JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 29 November 2020

DOA IFTITAH ~ Jangan Kerana Kita Sudah Hafal 😒 Jom semak



 Doa Iftitah

Jangan kerana kita dah hafal sejak usia kanak-kanak lagi, kita tak mau semak dah bacaan kita. Betul atau tidak...

Ada empat kesalahan yang kerap berlaku.
(Rujuk Doa dalam gambar)

1. Huruf  Ψ± pada kalimah Ψ§ΩƒΨ¨Ψ± mestilah dibaca dengan baris hadapan ( 'Allahu Akbaru Kabiroo'.) ✔️
Jangan dimatikan huruf Ψ± tersebut ( Allahu Akbar Kabiroo )✖️

2. Sebahagian kita tidak memberhentikan bacaan pada kalimah ini ( Ω…ُΨ³ْΩ„ِΩ…ًΨ§ ) dan membaca (muslimaa) dan terus sambung bacaan ( وَ Ω…َΨ§ ).
Sebutan (Muslimaa) adalah sebutan jika kita berhentikan bacaan. Jika ingin sambung bacaan, sebutannya (Musliman) atau (Muslimau wa maa)

3. Ini antara paling kerap berlaku kesilapan menyebutnya.
Kalimah Ω…َΨ­ْيَايَ.
Sebutan yang betul - Mahyaaya. Tetapi ramai menyebut - Maa yaa yaa  ( Ω…َΨ§ يَΨ§ يَΨ§ ).

4. Ini juga antara paling kerap berlaku.
Kalimah ini bertukar tempat.

Ada yang membacanya terbalik, sepatutnya baca Musyrikin,tetapi membaca Muslimin.Begitulah sebaliknya.

Jelas ia memberi perubahan makna yang sangat besar dan bahaya.

وَΩ…َΨ§ Ψ£َΩ†َΨ§ْ Ω…ِΩ†َ Ψ§Ω„ْΩ…ُΨ΄ْΨ±ِΩƒِيْΩ†َ 
"Dan aku bukan dalam kalangan orang musyrikin (orang yang mensyirikkan Allah)

Jika diubah 
وَΩ…َΨ§ Ψ£َΩ†َΨ§ْ Ω…ِΩ†َ Ψ§Ω„ْΩ…ُΨ³ْΩ„ِΩ…ِيْΩ†َ
Makna ayat akan berubah 
"Dan aku bukan dalam  kalangan orang Islam"

Wallāhu 'Alam.

Kredit : Dr Nik Mohd Zaim

Tegur bacaan murid sekolah.. jgn main laju je bc.. n sbg peringatan UTK diri kita..
Selamat beramal..😍

Sumber ::WhatsApp's

Selasa, 24 November 2020

RESEPI PENGAT KELADI



Assallamualaikum kekawan semua 😍❤️
Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah SWT Dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😊


Rajin benar hari ini nak masak pengat  keladi.. ini gara-gara kak rose blogger D'Pangkin Nenek tunjuk dalam Facebook makan pengat keladi πŸ˜…

Hari sabtu tu rajin ikut suami pergi pasar asnaf, sekali tu nampak cantiknya keladi, ambillah sebiji yg sederhana besarnya, dalam hati memang dah rancang nak buat pengat. Nampak pulak keledek unggu, anak2 suka bila dipanggang.

Jadi petang ini saya makan pengat keladi dgn encik suami sebab anak2 tak suka keladi. Tu yg kakak nabilah bakar aje keledek unggu Tu. Suka sangat mereka.

Resepi saya mudah aje, yg cepat dimakan😁

 

RESEPI PENGAT KELADI


Bahannya :
250 grm keladi ( 1 biji sederhana besar)
1/4 cawan sagu (direndam)
250ml santan (santan kotak pun boleh)
1 cawan air
1/4 cawan gula kasar
1 gula merah
Daun pandan
Secubit garam

Caranya :

1.  Masak gula merah dgn 1 cawan air. Bila dah masak tapis dan ketepikan.

2. Kemudian masukan satu cawan air , gula merah yg masak tadi , gula putih , secubit garam dan santan, kacau sebentar.

3. Kemudian masukan  sagu dan labu.

4. Apabila labu dah nak agak empok. Masukan simpulan daun pandan. Tunggu sehingga masak.

5. Kemudian rasa manis dan lemaknya. Jika secukup rasa dan bahan semua dah masak bolehlah dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA 😍

