JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 20 Mei 2014

BUBUR JAGUNG LABU ... emmm dapnyaaa :)

 Assalamualaikum kekawan.. salam petang yg ceria :)

Petang ni nak cerita minum petang hari minggu yg lalu.. masa tu adik ipar ada singgah rumah .. kebetulan tengah masak bubur jagung lepas tu en suami suruh tambah labu dalamnya.. dah penggemar labu tegar kan.. sepatutnya saya masuk labu tu kemudian tapi dah termasuk awal jadi labu tu pun dah hampir hancur samakan.. 

Ini pun sebab tergoda kat pasar tani tu jual setongkol RM1.00 beli lah 5 tongkol besar-besar pulak tu.. Oleh kerana dah lama tak makan bubur jagung tu yg teringin.. Esok paginya budak tiga orang siap bawa bekal kesekolah lagi.. sebab suka sangat dengan jagung ni kan.. tak kiralah jagung rebus ke, bakar ke atau kuih jagung.. 


Jom intai resepi yg mudah sangat ni.. 

RESEPI BUBUR JAGUNG LABU

Bahannya :-

  • 5 tongkol jagung
  • Satu mangkuk santan kelapa 
  • 1/4 labu kuning
  • Segenggam biji sagu (rendam sekejap)
  • 2cawan gula (ikut manis yg disukai)
  • sedikit garam


Caranya
  1. Parut/Hiris jagung (seperti gambar diatas) sekarang ada jagung bungkus yang dah siap asing kan(tapi saya suka yang dihiris sendiri.. lemak rasanya)
  2. Masukan santan dan gula  dalam bekas corning ware(periuk)... kacau perlahan  hingga mendidih. Lepas tu letak garam secubit.. rasa lemak masin manisnya... 
  3. Jika jagung dah masak, masukan pula labu dan biji sagu yg direndam tadi. Bila labu dah empuk  boleh ditutup apinya.
  4. Siap utk dihidang.. sesuai dimakan semasa suam atau sejuk... keluar dari peti ais lagi terangkat hehe...

19 ulasan:

  1. TU DIA JAGUNG CAMPUR LABU MESTI LG PEKAT BUBUR TU.. KITA SUKA YG CAMPUR SAGU JER...

    BalasPadam
  2. mak aii..ptg2 cm ni mesti sedap mkn bubur jagung..

    BalasPadam
  3. harus mencuba ni..mcm sedap nmpknya..

    BalasPadam
  4. Sedap ni T..aku suka bubur jagung T..Sbb campur labu tu ker jd pekat T..aku suka yg kuah dia banyak...letak dlm peti Ais semalaman..esok baru makan..sorga T sorgaaaa...

    BalasPadam
  5. ialah yatie mcm sedap ...nmpk gayanya bnyk lah resepi2 yatie akan akak cuba bila anak2 balik cuti nanti.

    BalasPadam
  6. aduhaiii.. dah lame tak makan.. sedapnyee..

    BalasPadam
  7. saya suka bubur jagung..nyum2...posa tau arini

    BalasPadam
  8. hihi tak pernah makan yang ada labu lagi tapi memang laju kalau bubur jagung..
    oooonomnom.. dapnya.. saya posa jugak wakaka..

    BalasPadam
  9. adoi.. mampu telan liur ajelahh... omnomnom

    BalasPadam
  10. Sedap ni Yati. Mesti Nabil yg paling banyak makan:) - marah ni kalau dia tahu hihi..

    p/s: Kesiannya Yati ada yg tak tuntut barang ye.. (N3 bawah)
    Kakak sibuk sangat sejak-sejak ni nak bw macam tak menyempat aje..

    BalasPadam
  11. Mcm tau2 je..ptg ni saya nak msk bubur jagung labu sagu. Sagu dh rendam. Tapi labu blm potong lg ni.

    BalasPadam
  12. fav kita ni bubur jagung kak yatie.
    goreng buat cenkodok pn sedp jagung.

    BalasPadam
  13. saya memang peminat bubur jagung yg tegar... makan berulang kali lagi tak habis

    BalasPadam
  14. kalau saya letak labu dalam bubur jagung, makan sorang ler nampaknya.. Anak2 mesti kuis letak tepi..

    BalasPadam
  15. Aduhai, ni yang tak tahan ni! Rasa macam nak makan bubur jagung aje malam nih...

    BalasPadam
  16. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

    Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

    2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


    ▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

    .................................................................

    ▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
    ..................................................................

    ▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

    Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

    ...............................................................


    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)