JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 7 Jun 2018

NASI MUG VIRAL.. step by step..πŸ˜‰πŸ˜Š

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik utk kita menjalani ibadah puasa😊
Saya pun terjebak sama dgn nasi mug kukus yg viral. Bermanfaat sungguh idea ni.. tidak ada nasi yg berlebih dan berkerak. Cukup jer semua orang makan.. saya satu mug ni cukup dgn nabil utk bersahur.. tapi utk berbuka kena 2 mugπŸ˜‚

Caranya mudah aje.. isi air dalam rice cooker lepas tu tekan cook. Kalau nak cepat nasi masak elok masak air tu mendidih.

Kemudian isi 3 sudu besar beras. Lepas tu basuh.. kemudian isi air 3/4 mug tu. Seperti gambar.

Lepas tu letak mug tu tengah2. Periuk nasi tu.

Kemudian tutup periuk nasi. Masak lebih kurang 20 minit. Tengok beras yg dimasak.

TadaaaaπŸ˜„πŸ˜‰ elok jer nasi masakan. Saya masak nasi tu malam. Jadi saya biarkan aje dlm rice cooker.. bila nak panaskan.. tekan aje cook balik.

Tengok cantik je nasi tu masakan.. elok kembangnya.. lembutnya.. pastu tak berkerak..

Ok.. SELAMAT MENCUBA πŸ˜‰πŸ˜†

15 ulasan:

  1. nasi mug viral..br tau..tkde plak ternmpk org share

    BalasPadam
  2. mudah macam ni, takde kerak nasi..

    BalasPadam
  3. pernah tengok juga sebelum ni macam best je sebab tak berkerak, boleh cuba juga ni

    BalasPadam
  4. tulah kak.betul tu.berbaloi buat macam ni.
    Janji Kita

    BalasPadam
  5. Thanks k.yati share info step by step lagi :) nak juga try tapi kena cari mug besau le utk kami 6 beranak :,D

    BalasPadam
  6. Thanks k.yati share info step by step lagi :) nak juga try tapi kena cari mug besau le utk kami 6 beranak :,D

    BalasPadam
  7. waaaa... best jgk tu kak... nnti blh la try jgk

    BalasPadam
  8. menarik...boleh la cuba nnti...

    BalasPadam
  9. mudah ja kan.. dah boleh bukak bisnes nasik kukus ni kak. hehehe

    BalasPadam
  10. Cantik hasil nasi kukus tu. Boleh cuba ni

    BalasPadam
  11. woaaah ini first time tengok. nak cubalah.. jadi x ada kerak n nasi x membazir. masak ekot yang nak makan =)

    BalasPadam
  12. Tak tau pun viral hahhaha.... Ni ha den baru tau Ti. Nasi tu 3 sudu biasalah ye Ti ....
    Bolehlah den cubo nanti

    BalasPadam
  13. Viral merata dah masak gini.. Tak cuba je lagi..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)