JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 19 April 2019

Nisfu Syaaban - Rupanya Malaikat Pun Ada Hari Raya πŸ˜πŸ’š Jom Baca 🀩

Assalamualaikum kekawan semua 😍
Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..

Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban kan kekawan..

Kelebihannya..

Macam biasa ye.. Kita baca dari status wasap ye😁 dah letih nak menaip..















Jom klik link ni rugi tak tonton kekawan https://www.facebook.com/masjidssaas/videos/427680444675097/

Saya izinkan untuk share.



Khamis, 18 April 2019

HIDUP ADALAH BELAJAR😍😘🌹

Assalamualaikum kekawan 😍
Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😘😍



HIDUP adalah BELAJAR :

belajar bersyukur meski tak cukup,
belajar ikhlas meski tak rela,
belajar taat meski berat,
belajar memahami meski tak sehati,
belajar bersabar meski terbebani,
belajar setia meski tergoda,
belajar dan terus belajar untuk
menjadi yang terbaik

Dari air kita belajar ketenangan……
Dari batu kita belajar ketegaran.
Dari tanah kita belajar kehidupan.
Dari kupu-kupu kita belajar merubah diri.
Dari padi kita belajar rendah diri.
Dari Allah kita belajar tentang kasih sayang yang sempurna.

MUHASABAH Diri.
Sumber: Facebook

Sabtu, 13 April 2019

PUDING SAGU PELANGI

Assalamualaikum kekawan 😍
Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😘❤️

Asyik melontar kat wall FB saya, jadi save sini, nanti chef Sofea nabilah buat ye 🀩



PUDING SAGU PELANGI

Bahan-bahan :
1 cawan biji sagu putih
1 liter air
20 gm serbuk agar-agar
11/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 tin susu cair (400ml, boleh guna santan)
3 jenis pewarna kegemaran

Cara Membuatnya
Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih.Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
Dalam sebuah periuk yg lain, masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan, masak hingga mendidih.
Masukkan susu cair.Kemudian tutup api
Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
Cedok 200 ml larutan agar-agar tadi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais.

Sumber Facebook