JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 15 Januari 2021

Yati.. hari-hari ke kena swab test πŸ€”πŸ€ͺ

Assallamualaikum kekawan semua 😍

Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah SWT Dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😊


En suami tgh ambil swab test Covid 19 Di KK Shah Alam


 Ada yg bertanya saya, kena ambil swab test hari² ke nak tahu Kita dah negetif..

Tak Ada ambil swab test Hari2..

Mula2 saya ingat mcm Tu.. pastu saya tanyalah staff nurse yg sebelah katil saya ni, dia dari hospital serdang , dijangkiti Covid dr pesakit dia yg tak tahu Ada Covid, bila buat swab test positive. Kenapa tak buat swab test ye, nanti Hari ke 10 baru Kita swab test balik ye. Nak tahu Kita dah negetif.

Bukan macam tu kak, kalau Kita buat swab test Covid pun ianya masih lagi positive sebab Covid dah Ada dalam badan kita. Hari ke 10 - 14 jangka hayat Covid mati. Tu sebab Kita kena kuarantin dlm tempoh Tu.. nanti dia Akan bertukar menjadi imunisasi dlm badan kita.

Tapi dia jadi pengawal akak, jika ada Covid jahat nak masuk balik dialah pelindung Kita, macam Kita kena chicken pox Tu lah, Kan Kita selalu kena sekali ajer, bagi anak2 yg ambil vaksin chicken pox tak Ada yg dijangkiti. InshaAllah.

Tapi ni lah tempoh 10 Hari ni Kita lawan sungguh Covid ni, Tu sebab bila akak batuk Kita bagi ubat batuk, sbb batuk berkaitan dgn paru2, bila akak sakit tekak Kita bagi ubat kumur2, tapi kumur2 dgn garam kak yg bagus. Saya pun kumur2 dgn air garam hihihi😁.

Bila akak sakit perut cirit birit Kita bagi ubat cirit birit. Sebab dia menyerang tempat yg Kita sakit. Jadi Kita rawat tempat yg Kita sakit.

Ooohhh macam Tu ye.. 😌 jadi 10 Hari ini Kita berjihad utk melawan.

Staff nurse pun teruk kena, badan panas menggigil-gigil, mlm tadi saya tolong gak dia basahkan tuala letak kat kepala dia , bagi mkn penadol sbb dia tak boleh bangun dah.. ni dah bawa ke ward hospital sg buloh bagi antibiotic Dan pemantuan rapi.

Tu lah dia cerita sebenarnya ramai yg telah dijangkiti tetapi tak tahu sbb tak buat swab test, ye lah nak buat semua , Kos tinggi jadi ambil yg bergejala je lah Dan kontak rapat.

Jadi dia kata kalau Ada yg bergejala buat swab test jgn tunggu atau diam² mcm Tu.. takut nanti lagi ramai yg dijangkiti. Wabak ni merebak cepat skrg ni..

Kesian sgt pd warga emas Dan kanak2.. imunisasi tak kuat.. mcm satu mak cik ni dah lama dah.. sbb dia Ada darah tinggi, kencing manis, pastu skrg demam, tadi berbual dgn dia , muka sedih je, dia ckp bila lah nak sihat ni.. dah tak tahan dah.. saya ckp dah mkn ubat demam, bagi yg positive je kat dia.. sabar ye mak cik. Ptg Tu bawa Naik ke ward utk pemantuan rapi.

Sekarang Kita Jaga diri Kita Dan keluarga Kita.. Kita belum menang 

Ya Allah yg Maha Memelihara Dan Maha Penyayang kurniakan lah Kami kesembuhan Dan lindungi lah kami semua 😍. Aamiin YRA 🀲🏻❤️


Khamis, 14 Januari 2021

Alhamdulillah.. Sujud Syukur Aku Kepada Mu Ya Allah❤️

 Assallamualaikum kekawan semua 😍
Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah SWT Dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😊..

