Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 24 Oktober 2014

SALAM MAAL HIJRAH 1436H ^___^

Assalamualaikum kekawan....
Semoga kita semua berada dalam rahmat dan keredhaan Ilahi hendaknya...


Hari ni dah 29 Zulhijjah 1435.. esok dah menyambut Awal Muharam... Semoga kita semua lebih baik daripada tahun sebelumnya..


Doa yang sinonim bila sampai penghujung tahun hijrah.. yg sunnah nabi ialah berpuasa sunnat kata ustaz tapi boleh juga membaca doa ini kerana kita mendoakan yg baik-baik sahaja..

"SALAM MAAL HIJRAH SEMUA"


Khamis, 23 Oktober 2014

RESEPI OTAK-OTAK IKAN TINGGIRI

Assalamualaikum kekawan...
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi hendaknya..
Kawan saya kat FB tu suka tayang resepi yg membuat saya terliur untuk membuatnya.. tapi saya dah lama tak kedapur.. kesihatan masih belum mengizinkan utk kedapur.. jadi saya save dulu resepi yg kawan saya tayang kan ni di blog saya ni dulu... esok2 bila dah sihat saya akan mencuba utk membuatnya..
Terima kasih pada penyumbang resepi ni dan gambar ni sekali..









RESEPI OTAK-OTAK IKAN TINGGIRI
Bahan2 nya
1 ekor ikan tenggiri segar (sederhana), boleh dipotong hiris atau di ambil isi nya.
Daun pisang secukup di potong 'rectangular' boleh gunakan aluminium foil sedikit.
Rempah2 kisar nya
10 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 sudu besar cili kisar (10 cili kering dan 4 cili api) ikut citarasa
1 inch lengkuas
1 inch kunyit hidup
2 batang serai
2 sudu besar udang kering di sanggai dahulu
Bahan2 di atas di kisar halus
Kastad nya
3 biji telur
3 sudu tepung beras
3 helai daun limau purut dipotong halus
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
200ml santan pekat (1 cawan)
Kelapa goreng (1 cawan)
Cara2nya
Sesudah dibersihkan ikannya, potong kepingan2 fillet atau di ambil isi2 nya, kerik dengan sudu kecil. Gaulkan ikan nya dengan rempah2 yang dikisar. Kemudian sediakan kastad nya dalam mangkuk, campurkan kelapa goreng, santan, tepung beras dan telur, gaulkan supaya sebati letakan garam dan gula secukup rasa. Kemudian gaulkan keduanya. Sediakan daun pisang dan aluminium foil. Letakan kepingan ikan nya di tengah2 daunnya dan letakan taburan daun kunyit diatasnya. Bungkus ikannya rapi2, balut dengan aluminium foil kalau boleh. Otak2 nya boleh di bakar dalam oven atau di kukus, ikut cita rasa masing2, sajikan dengan nasi panas2.

Selasa, 21 Oktober 2014

RESEPI CREAM PUFF ... emm dapnya..

Assalamualaikum kekawan.. 
Semoga kita semua berada dalam rahmat dan kasih sayang Ilahi hendaknya...
Saya dah lama teringin nak buat cream puff ni tapi belum kesampaian lagi.. tadi di FB kawan ada post kan resepi cream puff.. seperti biasa save dulu kat sini.. nanti bila ada masa boleh buat dan rujuk aje di blog sendiri kan ehe :)
Terima kasih pada yg mengirimkan resepi ni dan gambar ni pun saya ambil di FB juga .. 







RESEPI CREAM PUFF

Bahan-bahan puff ( menghasilkan 35 biji )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)
Bahan-bahan untuk filling (dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Cara-cara utk filling
1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu.
Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau
4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan
tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
Kemudian padamkan api.Sejukkan
2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian
masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk
bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga
permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah
dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah.
kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff
sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik
dengan sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia
kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah
berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak,
puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum
tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling