Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 5 Mac 2013

Khasiat Daun Belalai Gajah

Assalamualaikum kekawan semua... Semoga kekawan semua berada dalam keadaan sihat walafiat dan di lindungi oleh Allah s.w.t. Sekarang ni banyak cerita duka yg kita dengar dan lihat, semoga negara kita kembali aman damai hendaknya. 

Berbalik pada tajuk mengenai khasiat daun belalai gajah ni.. saya sebenarnya suka makan ulaman daun ni.. tambahan kalau ada khasiatnya.Hari tu adik praktikal di tempat kerja saya ada memberi batang pokok belalai gajah ni, balik rumah saya terus cucuk dalam pasu yang dah ada pokok kunyit... tak sangka mudah sungguh hidupnya... tengok sekarang di sedang berpucuk dengan jayanya...

Ini pokok belalai gajah yg saya tanam dalam pasu tu :)

Bila tengok pucuk daun tu cantik muda-muda saya pun petiklah, kebetulan saya ada buat sambal hijau (resepi disini sambal hijau), memang sedap pucuk daun belalai gajah ni... 


Pucuk daun belalai gajah dan sambal hijau
Tada... tengok plate saya ni penuh dengan warna hijau..... oooooohhh ku lihat hijauuuu... hijauuu.. :P

Plate yg menghijauuu

Jom kita tengok apa khasiat daun belalai gajah ni :D

Khasiat DAUN BELALAI GAJAH atau SABAH SNAKE GRASS boleh mengubati penyakit Kanser seperti Uterus Cancer, Prostate Cancer, Breast Cancer, Lang Cancer, Leukemia Patiens, Dialysis Patiens, High Blood, High Uric Acid, Diabetes dan banyak lagi. 

Pengakuan pesakit2 selepas pengambilan jus daun belalai gajah 

·         Pesakit mengidap Uterus Cancer - Ketumbuhan sebesar 6cm dan harus dibedah. Selepas pengambilan jus daun belalai gajah, ketumbuhan surut 3.4cm. Doktor kata tidak perlu di bedah dan sambung meminum jus tersebut dan ketumbuhan akan hilang.
·         Pesakit Lang Cancer tahap 3 - Telah membuat chemotherapy sebanyak 6 kali. Ketumbuhan sebelum pengambilan jus daun belalai gajah sebesar 26mm, 44mm, 76mm. Tetapi selepas pengambilan jus tersebut ketumbuhan mengecil 20mm, 27mm, 67mm.

Cara2 kegunaan daun belalai gajah @ Sabah snake grass mengikut stage penyakit :

·         Stage 1 : 30 daun setiap hari
·         Stage 2 : 50 daun setiap hari
·         Stage 3 : 100 daun setiap hari
·         Stage 4 : 150 – 200 daun setiap hari 

*Jika pesakit sudah beransur sembur, kurangkan penggunaan daun tersebut

Cara2 membuat jus daun belalai gajah @ sabah snake grass
·         masukkan setengah @ satu cawan air dalam blender
·         masukkan 2 @ 3 ice cube jika suka
·         tambah setengah biji @ 1/4 jus lemon
·         masuk daun belalai gajah yang sudah dibersihkan mengikut stage seperti diatas. Elak basuh dgn air paip
·         masukkan sebiji apple hijau yang sudah dibuang kulit dan biji dan di potong 8
·         blend halus dan terus diminum. Jangan dibiarkan lebih dari 5 minit kerana khasiatnya akan hilang
·         jika badan terasa sejuk campurkan sedikit hirisan halia
·         Paling cepat berkesan jika diminum jam 4 pagi 

Semasa minum jus belalai gajah ini haruslah sedikit berpantang dengan makanan2 ini seperti gula atau makanan yang ada gula, madu, ikan kembung, 7 angled fish, ray fish, daging ayam, daging itik, keladi, beras pulut, butter atau planta, durian, sarang burung, ginseng atau mana2 herba2 lain. Cuba berpantang sementara untuk melihat hasil dari daun belalai gajah.



93 ulasan:

  1. ada yerk namani.. tapi saya tak nah tengok kot.. saya memang pencinta ulaman.. kalau dapat makan ulam ngan sambal belacan @ lain2 sambal tak yah dah lauk lainpun takper...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pencinta ulaman memang macam tu Zila... takde lauk lain pun tak per kan :D

      Padam
  2. x pernah tau daun ni...