Yg bertanya apa khabar yati Dan Nabil skrg..
Alhamdulillah syukur semakin sihat.πŸ₯° 
Alhamdulillah syukur teramat sangat, Hari ini Nabil dah boleh discaj.. pagi lagi dah wasap saya, mama Nabil dah boleh discaj doktor kata. Terperanjat juga dgr, mama dah jumpa doktor ke Tanya Nabil, saya pukul 8am baru doktor panggil , test oksigen Dan BP.. puan tak boleh discaj Masih belum stabil sgt. Iyelah dah warga emas 😬

Tiada yg lebih menggembirakan seorang ibu apabila anaknya telah sembuh.. Nabil discaj Hari sabtu 9/1/2021.. tiga Hari aje dia Kuarantin.. bila tengok Surat discaj doktor Kira Dari tarikh dia demam cirit birit pada 31.12.2020. jadi dah 10 Hari.

Alhamdulillah syukur kepada Mu ya Allah yg telah memberi kesembuhan..





Selasa, 12 Januari 2021

Yati.. Macam Mana Boleh Kena Covid 19 πŸ€”πŸ€”

 Assallamualaikum semua 😍

Saya minta maaf tak dpt reply mesej semuaπŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

Terima Kasih atas keperihatinan semuaπŸ₯°

Jadi saya reply diblog saja utk semua.

Sejujurnya saya tidak tahu bgmana boleh dijangkiti Covid 19. Segala SOP telah dipatuhi. Bagi saya ini adalah ujian bagi saya dan saya terima dgn redha. Semoga Allah SWT kurniakan kesabaran  dan kesembuhan buat kami yang dijangkiti Covid 19 ini.

Seperti kata  nurse sebelah katil saya ini, kak, Kami frontliner pun segala SOP telah dipatuhi, pakai baju PPE seluruh badan, kami dijangkiti juga, saya sejujurnya 2 Hari menangis, kenapa saya dijangkiti, pastu doktor pakar kata, dia pun dijangkiti, skrg satu unit hampir dijangkiti, Covid Kali ini cepat merebak. Jadi kita kena positif apabila dijangkiti, jihad utk kesembuhan. Org beriman apabila terima ujian ia akan berjihad. Terima dgn positif Dan redha.  Nasihat doktor kpdnya.

Ada juga yg bertanya.. apa simptom Ti kena Covid ye, saya sakit perut cirit birit, ingatkan Salah makan atau gastric. Ambil ubat juga, Lepas seminggu tak elok juga Tu yg refer hospital, sebelum Tu kena buat swab test Covid, bila tengok positive. Simptom setiap org berbeza, Ada yg demam, batuk, selsema, sesak nafas, sakit sendi, Salah satu lah..

Ada juga yg tidak bergejala seperti adik yg satu ward dgn saya, dia kata, kwn ofis Ada dijangkiti Covid, jadi satu jabatan kena buat swab test seramai 120, yg disahkan positive 7 orang termasuk saya katanya. Saya terkejut juga kak sbb tak bergejala, jadi satu keluarga kena swab test, suami Dan 1 seorg anak perempuan positive, yg 2 org nagetif. Suaminya kuarantin Di HKL anaknya Di  bangi sana.

Jadi kita jangan beranggapan Kita ini tidak dijangkiti sebab tidak bergejala. Saya dulu pun fikir mcm tu.. tak bergejala tak ada positive Covid. Sebab tak buat swab test kan😬

Apa yg boleh diambil ikhtibar, positive selalu,  doa, usaha, istiqamah dahulu baru bertawakal, jgn bertawakal je.. kalau nak dijangkiti nak buat mcm mana .. tak boleh mcm Tu..  apa yg saya nmpk Kita patuhi SOP, pakai mask, cuci tangan, sebagainya bila keluar rumah tapi balik rumah kebersihan kendiri selalu terlupa, sepatutnya buang mask, terus mandi, pakaian hendaklah direndam dgn detol. Selepas itu baru Kita boleh bersama keluarga. Fikir-fikirkanlahπŸ€”πŸ€”

Allah Jaga KitaπŸ’

Allah sayang kita❤️

Allah urus kitaπŸ’š

Allah SWT segalanya bagi kitaπŸ’–πŸ’žπŸ’•❣️