JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 14 Mac 2019

RESIPI CEKODOK AYAM 😋


Assalamualaikum kekawan 😍

Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😘

Semalam masak cekodok ayam je yg mampu.. skrg tak boleh sgt hendak buat kerja all out.. cepat letih dan sakit2 bdn. Lagi pun en somi bossku kerja Dan Nabil ptg Ada Koko.. wasap en somi suruh beli makan Di pasar rabu ptg tu.. saya tak masak..😉

Sesekali makan cekodok ayam ni sedap juga.. kenyang smpi ke ptg.. kebetulan nasi semlm tak cukup nak buat nasi goreng.. jadi Kita buat cekodok.😊
Jom intai resipi saya yg mudah ini.

RESIPI CEKODOK AYAM

Bahannya:-

1 mangkuk isi ayam bhgn dada dipotong kecil
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
1 ikat daun kucai
1 btg karot Di sagat memanjang
1 mangkuk kecil taugeh
2 sudu besar cili merah yg telah dikisar bersama bawang.
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit.

Caranya:-
1.  Kisar nasi bersama 1 cawan air didalam mesin pengisar.
2. Kemudian masukkan tepung kedlm mesin pengisar dan tambah 1 cawan air lagi. Dan kisar sehingga sebati, masukan sedikit garam Dan kunyit.
3. Kemudian masukkan tepung yg telah dikisar kedalam mangkuk. Kemudian masukkan ayam dan bahan sayuran. Jika tepung rasa keras boleh ditambah sedikit air.
4. Perap sebentar dalam petiais. CH bancuh pukul 10am. Pukul 11am CH goreng.
5. Kemudian baru digoreng. Sehingga kekuningan dan masak.
6. Siap dihidangkan bersama sos cili.


Dalam bekas ni bawa gi mengaji..

Dah lama tak gi mengaji semenjak tak sihat. Smlm dah sebulan buat rawatan RAI.. jadi gagahkan juga gi.. sayang tak gi mengaji. Ustazah yg tudung kelabu Tu.

15 ulasan:

  1. dana tak pernah terpikir nk menerai cekodok boh ayam kak, tp mesti sedap jgk kan... mcm cekodok udang tu kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah Sama mcm Kita buat cekodok udang..
      Dah akak ni boleh mkn ayam je..
      Tu yg buat cekodok ayam 😁

      Padam
  2. allahu pertama kali tau pasal cekodok ayam. sebelum ni tau pasal cekodok nasi je. terima kasih share resepi ^_^

    BalasPadam
  3. Rare sangat ni Ti.....tak pernah den buat. Masak ke ayamnya Ti?
    Den sekarang ni kalau boleh mmg nak kurang kurangkan minyak Ti. Kalau ikutkan selera ni mmg pantanglah benda lalu depan mata hihi....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Potong ayam kecik2 nom.. besar dadu Tu. InsyaAllah masak ayam tu..

      Tak minyak sgt pun nom.😉

      Padam
  4. wah sedap tu. tak pernah cuba buat lagi. tq untuk resepi :)

    BalasPadam
  5. Sedap ni.
    Kira cekodok nasi ayam lah

    BalasPadam
  6. 1st time dgr cekodok ayam hehe..biasa cekodok udang

    BalasPadam
  7. kite suka cekodok nasi. yuum.. selalu guna ikan bilis or udang kering.
    tak penah cuba dengan ayam. boleh try =D

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)