    BalasPadam
  3. kak yati....memang ini je...namanya atau ada nama lain....tengok macam kenal....macam hempedu bumi pun ada....yang nie...rasanya pahit ke...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entah lah Yan... akak tahu nama ni jer.. google pun nama ni keluar daun yg serupa... tak pahit Yan... sedap akak rasa :D

      Padam
    2. Iajuga dikenali dgn nama Sabah Snake Grass dan nama saintifiknya adala spt berikut: Clinacanthus Nutans

      Nama Lain:
      Gendis dan Pokok buah pinggang (melayu), Shen Cao (cina), E zui hua ( snake plant, Sa-laid-pang-porn, phaya yo , phaya plongtong (Thai))

      Padam
    3. Setahu saya pokok belalai gajah ni mmg hampir serupa dengan hempedu bumi, cuma beza hempedu bumi pahit, belalai gajah tawar

      Padam
    4. Kat mane nk dptkan produk ni

      Padam
    5. 019-2621100 016-2140966 MELANIE BINTI JOMATY @ LIMA M SHOP
      11-1B, JALAN PUTRA 8, TAMAN PUTRA KAJANG, 43000 KAJANG,
      SELANGOR

      Padam
    6. cik/puan, daun belalai gajah(SSG) ini adalah satu keluarga dengan hampedu bumi@pokok cina maki..x pahit : En Azhar,pengedar jus kanser dan kapsul kencing manis SSG zon utara.(0194738066)

      Padam
    7. Rasanya tak pahit..

      Padam
  4. Bagus makanpu ulam ulamankan CH...selain jaga kesihatan , awet muda pun ye...Jarang dengar belalai gajah ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulaman memang peberet akan Hainom.. jadi akak suka mencuba.. pada hal akak baru jer kenal belalai gajah ni :D

      Padam
    2. Daripada pembacaan saya, banyak jenis herba2 boleh digunakan untuk merawat penyakit kanser. Selain dari pokok belalai gajah, banyak herba yg mungkin berada disekeliling kita boleh digunakan untuk merawat penyakit ini. Contohnya pokok jarum tujuh bilah, rumput mutiara ( kanser servik/pangkal rahim ) dll. Cuma kita nak kenal rupabentuk herba tersebut dan caramana penggunaannya. Sesiapa yg berminat pkk belalai gajah dlm saiz yg besar yang daunnya boleh dimakan buat ulam / dibuat jus ke dan batangnya nak dibiakkan, boleh hubungi saya....( Hj Yusof Ayer Hitam, Batu Pahat Johor hp: 0187876070 )

      Padam
    3. Cik hj, saya orang spura. Bolekah tuan hj hantar batang pkok belalai gajah jika saya ingin cuba menanamnya di rmah



      Padam
    4. Sya ada stok pokok belalai gajah ni.wasup atau mesej sya zul 0124156040

      Padam
  5. tak pernah tengok pula, kalau hubby tak tahulah pulak...ulam-ulam ni memang fev dia..
    banyak betul khasiatnya...
    baik untuk kesihatan lebih lagi kanser...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Nur... banyak khasiat bila ulaman ni.. tak kiralah ulaman apa :P

      Padam
  6. perkongsian yang bagus kak...baru tau pasal kehebatan daun belalai gajah nih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setiap kejadian yang Allah jadikan memang hebat PM... nampak macam daun biasa jer... rupanya penuh rahsia untuk mengubati penyakit kan :)

      Padam
  7. 1st time dengar ttg Daun ni Kak.. belum pernah tgk secara live..
    banyak juga kebaikan daun ni kan?...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun fisrt time juga atie... bila adik tu kata bapa dia cancer lukimia amalkan ulam dan buat jus daun... Alhamdulillah dah bebas dari cancer...

      Padam
  8. org kanser selalu cari daun ni...ada tuh daun tunjuk langit pun bagus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye Elin... semoga penyakit mereka akan sembuh kan :)

      Padam
  9. Yati..rasanya mcm lemak2 ke? ada pokok kt umah tu x tau nama..tp org kata tuk prevent cancer gak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa dia macam ulam tenggek burung tu... sedap lemak2 gitu.. n0e :)

      Padam
    2. agaknya kt umah noe ni..sama la kut...rasanya pun lemak2...sedap..

      Padam
    3. tgok daunnya

      Padam
  10. First time dgr nama tu. Yg pasti byk khasiatnya. Bagusnya akak mkn mcm2 ulam. Saya yg kena dgn tekak ulam raja aje. Tu pun kat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kegemaran akak ulaman ni LL, jadi akak cuba semua ;)

      Ulam raja Memang Sedap LL.. akak suka sgt Ulam tu ;-)

      Padam
    2. Hi, puan. Nama saya Lavania. Saya tinggal di Masai, Johor. Saya ingin dapat daun ini. Bolehkah saya mendapat daun ini di sini? Di mana

      Padam
  11. pada sesiapa yg mencari ubat berasas kan daun belalai gajah ....hubungi saya 0123459001

    BalasPadam
  12. Saya banyak menyemai pokok belalai gajah nie, sesiapa yang berminat boleh hubungi saya 0187876070. Harga boleh dirunding!