Jumaat, 20 November 2020

Teruja🀩 Ustaz Tarmizi "Like" Komen πŸ‘#myqurantime😍

 Assallamualaikum kekawan semua 😍

Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah SWT jua  dan di kurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya


Teruja saya 🀩 bila tengok FB selepas habis program my#qurantime , Ustaz Tarmizi Abdul Rahman "Like" πŸ‘ Komen saya😍

Semalam Hari khamis Ustaz  Tirmizi Ali yg qari Qur'an time Tu, Saya Komen kat FB live "Assallamualaikum Ustaz Tirmizi, hilang rindu dgn bacaan ustaz semasa kuliah dhuha di Masjid Negeri Shah Alam setiap khamis ❤️😍"


Setiap pagi khamis ada belajar tajwid dan talaqi Al Quran dibawah bimbingan Ustaz Tirmizi Ali, yakni pengajian bersijil, sejak Wabak Covid 19 dan PKP sehingga sekarang tiada kuliah dibuka Di masjid negeri Shah Alam.. Yang sedihnya saya tak habis lagi belajar😭😭 dah hampir setahun kan..

Ya Allah..

Angkatlah Wabak Covid 19 ini..

Ampunilah dosa-dosa kami

Aamiin YRA 🀲🏻❤️

Khamis, 19 November 2020

ENAM TIPUAN YANG MENGGODA 😭😒



ENAM TIPUAN YANG MENGGODA

Yahya bin Mu’adz berkata: "Menurutku, tipuan yang paling besar dalam mengharapkan datangnya rahmat Allah adalah:

Pertama, selalu berbuat dosa dengan harapan dosa-dosanya nanti diampuni oleh Allah tanpa adanya penyesalan;

Kedua, merasa dekat dengan Allah tanpa ada usaha beribadah dan taat kepada-Nya;

Ketiga, menanti kenikmatan surga tapi dengan menabur benih-benih siksa neraka;

Keempat, mencari tempat kembali orang yang taat (yaitu surga) dengan melakukan kemaksiatan;

Kelima, menunggu pahala tanpa beramal.

Keenam, mengharap rahmat Allah dengan melakukan perbuatan yang melampaui batas.” Allah SWT telah berfirman:

Ψ§ِٕΩ†َّΩ…َΨ§ ΨͺُΨ¬ْΨ²َوْΩ†َ Ω…َΨ§ ΩƒُΩ†ْΨͺُΩ…ْ ΨͺَΨΉْΩ…َΩ„ُوْΩ†َ

“Sesungguhnya kalian hanya diberi balasan menurut amal yang kalian kerjakan.” (QS. Ath-Thuur (52): 16 dan At-Tahriim (66): 7) --Syekh Nawawi Al-Bantani, kitab Nasha'ihul 'Ibad.


Sumber : Telegram

Isnin, 16 November 2020

JADILAH SEPERTI SEPASANG KASUTπŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ŸπŸ‘ŸπŸ‘žπŸ‘žπŸ‘‘πŸ‘‘πŸŒΉ❤️


Menarik!! 

Cerdik org yg menulisnya... Bacalah 😊

***JADILAH SEPERTI SEPASANG KASUT***

1. Bentuknya  sama,

    berdampingan bersama

    πŸ‘žπŸ‘žπŸ‘ πŸ‘ 


2. Waktu berjalan tidak 

     pernah Serentak tapi 

     distinasinya sama - πŸ‘£


3. Tidak pernah ganti 

     posisi, namun saling 

     melengkapi - πŸ‘₯


4. Tidak pernah ganti 

     pasangan walau 

     sudah usang dan 

     dimakan usia 


5. Sama darjat, tidak ada 

     yang merasa lebih 

     tinggi atau lebih 

     rendah -πŸ‘’πŸ‘’πŸ‘ŸπŸ‘Ÿ


6. Bila yang satu hilang, 

     yang satu lg sudah 

     tidak bermakna  

                                          

7. Tidak pernah saling 

     injak atau pun saling 

     menendang


8. Walau tidak pernah 

    jalan bergandingan 

    selalu 1 depan yang 

    satu lg dibelakang,

    tapi juga tidak pernah

    tinggalkan 1 sama

    yang lain 


KASUT = 

K = kasih 

A = sayang 

S = sampai 

U = usia 

T = tua


Sepasang KASUT boleh menjadi contoh terbaik bagi persahabatan dan pasangan kita ..

