazah kata best tempat ni, mcm nak buat family's day keluarga.. mmg sesuai utk keluarga yg ramai sebab banyak bilik dan ada juga rumah² bilik Di sekitar pool Tu.. anak2 mesti suka sebab boleh terus terjun je dlm pool Tu..🀩


Lepas Tu apa lagi Kita lunch lah pulak.. lunch tengahari ini dimasak oleh mama nisah katering, sahabat sekolah juga, sedap masakkan kampung nisah ni.. yg paling best masak lemak cendawan kukur dgn pucuk ubiπŸ˜‹ membuat Kami menambah nasi 🀭


Buat juga sambutan besday bagi ladies Dari Bulan Julai - Disember.. tidak ketinggalan juga ustazah pun besday SamaπŸŽΆπŸŽ΅πŸŽΌπŸŽ‚πŸŽ‚πŸ°πŸ°


Banyak tempat yg menarik utk bergambar disini, samada didalam atau diluar rumah..πŸ˜πŸ’–



Sebelum balik ke destinasi memasing jom lahhhh Kita bergambar lagiiiiii πŸ€ͺπŸ˜πŸ˜‚ selagi tak balik bergambar je laaaaπŸ’–πŸ€ͺ😁

Aduhaiiii semakin rindu saya dengan sahabat syurga ini.. Semoga Allah SWT merahmati Kita semua 🌹😍

p/s ikut tarikh draft pada 3/11/2020 tapi tak dipublish πŸ€ͺ🀭 nak tunggu setahun juga hahahaha 🀣 blog saya ni pun dah dua Bulan tak Ada entry.. padahal Ada je cerita nak diupload.. terperap dlm draft.. hahahaha 🀣 Kian lemau dah blog ni.. kena Cari semangat baru. Tengok kes Covid 19 dah Turun .. Dan dah boleh rentas negeri.. bapa mertua pun dah Tanya bila nak balik kg ramai² ni..😁

Rabu, 7 Julai 2021

Completed 2nd Dose Pada 4/7/2021 Dan Suami 1st Dose Pada 2/7/2021.. Alhamdulillah syukur 😘❤️

 Assallamualaikum kekawan semua 😍

Semoga Allah SWT kurniakan kesihatan yg baik jua buat kita semua 😍❤️


Alhamdulillah syukur pd 4/7/2021 saya dah lengkap vaksin yakni dos kedua..😍

Tahniah pada diri sendiri ...πŸ’

"Anda Harus Juga"

Slogan di frame itu menarik hati saya 🀩


Hanya kepada Allah SWT tempat saya bertawakkal selepas usaha dgn vaksin ini..😊

Encik suami ajak saya temankan dia masuk kedalam.. kebetulan kaki dia sakit..
Encik suami dose pertama pada 2/7/2021 Hari jumaat Di IDCC Shah Alam..
Saya tolong isikan borang Tu.. Kan saya dah pernah dose yg pertama...

Alhamdulillah syukur cepat juga nombor dipanggil.. nak mengejar solat Maghrib..

Kata petugas tu , puan teman smpi stesen 3 ye.. tapi kalau ada kerusi boleh je teman smpi stesen 5 Tu😁

Alhamdulillah syukur selesai vaksin pada pukul 8.00pm.. En suami appointment pukul 8.00pm tapi Kami pergi pukul 6.30pm.. smpi Sana pukul 6.45pm.. daftar semuanya dah 7.30pm.. Maghrib solat kat sana.. lepas solat kena dtg balik utk penerangan.. masa tu suami tanya boleh ke datang awal sebelum waktu .. doktor Tu kata boleh, janji tarikh Hari itu, pastu doktor cakap jika terlepas tarikh boleh dtg esoknya sbb Kami simpan vaksin ini. Masa isi borang tadi org sebelah Tu baru dapat masej appointment ptg Tu... Dia Dari Sri Kembangan, bergegas datang ke Shah Alam.. 
Kekawan kena selalu semak my sejahtera, takut dah dpt appointment dose pd Hari itu..

Nabilah suruh ambil gambar angkat jari telunjuk je.. Kata Allah SWT yg Esa jua tempat segala makhluk bergantung.. Abah nya pun buatlah.. yelah vaksin ini ikhtiar kita.. Allah SWT jua yg menentukan..

Kita simpanlah diblog kecik saya ini sebagai kenangan 😍

"SAYA TELAH LENGKAP DIVAKSIN"
"ANDA JUGA HARUS"
LINDUNGI DIRI LINDUNGI SEMUA 😍

PKPD = Patuh Kepada Perintah Allah SWT Diperketatkan

SOP = Sunnah Of Prophet Muhammad SAW diikuti