Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 2 Mac 2015

GENG BAS SEKOLAH DAN JADI NENEK... ^___^

Assalamualaikum kekawan..

Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yang baik...


Ahmad  Rizqi Haqq
Saya terima whatapps dari geng bas sekolah Mastura , tahun lepas saya ada menghadiri majlis perkahwinan anak mereka di entri ini ,yg menjemput untuk hadir aqiqah cucu sulungnya pada hari Sabtu 28 Februari 2015 yg lalu tapi saya tak dapat menghadiri diri kerana ada kursus di tempat kerja.. 

Tentu seronok tengah mengulik cucu kawan sekolah saya ni kan.. ehe.. umur 46tahun dah bergelar nenek kan.. saya pun terkena tempias di panggil nenek oleh kawan saya bila dia whatapps.. "dijemput nenek Yati utk hadir ke kenduri aqiqah ni ye" :D



Mohd Aidi

Sebelum itu Rahmah geng bas sekolah saya ni pun dah menerima cucu juga tapi saya tak pergi ke majlis perkahwinan anaknya itu sebab masa tu loss contact , jadi jumpa semula masa reunion itu hari di entri ni


Jadi Rahmah pun ada menjemput saya utk aqiqah cucu sulung ni , pun saya tak dapat menghadirinya kerana urusan menghantar en suami dengan doktor utk rawatan susulan.

Saya hanya mampu berdoa semoga mereka bahagia bersama cucu masing2 dan seronoklah sekarang mengulik cucu ye :)


Ahad, 1 Mac 2015

AYAM PANGGANG ROSEMARY

Assalamualaikum kekawan....
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberi kesihatan yg baik hendaknya..
Dah lama sebenarnya teringin nak cuba Ayam Panggang Rosemary ni.. jadi bila kekawan post kat wall FB terus save kat blog ni dulu.. sebab tengok resepi nya mudah sangat.. jadi meronta-ronta juga nak cuba :)






Ayam Panggang Rosemary - dari Nor Aida H S
Ayam Panggang Madu - Kayu Manis, Rosemary & Ketumbar. Spicy Honey Grilled/Roasted Chicken with Cinnamon, Rosemary & Coriander Spices.
Bahan2nya
1 ekor Ayam Segar - dibersihkan dan gosokan dengan garam sedikit
30gm madu
Serbuk Kayu Manis
Serbuk Ketumbar
Rempah Duan 'Rosemary'
Minyak Zaitun/Canola/Sayuran untuk sapu pada ayam
Bahan untuk rebusan
1 batang kayu manis
1 biji rempah bunga lawang
Sayur campuran - lobak merah & sayur seleri
Cara2nya
Rebuskan sekor ayam di dalam periok yang sederhana, letakan rempah ratus
kayu manis and bunga lawan dan sayur2an campuran. Rebuskan ayam 3/4 masak dan dikeluarkan. Biarkan is sejuk dan sapukan dengan rempah serbuk
kayu manis, ketumbar, madu & dedaun Rosemary. Masukan ayam didalam oven dan panggang selama 20mins. Air rebusan boleh dijadikan sup ayam.
Letakan ayam atas dulang pembakar setiap 10mins di pusing supaya rata dipanggang. Suhu oven 140C 'Grilled setting. Sajikan bersama cili kisar, jus limau & bawang putih ditumbuk.

Sabtu, 28 Februari 2015

RESEPI NASI TOMATO

Assalamualikum kekawan..

Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberi kesihatan yg baik hendaknya...
Selamat berhujung minggu kekawan.. apa nak masak hari ini.. jom kita cuba masak Nasi Tomato pulak nak.. ehe ini apa lagi hasil sekodeng di FB lah.. apa lagi tempek dulu di blog kecik saya ni dulu .. nanti senang2 kita cuba ye :)




Nasi Tomato I
Bahan-bahan:
1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je
2. 2 sudu besar mentega
3. 1 sudu besar minyak sapi
4. 1 biji bawang besar - dihiris
5. 1 batang kayu manis
6. 1 bunga lawang
7. 2 buah pelaga
8. 3 bunga cengkih
9. 4 cawan air
10. 6 sudu besar sos tomato
11. 3 sudu teh garam
Cara Memasak:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Di dalam kuali, panaskan mentega dan minyak sapi sehingga cair. Kemudian masukkan bawang besar, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Kacau seketika dan tutup api.
3. Masukkan beras ke dalam periuk nasi. Tambahkan bahan yang digoreng tadi.
4. Kemudian masukkan air, sos tomato dan garam. Gaul sehingga sos rata dan masak nasi seperti biasa.
Nasi Tomato II
Bahan-Bahan :
1. Beras Basmathi 1/2 Kg
2. Minyak sapi 2 sudu
3. Bawang besar 2 biji
4. Bawang putih 2 biji
5. Kayu manis & rempah tumis
6. Daun pandan
7. Tomato 2 biji
8. Tomato puri 2 sudu
9. Serbuk perasa
10. Susu cair 1/4 tin (100 ml)
Cara memasak :
1. Hiris bawang besar & bawang putih. Tumiskan dengan minyak sapi.
2. Masukkan kayu manis & rempah tumis hingga naik bau.Tambah sedikit minyak masak jika perlu.
3. Masukkan tomato yg sudah diblender & tomato puri. Tambah garam & rasa
4. Basuh beras basmathi. Sukatan air dan beras ialah 1:1 (tidak termasuk minyak & susu cair)
5. Masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk nasi.
6. Tambahkan susu cair kira-kira 1 suku tin (100ml), serbuk perasa (kuib ayam),
7. garam secukup rasa (gula sedikit jika mahu). Daun pandan untuk aroma.
8. Apabila nasi telah tanak, masukkan kacang pis dalam tin dah gaulkan. Boleh jugak ditabur pada nasi yg sedia dihidang.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Selamat Mencuba