Udang masak tempoyak |
Cara saya masak mudah aje... resipi mak , main campak-campak jer bahan tur... tak tahu macam mana nak terangkan hahaha ^___^. Saya cuba lah yer..
Bahan-bahan:-
300 grm udang
3 ulas bawang merah (kisar)
1/2 inci kuncit hidup(kisar)
10 biji cili api (padi)(kisar)
1 helai daun kunyit.
250ml santan
1 gelas air
4 sudu besar tempoyak
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
1) Kisarkan semua bahan kisar tadi.
2) Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk bersama segelas air.
3) Masukkan santan serta tempoyak dan kacau hingga sebati pada kuah.
4) Masukkan udang dan biar hingga masak.
5) Masak sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan hirisan daun kunyit.
6) Sedia untuk dihidangkan.
dah lama tak jumpa tempoyak. tp lempuk masih ada, hehe.. kempunan durian mkn lempuk pun jadilah. :D
BalasPadam