    BalasPadam
  13. As salam...saya ada satu pasu pokok nie tapi saya tak tau khasiatnya. Terima kasih kerani berkongsi ilmu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalam Noor, boleh tak bagi sikit sebatang dua saya nak tanam lah...

      Padam
  14. assalamualaikum...sis sy pun ade terdengar gk khasiat pokok belalai gajah ni...heehe...mohon share...

    BalasPadam
    Balasan
    1. silakan share cik cempaka... semoga memberi manfaat ;-)

      Padam
  15. Salam. Kepada sesiapa yang berminat untuk menanambiakkan pokok belalai gajah ini untuk kegunaan sendiri, sanak saudara dan jiran taulan, boleh dapatkan beneh pokok tersebut daripada saya dengan tawaran harga istimewa! Lokasi saya di Ayer Hitam, Johor. Boleh hubungi atau sms saya, InsyaAllah saya akan melayan anda seikhlasnya. Hp: 013 - 7033118 ( Hj.Yusof )

    BalasPadam
  16. Salam. Saya ada menanam pokok Belalai Gajah ini di perkarangan belakang Masjid Al Ikhwaniah Taman Cheras Utama di KL. Ia kin semaikn merimbun dan segar. Sesiapa yg berhajat boleh datang dan ambil sendiri pokok ini, saya izinkan, beberapa individu pernah dtg mengambil daun ni bila saya muatkan dlm facebook saya. Mudahmudahan dengan sedikit tanaman herba dibumi Allah ini dapat dimanfaatkan oleh semua> Hj Noor Azmi Mat Nor

    BalasPadam
  17. Boleh e-mail saya di jasmie_my@yahoo.com untuk mendapatkan pokok Belalai Gajah ini untuk merawat kanser.InsyaAllah tanpa bayaran> Hj Noor Azmi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan ke pokok ni ada dua jenis, satu yg hijau dan satu lg merah gelap?

      Padam
  18. saya pun makan sebagai ulam, cuma baru2 ni bila nak tunggu daunnya bercambah semula, saya minum ekstrak daun belalai gajah pula, doakan penyakit saya sembuh

    BalasPadam
  19. sy ada tnm pokok belalai gajah ni tp x try lg.....sy skit buasir dalam...agak2 la ok x tuk skit buasir ni...insyaallah..

    BalasPadam
  20. Kepada kawan2 yg baik hati, saya menghadapi pelbagai penyakit. Sekiranya ada sesiapa yg sudi membantu, minta jasa baik berikan saya keratan benih sebatang dua untuk saya tanam In Shaa Allah bg mengubati penyakit saya.. Belanja pos akan saya berikan melalui akaun kawan-kawan.. Alamat saya, Kamariah binti Endot, No 20, Jalan Teluk 5, Taman Tanjung, 83000 Batu Pahat, Johor. Diatas budi baik kawan-kawan saya dahului dengan ucapan terima kasih dan semoga Tuhan sahaja yg dapat membalasnya.

    BalasPadam
  21. Saya kamariah binti endot mengucapkan terima kasih kepada puan FAUZIAH kerana telah mengirimkan beberapa keratan pokok belalai gajah terus kerumah saya kerana secara
    kebetulan beliau tinggal tidak berapa jauh dari rumah saya. Untuk makluma kawan2 sekarang ini saya tidak lagi memerlukan keratan tersebut. Sekian terima kasih.

    BalasPadam
  22. Salam...pn kamariah,boleh sy dptkn daun belalai gajah dr puan x?tpt tinggal sy bhmpiran dgn rumah puan.minta jasa baik pun utk membantu sy utk mndptkn daun belalai gajah ini.terima kasih....

    BalasPadam
  23. saya nak beli jus daun belalai gajah ! di mana boleh saya dapat kan?

    BalasPadam
  24. boleh call saya 0125264641
    saya perlu sangat jus belalai gajah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bru pas bg wife sy jus daun belalai gajah + epal hijau... lazat.... bnyk hasiat, terutama pngidap cancer..

      Padam
  25. Mntk jsa baik rkan2 yg ade menanam daun blalai gjah utk mntk bnih nye utk mngubati cncer mak sy yg sudh smpi ke thap 4. Klu ade sila hubungi sy secepat mngkin Muhd JB @ 016-7007056. Skian tima ksih...

