JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 23 November 2018

Resepi Roti Puri Mudah ... Emmm dapnya.. πŸ˜‹πŸ˜…

Assalamualaikum kekawan..
Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua.😍

Roti Puri ni saya buat masa hari maulidul rasul tempohari.. baru sekarang berkesempatan update blog. Ingatkan bila dah bersara ni boleh lah update blog tiap hari. Rupanya lagi busy you 🀣🀣..

Ini pembantu mama.. tolong canai roti Puri.. senang kerja mama.. love u 😘😘

Jadi penyebab roti Puri pun ada lebih Kari kepala ikan dinner Malam tu.. asyik lempeng nasi je mama.. kata Nabil.. tukar lain pulak.. Tu yg Tanya en Google πŸ˜ƒ..
Keluarlah resepi Roti Puri Tanpa Yis.. I liked.. Couse kat rumah tak ada yis πŸ˜‚.
Pastu tengok minyak marzola dah expiredπŸ™„. Aduhai nmpk sgt mama ni dah lama tak masak Kan.. Nabil pun mengambil.. ganti minyak zaitun jer mama😎 yes.. good idea Nabil 😘

Okey jom Kita tengok resipi mudah ni.

RESEPI ROTI PURI TANPA YIS

Bahannya:-
500gram tepung gandum
2 sudu besar minyak masak (saya letak minyak zaitun)
270ml air suam
1 sudu besar garam halus

Cara-caranya :-
1. Gaul garam dan tepung gandum, kemudian letak minyak dan uli perlahan2 dgn mencurahkan air suam sedikit demi sedikit sehingga doh licin dan tidak melekat pada tangan. Uli Dalam 5 minit macam tu.

2. Bulat-bulatkan doh dgn kemas , kemudian canai nipis.

3. Goreng dgn api yang sederhana menggua minyak yg banyak. Yakni tenggelam doh Tu.

4. Simbah minyak ke atas roti sebelum diterbalikan.

5. Buat sehingga doh yg dicanai habis.

6. Boleh dihidang bersama kari atau sambal tumis.

Selamat mencuba 😎😘😌



17 ulasan:

  1. nampak elok jadi nya tu kak... mmg layan mkn ngn kari tuh...
    blh cuba jgk nih... mudah jgk ye kak

    BalasPadam
  2. seseklai bertukar menu
    anak2 mesti seronok

    BalasPadam
  3. nak bagi dia jadi gelembung tu agak tricky sikit. semedang tak menjadi huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah.. kena rajin curahkan minyak panas atas doh tu.

      Padam
  4. Kita pnh buat sekali jer.. Sekali tu la. . Hahha. Tapi klu gi mamak salu minta roti puri

    BalasPadam
  5. CH ada buat ke hari ni, sat lagi nak singgah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. πŸ˜‚πŸ˜‚tak buat dah.. buat cucur udang hari ini.

      Padam
  6. dah lama nak cuba buat tp tak terbuat jgak..hehe

    BalasPadam
  7. selalu nampak kawan2 dok buat, tapi tak pernah rasa lagi

    BalasPadam
  8. nmpak sedap....thanks for the share...boleh cuba dhujung mggu nnti....

    BalasPadam
  9. Pernah jugak buat roti puri ni tp dah berkurun lamanya hihi.... Jadi juga mengelembung dia ye Ti walaupun tak de yis.

    Yelah asyik lempeng je mama tale, jemulah jugak hihi

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)