Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 16 April 2014

NASI MENTEGA KISMIS .... emmmm enak berkrim :)

Assalamualaikum kekawan.. semoga sihat dan ceria :)

Masuk ni dah dua kali saya masak nasi kismis ni kekawan, pertama masa kenduri turun mandi anak adik saya di Kuang pada tahun baru itu hari, mak saya dan adik saya kata sedap nasi ni, "boleh lah ko masak masa kenduri kahwin kak cik nanti " kata mak saya... aduh berat betul permintaan mak saya tu.. kata saya "mak acik masak untuk 50 orang punya makan boleh lah.. ni kalau dah 1000 orang mana mampu hehehe"... "boleh, ko masak sama dengan kak ateh nanti" tambah mak saya.. " haaa bagi resepi kat  ateh suruh ateh masak ", jawapan penyelamat saya..


Memang sedap nasi mentega kismis ni kekawan.. semua dalam rumah makan bertambah.. hendaknya si Nabil yg penggemar nasi minyak ni.. "terima kasih mama, masak nasi kegemaran nabil" katanya, hero seorang ni memang pandai mengambil hati saya.. 
Nasi mentega kismis ni saya regu dengan Ketam Tiga Rasa yang saya buat pada hari sabtu tu...

Begitu juga dengan Kerutuk Chicken Boxing saya tu, diregukan dengan nasi mentega kismis ni.. en suami komen sedap.. En suami makan malam tu sebab dia balik kerja sampai rumah dah pukul 8.00malam.. dari tengahari sampai dinner itulah lauk kami hehehe.. tak jemu kami anak beranak memakannya...

Nasi mentega kismis ni amat mudah membuatnya kekawan.. saya ambil resepi ni dari blog Sinar Kehidupan... Yatie memories yg pro dalam bidang masakan ni.. Akak minta izin tempek resepi di blog kecil akak ye yatie...
Jom cuba kekawan.. sedap bangat gitew.. bahan pun mudah ajer :)

NASI MENTEGA KISMIS


BAHAN-BAHANNYA :-)

·                     4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan.
·                     5 cawan air
·                     1 cawan susu cair
·                     1 kiub ayam "Maggi"
·                     2 camca besar mentega
·                     Garam secukup rasa
·                     1/3 cawan kismis
BAHAN TUMIS :-)

·                     1 biji bawang besar, didadu
·                     2 ulas bawang putih, hiris
·                     1 batang serai, dititik
·                     1 helai daun pandan, disimpul
·                     1 inci halia, hiris nipis
·                     1 kulit kayu manis
·                     1 kuntum bunga lawang
·                     2 kuntum bunga cengkih
·                     2 biji buah pelaga
BAHAN HIASAN

·                     Hirisan daun bawang
·                     Hirisan daun sup
·                     Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)

1.            Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
2.            Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
3.            Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama lauk2 kegemaran. Selamat mencuba..

Selasa, 15 April 2014

KERUTUK CHICKEN BOXING.... emmmm lazatnya :)

Assalamualaikum kekawan.. Moga sihat & ceria :)

Saya masak Kerutuk chicken boxing ( tajuk entri tak mengalah tu) pada hari sabtu yg lalu.. Dah lama saya teringin nak merasa masak kerutuk ni.. ada yg panggil kerutup, kerutuk tetapi saya tengok dia tulis di peket tu kerutut.. Saya kirim kerutut dari kawan ofis yg balik kelantan rumah mak mertuanya...
Nabil kata sedapnya bau mama masak ni, bila dia turun ke dapur , terbau sudah masakan saya ke atas tu..

Close up sikit chicken boxing saya yg terbaring ni...

Mula-mula nak ambil gambar kerutuk chicken boxing ni berdiri macam ni tapi tak nak pulak ayam tegak berdiri hahaha..


Ini lah bahan-bahannya kekawan mudah ajer.. umpama kita masak rendang gitew... tengok lebel tu tulis Kerutut Daging Kg Langgar.. selain dari ayam kita juga boleh dengan daging...

Saya ambil resepi dari Kak Nor Blogger Secubit Garam yg dah pro pasal masak memasak ni.. tapi biasalah saya ada sedikit derhaka untuk memenuhi tekak selera saya ehe :)
Memang sedap kekawan... jom cuba


 KERUTUK AYAM K.Nor Style

Bahannya :-
1 ekor ayam ~ dipotong 4(nak potong kecik2 pun boleh) (saya ganti dengan 6 ketul peha ayam)
3 sudu besar rempah kerutuk/gulai ~ bancuh dgn sedikit air panas
1 cawan santan fresh
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar kerisik
2 helai daun pandan
1 bj bawang besar ~ potong 4
2 bj cili merah ~ belah 2
1 batang serai di ketuk (saya tambah)
nisan/gula melaka
garam 
minyak

bahan penumis (rempah 4 beradik):
1 btg kulit kayu manis (dlm 2 in panjang)
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

bahan yg diblend:
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
1in kunyit hidup

Caranya :-

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga sedikit garing dan masukkan bahan2 yg diblend. 
  3. Goreng lagi dan masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air panas.
  4. Bila tumisan dah pecah minyak masukkan daun pandan, garam dan asam keping.
  5. Masukkan ayam dan gaul sebati.
  6. Biarkan rempah mesra kat ayam dlm 10minit baru la dimasukkan 1 cawan air. 
  7. Biarkan hingga mendidih.
  8. Pastu masukkan santan fresh, nisan/gula melaka.Masukan serai yg diketuk
  9. Masak hingga hampir pekat dan masukkan kerisik. 
  10. Masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan cili merah yg dibelah 2.
  11. Masaklah hingga ayam masak dan kepekatan yg disukai.
  12. Hidangkan panas2.





Isnin, 14 April 2014

KETAM TIGA RASA VS PEMANGGANG AJAIB :)

Assalamualaikum kekawan...



Masak ketam tiga rasa ni pada hari sabtu baru ni.. permintaan budak bertiga tu.. macam tak puas pulak makan ketam tiga rasa itu hari di jeti ikan bakar jeram tu.. 

Kali ni saya tak goreng ketam tu kekawan tapi saya panggang dulu guna pemanggang ajaib tu.. haaa rasa nak SERU nama hainomokje... untuk mencuba... mamazir kan dah ada kan tanjat-mak-tau. Jom lah mencuba hainom...


Elok jer beratur ketam tu kan dalam pemanggang ajaib tu... lepas tu curahkan sos tiga rasa tu ke dalam ketam yg siap dipanggang tu.. biarkan 10 minit supaya sos sebati dengan ketam tu.... wala wala... emmm memang lazat ehe :)

RESEPI KETAM TIGA RASA












Bahannya :-
  • 5 ekor ketam (dipotong dua)
  • 1 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 3 biji bawang merah *
  • 3 cm halia*(*dihiris)
  • 4sudu besar sos tomato,sos cili,sos tiram.
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar gula pasir/madu
  • garam
  • minyak utk menggoreng
  • beberapa biji tomato ceri
  • 1 pokok daun bawang dan sup.
Caranya :-
  1. Gaulkan garam dan kunyit pada ketam, susun didalam pemanggang, panggang selama 10 minit.
  2. Panaskan minyak, kemudian tumis bawang hiris hingga wangi, kemudian masukan cili kering kisar hingga masak.
  3. Masukan bahan sos, air  dan biarkan mendididh. Kacau sekata.
  4. Masukan tomata ceri bersama daun bawang sup yg dipotong sedang.
  5. Curah kuah sos di atas ketam didalam pemanggang. Masakan lagi selama 10 minit dengan api yg perlahan.
  6. Siap utk dihidang