Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 21 Oktober 2014

RESEPI CREAM PUFF ... emm dapnya..

Assalamualaikum kekawan.. 
Semoga kita semua berada dalam rahmat dan kasih sayang Ilahi hendaknya...
Saya dah lama teringin nak buat cream puff ni tapi belum kesampaian lagi.. tadi di FB kawan ada post kan resepi cream puff.. seperti biasa save dulu kat sini.. nanti bila ada masa boleh buat dan rujuk aje di blog sendiri kan ehe :)
Terima kasih pada yg mengirimkan resepi ni dan gambar ni pun saya ambil di FB juga .. 







RESEPI CREAM PUFF

Bahan-bahan puff ( menghasilkan 35 biji )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)
Bahan-bahan untuk filling (dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Cara-cara utk filling
1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu.
Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau
4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan
tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
Kemudian padamkan api.Sejukkan
2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian
masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk
bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga
permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah
dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah.
kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff
sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik
dengan sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia
kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah
berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak,
puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum
tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling

Jumaat, 17 Oktober 2014

DOA PELEMBUT HATI anak-anak

Assalamualaikum kekawan...
Salam Jumaat yg barakah.. semoga kita semua berada dlm rahmat Ilahi hendaknya..

Setiap anak2 bermacam perwatakannya.. kekadang memerlukan kesabaran yg tinggi kan kekawan.. saya dpt ni dari FB.. mari kita cuba amalkan bersama agar hati anak2 kita menjadi lembut.. ;)


Selasa, 14 Oktober 2014

ROMANTIKNYA SEORANG AHLI TAJWID DENGAN ISTERI

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dlm rahmat Ilahi, sihat dan ceria ;)
Saya copy paste dari FB.. seronok pula membacanya sambil ulangkaji ;)
 Jom ulangkaji hukum tajwid!
ROMANTIKNYA SEORANG AHLI TAJWID DGN ISTERI
Isteriku, saat pertama kali berjumpa denganmu, aku bagaikan berjumpa dengan Saktah hanya bisa terpana dengan menahan nafas sebentar.
Aku di matamu mungkin bagaikan Nun Mati di antara idgham Billaghunnah, terlihat, tapi dianggap tak ada.
Aku ungkapkan maksud dan tujuan perasaanku seperti Idzhar, jelas dan terang.
Jika Mim Mati bertemu Ba disebut ikhfa Syafawi, maka jika aku bertemu dirimu, itu disebut cinta.
Sejenak pandangan kita bertemu, lalu tiba-tiba semua itu seperti Idgham Mutamaatsilain melebur jadi satu.
Cintaku padamu seperti Mad Lazim ...
Paling panjang di antara yang lainnya...
Setelah kau terima cintaku, hatiku rasanya seperti Qalqalah Kubro..
terpantul-pantul dengan keras.
Dan akhirnya setelah lama kita bersama, cinta kita seperti Iqlab,
ditandai dengan dua hati yang menyatu.
Sayangku padamu seperti Mad Thobi'i dalam quran.
Baanyaaakkk....!!
Semoga dalam hubungan kita ini seperti idgham Bilaghunnah,
cuma berdua, Lam dan Ro' .
Layaknya seperti Waqaf Mu'annaqah, hanya boleh berhenti di salah
satunya, kau atau aku?
Meskipun perhatianku terlihat sembunyi seperti Lam Syamsiah, cintaku padamu seperti Alif Lam Qomariah, terbaca jelas.
Isteriku, kau dan aku seperti Idghom Mutajanisain.
perjumpaan 2 huruf yang sama makhrajnya tapi berlainan sifatnya.
Aku harap cinta kita seperti Waqaf Lazim, terhenti sempurna di akhir hayat.
Sama halnya dgn Mad 'Aridh dimana tiap mad bertemu Lin Sukun Aridh akan berhenti, seperti itulah pand anganku ketika melihatmu.
Layaknya huruf Tafkhim, namamu pun bercetak tebal di fikiranku
Seperti Hukum Imalah yg dikhususkan untuk Ro' saja, begitu juga aku yang hanya untukmu.
Semoga aku jadi yang terakhir untuk kamu seperti Mad Aridlisukun.