JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 27 Mac 2014

SIAPA YA YANG PERTAMA TULIS BISMILLAH ?

Assalamualaikum kekawan... Moga ceria dan sihat :)

Bila membawa post ni di FB.. terasa ingin di kongsi di blog kecil saya ni... Jom tambah ilmu kekawan :)Orang pertama cipta telefon ? Alexander Graham Bell ..
Orang pertama tulis bismillah ? ????? 
Anak kalau tanya mampus nak jawab..
So simpan nota nih....

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM 
------------------------------
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS. 


2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS. 3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA. 28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW. 


✔ Rugilah kalau tak SHARE sebab hanya 1 peluang dakwah yang MUDAH. . . Jom share !!! Sebarkan... 

Wallahualam bihaqiqati...
L

14 ulasan:

 1. ALHAMUdulilah..ilmu yang sngt bermanfaat.

  BalasPadam
 2. terima kasih kak ats pkongsian..saya pon baru tahu. :)

  BalasPadam
 3. terima kasih... banyak yang tak tahu dari yang tahu plak.. maluuu

  BalasPadam
 4. Terima kasih...atas perkongsian..

  Re: sy cube untuk follow blog ni, tapi x dibenarkan buat masa ni..maybe Google ada problem kot..
  Thanks sudi follow blog TMK

  BalasPadam
 5. thanks for sharing kak..betul2 bermanfaat entry ni.. :D
  click digi kat sini.. :D

  BalasPadam
 6. Kakak test IQ kakak yati. Dari 30 soalan itu 50% pun kakak tak boleh lepas. Betul-betul kurang ilmu kakak ni. Hanya 13/50 saja yg kakak sah-sah tahu..

  BalasPadam
 7. Tkasih T....Bnayk sgt yg aku tak tahu dari yg tahu....

  BalasPadam
 8. Assalamualaikum kak, terima kasih share. banyak yang sheila dah lupa dan taktahu. boleh refresh otak dan minda. mohon share ya. singgah menabung ford sini ~~~

  BalasPadam
 9. Allah....banyaknyer lagi kita tak tahu...

  BalasPadam
 10. Terima kasih atas perkongsian ni....

  BalasPadam
 11. urgh.. kena print out siap2 gini..

  BalasPadam
 12. terima kasih yati,...sah x tahu ni...

  BalasPadam
 13. Oklah jugak kakzakie 13/ 20....kalau Okje tah berapa agaknya yg lepas CH... haha...

  BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)