JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 24 November 2020

RESEPI PENGAT KELADI



Assallamualaikum kekawan semua ๐Ÿ˜❤️
Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah SWT Dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya ๐Ÿ˜Š


Rajin benar hari ini nak masak pengat  keladi.. ini gara-gara kak rose blogger D'Pangkin Nenek tunjuk dalam Facebook makan pengat keladi ๐Ÿ˜…

Hari sabtu tu rajin ikut suami pergi pasar asnaf, sekali tu nampak cantiknya keladi, ambillah sebiji yg sederhana besarnya, dalam hati memang dah rancang nak buat pengat. Nampak pulak keledek unggu, anak2 suka bila dipanggang.

Jadi petang ini saya makan pengat keladi dgn encik suami sebab anak2 tak suka keladi. Tu yg kakak nabilah bakar aje keledek unggu Tu. Suka sangat mereka.

Resepi saya mudah aje, yg cepat dimakan๐Ÿ˜

 

RESEPI PENGAT KELADI


Bahannya :
250 grm keladi ( 1 biji sederhana besar)
1/4 cawan sagu (direndam)
250ml santan (santan kotak pun boleh)
1 cawan air
1/4 cawan gula kasar
1 gula merah
Daun pandan
Secubit garam

Caranya :

1.  Masak gula merah dgn 1 cawan air. Bila dah masak tapis dan ketepikan.

2. Kemudian masukan satu cawan air , gula merah yg masak tadi , gula putih , secubit garam dan santan, kacau sebentar.

3. Kemudian masukan  sagu dan labu.

4. Apabila labu dah nak agak empok. Masukan simpulan daun pandan. Tunggu sehingga masak.

5. Kemudian rasa manis dan lemaknya. Jika secukup rasa dan bahan semua dah masak bolehlah dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA ๐Ÿ˜

Jumaat, 20 November 2020

Teruja๐Ÿคฉ Ustaz Tarmizi "Like" Komen ๐Ÿ‘#myqurantime๐Ÿ˜

 Assallamualaikum kekawan semua ๐Ÿ˜

Semoga kita semua berada dlm rahmat Allah SWT jua  dan di kurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya


Teruja saya ๐Ÿคฉ bila tengok FB selepas habis program my#qurantime , Ustaz Tarmizi Abdul Rahman "Like" ๐Ÿ‘ Komen saya๐Ÿ˜

Semalam Hari khamis Ustaz  Tirmizi Ali yg qari Qur'an time Tu, Saya Komen kat FB live "Assallamualaikum Ustaz Tirmizi, hilang rindu dgn bacaan ustaz semasa kuliah dhuha di Masjid Negeri Shah Alam setiap khamis ❤️๐Ÿ˜"


Setiap pagi khamis ada belajar tajwid dan talaqi Al Quran dibawah bimbingan Ustaz Tirmizi Ali, yakni pengajian bersijil, sejak Wabak Covid 19 dan PKP sehingga sekarang tiada kuliah dibuka Di masjid negeri Shah Alam.. Yang sedihnya saya tak habis lagi belajar๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ dah hampir setahun kan..

Ya Allah..

Angkatlah Wabak Covid 19 ini..

Ampunilah dosa-dosa kami

Aamiin YRA ๐Ÿคฒ๐Ÿป❤️

Khamis, 19 November 2020

ENAM TIPUAN YANG MENGGODA ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ข



ENAM TIPUAN YANG MENGGODA

Yahya bin Mu’adz berkata: "Menurutku, tipuan yang paling besar dalam mengharapkan datangnya rahmat Allah adalah:

Pertama, selalu berbuat dosa dengan harapan dosa-dosanya nanti diampuni oleh Allah tanpa adanya penyesalan;

Kedua, merasa dekat dengan Allah tanpa ada usaha beribadah dan taat kepada-Nya;

Ketiga, menanti kenikmatan surga tapi dengan menabur benih-benih siksa neraka;

Keempat, mencari tempat kembali orang yang taat (yaitu surga) dengan melakukan kemaksiatan;

Kelima, menunggu pahala tanpa beramal.

Keenam, mengharap rahmat Allah dengan melakukan perbuatan yang melampaui batas.” Allah SWT telah berfirman:

ุงِูٕ†َّู…َุง ุชُุฌْุฒَูˆْู†َ ู…َุง ูƒُู†ْุชُู…ْ ุชَุนْู…َู„ُูˆْู†َ

“Sesungguhnya kalian hanya diberi balasan menurut amal yang kalian kerjakan.” (QS. Ath-Thuur (52): 16 dan At-Tahriim (66): 7) --Syekh Nawawi Al-Bantani, kitab Nasha'ihul 'Ibad.


Sumber : Telegram