    BalasPadam
  26. Asalamualaikum kepada sesiapa yang ingin membeli produk berasas pokok daun belalai gajah, sila layari www.herbabelalaigajah.blogspot.com

    BalasPadam
  27. terima kasih atas info ini.. saya nak cuba cari d tempat saya..Sarawak pulak.. sama2 kita menjaga kesihatan .

    BalasPadam
  28. Assalamualaikum, hari ni saya baru nak cuba buat jus daun belalai gajah untuk ibu saya yang sakit buah pinggang...

    BalasPadam
  29. tak pernah makan sebagai ulam sedangkan banyak tumbuh merimbun di belakang rumah..nanti saya nak makan lah..

    BalasPadam
  30. Saya ada jual benih kws Ulu kelang...sila hubungi sy...013 3312880

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalam....saya nak kasi free saja anak benih pokok belalai gajah ni..sebagai hadiah..moga2 penyakit kita cepat semboh...call sy dulu takut stok abis...013-3312880..ahmad..sy tinggal di tmn melawati KL

      Padam
  31. sy x pernah lihat pokok nie. tp baru2 nie husband beli produk belalai gajah+ apricot..sgt baik utk masalah kanser, usus dan alahan pada kulit. boleh didapati di pasaran rm 68 shj.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bole contact sy bg yg berminat rm 65 shj. sy x jual daun tp produk belalai gajah + apricot + durian belanda. sy duk area pasir gudang johor. berminat bole sms 016-7793087

      Padam
  32. Assalam...
    Saya maslina...berminat sgt untuk tahu proses buat jus menggunakan daun belalai gajah ini. Mak saya dikesan ada kanser pundi dan memohon jasa baik puan bagaimana yang dimaksudkan dengan puan basuh daun tanpa menggunakan air paip. Bagaimana teknik membersih yang disarankan? Boleh sms mas di 0129183532...terima kasih

    BalasPadam
  33. email mas juga di maslinamahat@hotmail.com...harap puan sudi sms/email segera...kerana kami nak buat yang terbaik untuk mak kami adik beradik...terima kasih sekali lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. mas boleh lawat blog pokok belalai gajah tu, boleh tanya bagaimana nak buat jus tu... semoga mak mas cepat sembuh..

      Padam
  34. Assalamualaikum..

    Saya adalah salah seorang penghidap kanser limpa tahap 3..saya baru dapat tahu tentang pokok ni...cuma masalah sekarang saya tak tahu nak dapatkan benihnya dimana dan cara yang betul untuk buat jus sesuai untuk penyakit saya...saya sekarang tinggal di Balakong,Selangor..mohon jasa baik puan atau sesiapa yang hampir atau berada dalam kawasan selangor atau kl,sekiranya ada yang menanam pokok tersebut..sy berniat untuk membeli benih pokok tersebut..boleh sms sy Maznah di 0162498456 atau email sy maznah_mbm@yahoo.com...terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik/Puan Maznah, Anak benih pokok belalai gajah ni x perlu dibeli & amat mudah di tanam hubungi saya diemail buharan@upm.edu.my. Saya akan tlg cik/puan
      Tq.

      Padam
  35. assalam...kalau x blh basuh dgn air paip nak basuh dgn air apa?

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  37. bagi yang memerlukan di kawasan kajang boleh hubungi saya..daun fresh ...0192293070...

    BalasPadam
  38. Bagi kawasan Alor Setar kedah boleh hubungi saya 0124611251 untuk dapatkan pokok belalai gajah

    BalasPadam
  39. salam... nak tanya cuci daun belalai gajah ni guna air masak ke,sebap x bole guna air paip kan? kalau nak buat ulam tu kena celup dalam air panas dulu ke?

    BalasPadam
  40. Salam,sy ingin memohon jasa baik anda,emak sy menghidap penyakit breast cancer tahap4 dan sekarang tiada daya untuk berdiri lagi kerana lumpuh separuh badan..sy memohon kepada hamba allah yg sudi menghantar daun atau benih,kelebihan yg ada pada sahabat2 sekalian amatlah sy hargai.. Blok b-03a-09,apartment pandan mesra villa,jalan ikan emas 6,68000 ampang selangor.