Semoga kita senantiasa dalam ikatan keikhlasan ..


Sumber :: WhatsApp's

Rabu, 11 November 2020

"Allah sedang mentarbiah kamu, sekolah terbaik anak-anak adalah dirumah."πŸ πŸ‘¨‍πŸ‘©‍πŸ‘§‍πŸ‘¦





 Tulisan:

Normujaidah Osman

"Allah sedang mentarbiah kamu.

Sekolah terbaik anak-anak adalah di rumah."

Allahu Allah.

Sentap saya membaca kata-kata Ustazah Muzayyanah ini tatkala memberi reaksi kepada bicara seorang ibu yang berkata:

"Berapa hari je anak saya bersekolah tahun ni, Ustazah. Rasa rugi saja beli baju sekolah."

Ya. 

Corona Ini adalah madrasah tarbiah daripada Tuhan.

Hentikan rungutan.

Hentikan bebelan.

Allah bukan saja menguji mereka.

Allah sedang menguji kita semua.

Alhamdulillah ala kulli hal.

Tiada sesuatu terjadi tanpa izin Ilahi.

Kita mungkin tidak bisa mengubah takdir hidup kita tetapi kita boleh ubah cara kita memberi respon dan reaksi.

Allah boleh menutup satu pintu, namun ada banyak lagi pintu lain yang pasti Allah sedang buka.

Berpalinglah seketika daripada sibuk menatap pintu yang satu itu.

Kita akan melihat banyaknya jendela dan daun pintu peluang dan rezeki yang sedia  terkuak untuk kita.

Bila segalanya kita terima dengan reda, tidak seincipun bahagia itu berganjak pergi dari hati.

Bila nikmat ujian kasih sayang ini kita syukuri, kita tidak akan sabar-sabar lagi menunggu hadirnya pelangi daripada Ilahi,  meskipun saat ini guruh berdentum di sana-sini.

Kita pasti tenang dan damai sekali dalam keributan pandemik ini.

Terima kasih Allah di atas ujian ini.

Kami yakin Engkau sangat peduli.

Kami yakin ini bungkusan hadiah yang mungkin balutannya belum kami nampak indahnya lagi.

Suatu waktu, pasti kami akan temui ibrah ujian besar buat kami ini.

Tiada daya upaya kami.

Hanya kepada-Mu kami berserah diri.

Engkau yang mengizinkan Covid-19 ini datang.

Engkau jua yang akan menjemputnya pulang.

Bukan pada saat kami mahu.

Tapi pada saat yang kami sangat perlu dan Engkau pula mahu.

Ampuni kami.

Ampuni kami.

Sesungguhnya kami pernah menzalimi diri kami sendiri.

Rahmat-Mu terus kami nanti.

Wahai Allah yang menolong mereka yang memohon bantuan, bantulah kami.

Bantulah kami

Bantu kami untuk kami mencari kekuatan dalam munajat kami di malam hari dan melalui ucapan selawat kami kepada baginda Nabi.

( Allahumma solli ala sayyidina Muhammad waala alihi waashabihi waummatih)

Engkau jua yang maha mengetahui.

Sabar itu pahit, tapi buahnya manis sekali.

Mohon sebarkan jika bermanfaat.

Mudah-mudahan kita semua beroleh rahmat.

Mari kita banjiri sosial media kita dengan kesyukuran kepada Ilahi.

Moga-moga dengan syukur ini Allah tambahkan lagi nikmat buat kita.

-copyandpaste-

#adahikmahnyapkpb 

#jauhdarimanusiayangdusta

#fikirygbaik2


Sumber :: WhatsApp's

Jumaat, 6 November 2020

BATAL SOLAT KERANA MENGUAP, BATUK DAN BERSIN.

 πŸ”΄ assalamualaikum ustaz zol & sahabat sekalian.. ada kemusykilan tentang πŸ‘‡πŸ½πŸ‘‡πŸ½πŸ‘‡πŸ½  

*BATAL SOLAT KERANA MENGUAP, BATUK DAN BERSIN.*

...kita fahami sikit ilmu pagi ini, walaupun kita telah  belajar tapi ada juga yang terlupa...

