Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 28 Julai 2017

LOKASI SETIAP NEGERI UNTUK SEMAK WANG TIDAK DITUNTUT

Lokasi Setiap Negeri Untuk Semak Wang Tak Dituntut

Dibawah ini adalah lokasi setiap negeri bagi menyemak wang tak dituntut. Anda boleh lihat senarai di bawah.

Jabatan Akauntan Negara Malaysia

@ Negeri Sembilan

Tingkat. 10,Wisma Persekutuan,

Jalan Dato´ Abdul Kadir,

70990 Seremban,

Negeri Sembilan



Jabatan Akauntan Negara Malaysia

@ Melaka

Aras 5, Menara Persekutuan,

Jalan Persekutuan, Ayer Keroh,

75450 Melaka

Jabatan Akauntan Negara
Tingkat 42, Menara Maybank
100, Jalan Tun Razak
50050 Kuala Lumpur.
Tel.: 03-2034 1850
Fax: 03-2072 5707/03-2026 7430
Website: www.anm.gov.my

Jabatan Akauntan Negara Malaysia,

Aras 1-8, Kompleks Kementerian

Kewangan, No. 1, Persiaran Perdana,

Presint 2, 62594 Putrajaya,

Putrajaya, Wilayah Persekutuan,

Malaysia



Lobi Kementerian

Sumber Asli dan

Alam Sekitar

Putrajaya

Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Sabah

Tingkat 6 & 7, Wisma Perindustrian,

Jalan Istiadat, 88594 Kota Kinabalu,

Sabah, 88400 Kota Kinabalu



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Perlis

Tingkat 3, Bangunan Persekutuan,

Persiaran Jubli Emas, 01000 Kangar,

Perlis, Taman Pekeliling,

01000 Kangar, Perlis



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Labuan

Tingkat 5, Blok 4, Ujana Kewangan, Jalan Bukit Timbalai, 87016 Labuan,

Sabah, 87000 Labuan, Labuan Federal Territory



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Johor

Tingkat 5-6, Kompleks Tun Abdul Razak,

80990 Johor, Jalan Wong Ah Fook,

Bandar Johor Bahru,

80000 Johor Bahru, Johor



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Kelantan

Tingkat 1-2, Blok A, Bangunan Persekutuan,

Bandar Kota Bharu, 15200 Kota Bharu,

Kelantan



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Perak.

Jalan Sultan Idris Shah, Taman Jubilee,

30300 Ipoh, Perak.



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Terengganu.

Tingkat 11, Wisma Persekutuan, Jalan Sultan Ismail,

20594 Kuala Terengganu, Terengganu,

20200 Kuala Terengganu,

Terengganu.



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Kedah

Tingkat 4, Zon C, Wisma Persekutuan,

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,

Jalan Sultanah, 06550 Alor Setar, Kedah,

Kampung Anak Bukit, 06550 Alor Setar,

Kedah



Jabatan Akauntan Negara Malaysia@Pulau Pinang

42, Jalan Ooi Kar Seng, 10000, Pulau Pinang,

14300 Nibong Tebal, Penang



Jabatan Akauntan Negara Malaysia @ Sri Aman.

Tingkat 2 & 3, Blok 3, Wisma Persekutuan,

Fasa 2, Jalan Polis, 95000 Sri Aman,

Sarawak, 95000 Sri Aman, Sarawak

Jabatan Akauntan Negara Malaysia@ Pahang

Tingkat 4 & 5, Bangunan BSN, Jalan Bank,

25000 Kuantan,

Pahang.

Cara dapatkan Wang Tak Dituntut (WTD) di Jabatan Akauntan Negara

1. Sila hadirkan diri ke pejabat Jabatan Akauntan Negara yang berhampiran dengan tempat tinggal anda. Untuk ketahui senarai lokasi Pejabat Jabatan Akauntan berhampiran anda, Sila klik Alamat Pejabat Jabatan Akautan Negara setiap Negeri.

2. Bawa Kad pengenalan diri atau IC. Pegawai bank akan semak baki yang ada disemua akaun bank terdahulu.

3. Untuk semakan waris yang telah meninggal dunia, boleh bawa sijil kematian, sijil perkahwinan, sijil kelahiran dan surat sokongan yang menyatakan hubungan dengan pewaris.

4. Jika ada lebihan baki dari akaun bank terdahulu (akaun yang telah ditutup), sila isi borang dan sertakan beberapa dokumen berkaitan termasuk IC fotostat, surat pengesahan bank berkenaan, (bank statement atau buku bank yang aktif) utk tujuan bayaran balik melalui kredit terus (bank in).

Senarai semak dokumen diperlukan untuk isi Borang Permohonan Bayaran Balik WTD:

5. Wajib pergi ke bank yang telah dinyatakan untuk buat pengesahan. Contoh Surat Pengesahan telah diberikan oleh pejabat jabatan akauntan. Hanya berikan kepada bank sahaja.

6. Lepas dokumen dan borang lengkap diisi telah dihantar ke Pejabat Jabatan Akauntan Negara. Duit akan dimasukkan secara Bank In Terus ke akaun dalam masa 30 hari sahaja.

Contoh Borang Permohonan Bayaran Balik Wang Tak Dituntut (WTD)

Selepas pegawai buat semakan, akan tertera jumlah wang tidak dituntut dalam sistem. Selepas itu borang permohonan bayaran balik WTD harus diisi oleh pemohon beserta dokumen sokongan. Selesai hantar semula borang tersebut ke Pejabat Jabatan Akauntan, duit baki tuntutan akan dikreditkan ke akaun bank anda dalam tempoh 30 hari sahaja.

Sumber : WhatsApp

4 ulasan:

  1. saya tunggu portal online siap baru semak, malas nak pergi beratur kak hehehe..pada hal dekat shah alam nih dekat dah sangat dengan opis tapi malas nak berjalan sayang lemak yang ada ni haa

    BalasPadam
  2. emmm mcm nak kena pergi buat semakan jugak ni... mana tau kut ada duit tertinggal kat situ kan

    BalasPadam
  3. hai kak lama CT tak singgah sini.. hehe semak duit tu claim jangan tak claim.. duit kitaa tu..

    BalasPadam
  4. Hang dah check ke belum Ti..... manalah tau ada wang terkumpul sebanyak 100k....mmg mak fengsan kat situ jugaklah gamaknya haha

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)