JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 27 Mac 2012

Hati-hati dengan minuman kita...

Saya terima email dari seorang kawan mengenai minuman keras yang berbagai istilah. Mencari yang halal adalah fardhu ain. Jadi kita kena berhati-hati dengan minuman kita sekarang.  Tambahan jika diberi minum pada anak-anak, ini membuat gejala sosial semakin berleluasa.

Disini saya kongsikan artikelnya :-

Istilah-istilah bagi alcoholic beverages & bahan ramuan makanan mengandungi alkohol dalam kategori ARAK.
1.  Wine – Hasil fermentasi/ pemeraman/ penapaian buah-buahan khususnya anggur
     2. Beer/Ale – Hasil fermentasi gandum atau barley
3. Wiski – Hasil fermentasi bijian/ gandum/ jagung/ barli
4. Brandy – Sejenis arak yg dihasilkan hasil penyulingan wine
5. Cocktail – Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).
6. Cider – Hasil fermentasi epal
7. Rum – Hasil fermentasi tebu
8. Tuak – Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan/daerah)
8. Mojito – Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water.
10. Spirits – Istilah umum bagi arak/ minuman beralkohol
11. Liquor – Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
12. Pinacolada – Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum.
13. Gin – Sejenis arak daripada buah ‘juniper berries’
14. Bitters -Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) daripada herba-herba.
15. Nasih, Baa atau b’a, Nasih, Kinomol, Lihing ,Bahar – merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.
16. Tequila – Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada ‘blue agave plant’
17. Margarita – Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, selalunya dihidangkan dengan garam pada ‘glass rim’.
18.Champagne – Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua
19. Sake – Hasil fermentasi beras.
20. Mirin – Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan seperti teriyaki sos.
21. Todi – Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)
22. Scotch – Sejenis wisky dihasilkan di Scotland
23. Amaretto – Arak Itali berperisa kacang badam
24. Calvados – Apple brandy
25. Chambord – Black raspberry liqueur
26. Claret -Light red wine atau Bordeaux.
27. Cognac- Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy.
28. Cointreau – French, arak berperisa oren.
29. Curacao – Liqueur made from bitter Seville oranges.
30. Creme de menthe – Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Berwarna jernih atau hijau.
31. Framboise – French raspberry liqueur.
32. Frangelico – Italian hazelnut liqueur.
33. Galliano – Golden Italian anise liqueur.
34. Grand Marnier – French liqueur, berperisa orange.
35. Grappa – Italian grape brandy.
36. Grenadine – Pomegranate syrup, kadangkala beralkohol.
37. Hard Cider – Fermented, alcoholic cider.
38. Kahlua – Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans.
39. Kirsch (Kirchwasser) – Colorless liqueur made of cherries.
40. Red Burgundy – Dry French wine.
41. Schnapps – Flavored, colorless liquor.
42. Sherry – Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor.
43. Southern Comfort – Bourbon mixed with peach liqueur.
44. Triple Sec – Arak berperisa oren.
45. Vermouth – Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry.
46. White Burgundy – Dry French wine.

Berhati-hatilah jika anda ke restoran yang tiada sijil halal Malaysia terutamanya restoran western food kerana kebanyakkannya menyediakan minuman cocktail. Mungkin anda menjadi mangsa hidangan sebegini sekiranya tidak berwaspada.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)