- Solat boleh jadi *batal dan tidak sah* apabila menguap, batuk dan bersin ketika di-dalam keadaan rukun qauli.

- Sebagai ingatan, terdapat 5 rukun qauli dalam solat iaitu *takbiratul ihram, fatehah, tasyahud akhir, selawat ke atas Nabi dalam tasyahud akhir dan salam pertama*

- Keadaan ini hukumnya demikian sekiranya seseorang itu *TIDAK MENGULANG SEMULA* bacaan ayat ketika isnya menguap @ batuk @ bersin. 

- Ini adalah kerana ketika menguap, batuk @ bersin, bacaan kita terputus. Sesiapa yang terus menyambung bacaannya dalam keadaan terputus tadi maka bacaan rukun menjadi TIDAK SAH. Dengan itu *BATAL lah solatnya.*

- Justeru, pastikan kita, isteri dan anak-anak, saudara-mara, sahabat handai dan semua muslimin dan muslimat di-ingatkan tentang hal ini sebagai *kerja dakwah* kita. 

*- Pastikan kita semua mengulang semula bacaan pada ayat yang terputus ketika menguap, batuk dan bersin tadi.*

*Kita WAJIB ulang bacaan tersebut... dari permulaan ayat.*

- Ingat mengingat membawa ke Jannah....  

*Ψ§Ω…ΩŠΩ† Ψ§Ω…ΩŠΩ† Ψ§Ω…ΩŠΩ† Ψ§Ω„Ω„Ω‡Ω… Ψ§Ω…ΩŠΩ†*

Sumber:: WhatsApp's


Jazakallahu khyr.

Isnin, 2 November 2020

Part 1 :Reunion Ladies Sugeh Trip 😍🌹

 Assallamualaikum kekawan semua 😍

Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah SWT jua hendaknya 😊

Dah sebulan baru nak up entry.. tak apa lah utk kenangan di blog saya ini.. pastu ada hati pulak nak buat by part🀭jangan sampai Tahun depan part Tu sudahπŸ™ˆπŸ˜‚

Nak juga abadikan  diblog saya ini reunion Ladies SMBG di Sugeh Resort Dato' Alif Syukri ni 😍 Kali ini kami bermalam 2 hari 1 malam dari 2-3 hb Oktober 2020.
Perancangan ini dah lama dari bulan April dgn andaian Wabak Covid 19 dah pulih.. sekali tu mendadak naik selepas pilihanraya Sabah.

Oleh kerana semua telah ditempah dan dibayar, Kami tawakal untuk meneruskan reunion ini.


Selepas semua dah tukar baju dari dlm beg Tu.. Kita bergambar PulaπŸ€— bermacam Gaya yg dibuat oleh Kami yg dah 5 series ni🀭

Petang tu program kami hanya bersantai-santai dan bermandi-manda dikolam renang tu.. saya tak mandi, hanya celup-celup kaki je😁

Selain Tu kami mula dengan high tea pulak petang tu. Siapa yg smpi dulu kenalah menyusun bahan yg dibawa. Ptg Tu punya high tea adalah potluck dr kekawan semua, saya bawa rendang ayam kampung dgn maman, itu permintaan dari kekawan yg tak pernah rasa rendang ayam kampung dgn maman ni.. itu pun ada yg tak dpt rasa juga.. aduhaiii 🀭😁

Saya dah plan konon nak ambil gambar berdua dgn semua kekawan saya, namun tak berjaya juga.. sibuk semendang memasing.😁

Best friends saya dari form 1 smpi form 5.. form 5 dia dah kelas lain.. kalau tidak satu kelas aje. Ustazah sekolah ni.. mmg sporting Sungguh.. dah janji nanti Kita tidur sebilik ye.. konon nak sembang2.. penyudahnya saya yg tumbang dulu🀭 mana tak nya.. bila dah mkn ubat.. hanyutlah πŸ˜΄πŸ˜΄πŸ˜΄πŸ˜‚πŸ˜‚

P/s nanti tunggu part 2 ye.. kisah mlm Tu lagi havoc .. mak mak dara ni πŸ™ˆπŸ˜‚