JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 15 Oktober 2017

Kek Coklat Kramel Kukus

Assalamualaikum kekawan..
Selamat beristirehat di hujung minggu.. tengah buat apa ptg hari ahad ni..
Saya dok tengah sekodeng FB.. tiba2 melintas pulak satu resipi yg saya cari2 selama ini.. yakni kek karamel versi kukus.. ok kita save dulu kat sini nanti kita buat ye..πŸ˜†








ok tempahan arini byk sgt tp ina rasa kek ni yg ina lom penah aja step by step
sedap moist siap ade puding ini lah kek puding karemel coklat moist komen share tuk share ok

bhn2 karamel
ina guna 8 sb gula sbb loyang lebar
masuk dalam periuk ke kuali ke dan bia atas api
kecil smpai larut dan jd perang terus tuang dalam loyang
gelek2 kan loyang bia rata karamel ok bia keras

puding nye
2 roti putih carik2 dan buang tepi
1 tin susu cair
3 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 sk esen vanila
ok senang masuk semua dalam blender
dan blender halus tapis atas karamel yg dalam
loyang td ok..tepi2 loyang td basah kan sket supaya puding
senang keluar t dan elok xkoyak kukus la 30mnt
kuakan dan bia 10mnt atau puding keras cakar sket
permukaan

kek coklat
4 biji telur
1 sk ovelete
1cawan gula
ok mix kembang
masukkn 1/2 cawan susu pekat ina xnak manis
sbb puding kan dah manis
mix lg
sementara tu ayak kan 1 3/4  cawan tepung
dgn 1sk soda bikarbonat dan 1 sudu 1/2 baking powder
dan  1 cawan serbuk koko
sedikit garam halus
masukkn beselang dgn 1 cawan minyak
ok 1 cawan susu cair didihkan
masukkn dalam adunan td masa panas2 ye
dan kacau guna senduk je
ok masukkn atas puding td dan terus kukus 40mnt siap

11 ulasan:

  1. Puding caramel pernh wat.. Kek caramel blum lg.. Yummm

    BalasPadam
  2. Puding caramel pernh wat.. Kek caramel blum lg.. Yummm

    BalasPadam
  3. Kombinasi ni kak...boleh save juga ni..

    BalasPadam
  4. Wah...sedap kek ni CH. Thank you for sharing. PH pon simpan dulu resipi ni ya. Tunggu mood datang, ye dak? heh..heh...

    BalasPadam
  5. Ingat Yatie yg buat.
    Tapi mcm menarik je...
    saya pun nak try jugak dan..
    copy ambil resepi tu.

    BalasPadam
  6. sedap nih..belum pernah buat lagi

    BalasPadam
  7. tgk mcm mudah tp mcm susah je... nnti akak bukak oder dana bli je lah ek kt akak

    BalasPadam
  8. selalu tgk gmbr je... mkn x lg ;-|

    BalasPadam
  9. Nampak mcm menarik tapi nak buatnya malas haha....
    Hang buatlah Ti...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)