    BalasPadam
  41. Assalam....sy nak beli benih belalai gajah ni...@ sapa ada jual daunnya saya nak beli juga...( kawasan rumah: kajang)

    BalasPadam
  42. (1) 019-2502478 En Mohd Nizam [area bandar baru salak tinggi / nilai / kajang]
    (2) 019-7419941 En Mustakim [area Jb / Skudai / Pontian]
    (3) 010 362 6672 En Azli (area Gombak]
    (3) 011-29032821 Pn. Ros (isteri En Nizam) untuk daun di alamat berikut:
    Fatin Athirah Enterprise
    No 30, Jalan Seroja 7,
    Taman Seroja ,
    Bandar Baru Salak Tinggi,
    43900 Sepang

    BalasPadam
  43. Slam...sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser..tahap 1 tahap 2 tahap 3 tahap 4.memusnahkan dan mematikan sel sel kanser..herba warisan ini terlalu berkesan...akar kayu warisan...merawat dan membaik pulih...jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia...herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi...

    sy cma bntu membantu...sy tidak sangup tngok org dpn mata sy sengsara xpun di ragut nyawa...penawar nya telah ada...hubungi sy secepat munkin

    Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh...jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid...orang ada kanser...saya akan membantu merawat hingga sembuh

    NAMA SYARIKAT SAYA.....JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

    BalasPadam
  44. ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

    KANSER PARU-PARU
    KANSER USUS BESAR
    KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
    KANSER PUNDI KENCING
    LEUKIMIA
    KANSER REKTUM/DUBUR
    KANSER TULANG
    KANSER OTAK
    KANSER OVARI
    KANSER HATI
    KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
    KANSER PAYUDARA
    KANSER RAHIM
    KANSER PROSTAT
    KANSER PERUT
    KANSER PANKREAS
    KANSER PITUITARI
    KANSER KELENJAR LIUR
    KANSER VAGINA/FARAJ
    KANSER KULIT
    KANSER MULUT
    KANSER HIDUNG
    KANSER TIROID
    KANSER TEKAK
    KANSER TESTIS
    KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
    KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
    DAN LAIN-LAIN KANSER

    BalasPadam
  45. Kalau nak beli pokok belalai gajah ni mcmana..kat mana nk dapat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum @hajar zainuri..boleh beli di kedai/ nursery yg menjual pokok bunga/herba...Di Selangor ada di jual di sungai buloh dan pasar2 tani....

      Padam
    2. Assalamualaikum @hajar zainuri..boleh beli di kedai/ nursery yg menjual pokok bunga/herba...Di Selangor ada di jual di sungai buloh dan pasar2 tani....

      Padam
    3. As salam..baru2 ni saya mengalami kencing berdarah..risau gak..dirumah Ada tànam SSG . boleh terangkan Cara pemakanan Dan berapa helai perlu dimakan untuk mengubati sakit buah pinggang. Harap dapat pencerahan Dari pihak puan.

      Padam
    4. As salam..baru2 ni saya mengalami kencing berdarah..risau gak..dirumah Ada tànam SSG . boleh terangkan Cara pemakanan Dan berapa helai perlu dimakan untuk mengubati sakit buah pinggang. Harap dapat pencerahan Dari pihak puan.

      Padam
    5. As salam..baru2 ni saya mengalami kencing berdarah..risau gak..dirumah Ada tànam SSG . boleh terangkan Cara pemakanan Dan berapa helai perlu dimakan untuk mengubati sakit buah pinggang. Harap dapat pencerahan Dari pihak puan.

      Padam
    6. Salam puan boleh sy tahu mana puan dapat belih pokok ssg tu..kalau puan ada jual pokok tu whatsap sy 0132253140

      Padam
  46. kakak sy mengidap kanser paru paru . tahap 4 . smpai skrg tk pergi buat pemeriksaan sbb takut .sy risau keadaan dia . sape yg tahu daun ni dijual area jb ? sy tggal d kg melayu pandan jb . sila bgtahu sy ya . sy perlukan sgt sgt . ini number sy 0177391530

    BalasPadam
  47. Salam saya ada jual anak pokok

    1. RERAMA HIJAU
    2. BELALAI GAJAH
    3. TETULANG

    Penang , Sungai Petani, Alor Setar

    Daun rerama yg telah dikeringkan pun ada.
    Hubungi/ whatsapp 
    013 3525815. Tqvm

    BalasPadam
  48. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  49. Assalamualaikum..maaf, saya ada menjual kapsul biji aprikot..dari research yang dibuat,biji aprikot amat baik untuk membunuh sel-sel kanser..Jika berminat boleh whatsapp saya di 013-9934014 (aiezat)..terima kasih.

    BalasPadam
  50. Assalamualaikum..maaf, saya ada menjual kapsul biji aprikot..dari research yang dibuat,biji aprikot amat baik untuk membunuh sel-sel kanser..Jika berminat boleh whatsapp saya di 013-9934014 (aiezat)..terima kasih.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)