Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 31 Mac 2015

AYAM TOMATO

Assalamualaikum kekawan..

Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik hendaknya.. 

Sejujur-jujurnya saya tak pernah masak sendiri ayam tomato ni.. Nabil punya suka makan 

kalau pergi rumah kenduri kahwin.. Jadi sewaktu sekodeng FB ada pulak resepi Ayam 

Tomato yg mudah ni.. teruja juga nak mencubanya.. Kita save dulu disini lepas tu baru 

cuba ye :)



Ayam Tomato - by Kembar Siam
Bahan2nya
10 keping kepak ayam di belah dua, rempahkan dengan kunyit serbuk, cili kisar dan garam - di perap sebentar
3 ulas bwang putih di tumbuk halus
1/2 inch halia di tumbuk halus
4 biji buah keras ditumbuk halus
2 potong akar ketumbar di tumbuk halus
Daun ketumbar di potong kasar2
1 batang serai dititik
1/2 mangkuk bawang kisar
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 sudu besar cili kisar
1 tangkai daun kari
3 biji buah tomato dipotong dadu2 kecil
2 sudu besar bawang merah goreng
2 biji ubi kentang di potong wedges (digoreng dulu)
1 lobak merah dipotong dadu
5 sudu besar tomato sos
Minyak untuk mengoreng ayam dan menumis
Cara2nya
Panaskan minyak di kuali, goreng ayam nya 3/4 suku masak, kemudian di tepikan. Panas minyak di periok, letakan sebatang serai yang di titik, goreng ia sebentar kemudian masukkan bawang kisar, bahan yang ditumbuk halus. Goreng rencahnya hingga ia bangkit aroma nya, letakan cili kisar, serbuk rempah2 nya, buah tomato, goreng nya hingga tomato nya lembut dan sebati, masukkan lobak merah, bawang merah, daun kari dan daun ketumbar dan sos tomato. Letakan garam dan gula secukup rasa, kalau ia pekat, letakan air secawan, masukkan ayam yang sudah di goreng. Gaulkan supaya sebati. Biarkan kuah nya pekat semula sebelum tutup api nya. Sajikan dengan nasi putih. Taburkan bawang merah goreng dan daun ketumbar sedikit.
Suka · 

Isnin, 30 Mac 2015

KEK PANDAN KUKUS

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi jua hendaknya..
Hari ni saya ada kursus kualiti selama dua hari.. so ni entri autopublish la.. jom jamu mata dengan kek pandan kukus yg gebusss.. kalau ada masa nak juga mencuba ni ehe.. apa2 hal kita save dulu .. Biasalah hasil sekodeng dari di wall FB :)





RESEPI KEK PANDAN KUKUS

Bahan:

6 biji putih telur 
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan -
perahan 6 helai daun pandan yang besar

Bahan diayak:

4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda

Cara membuatnya:

Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.

Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.

Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.

Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.

Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.
 —

Ahad, 29 Mac 2015

PUDING ICE CREAM OREO

Assalamualaikum kekawan ...

Selamat berhujung minggu, jom kita cuba puding yg sedap ni , sedap makan masa musim panas ni kan.. tapi saya tak cuba lagi ehe .. simpan dulu kat sini ye.. terima kasih pada penyumbang resepi.. saya ambil dari wall FB saya ni :)



Puding Ice Cream Oreo ..sedapnya 

Bahan2:

25g agar2 bertali ( dipotong kecil2)
1250ml air
1 Tin susu cair
1 cup Gula
1 Sudu teh esen Vanila
1 Biji telur
1 Bungkus Biskut Oreo ( dikisar halus)
1 cup Ice Cream ( 5/6 scoop ice cream) ** apa2 perasa ice cream pun boleh**

Cara membuat:

Masak Agar2 bertali dengan 1250ml air tadi hingga larut...
kemudian masukkan gula...kacau sebati. Blendkan Telur, susu cair , Ice Cream, & Esen Vanila Kemudian satukan dengan adunan agar2 yang dimasak tadi....

Kacau rata , & akhir sekali masukkan Biskut Oreo yang telah dikisar...kacau lagi biar sebati ye...dah sebati, tutup api...

Sediakan Loyang...Tuangkan adunan & sejukkan dalam Freezer...dah siap!