Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 23 Mac 2013

Agar-Agar Pelangi... ^___^

Assalamualaikum kekawan semua.. rindu rasa hati nak cerita masak apa, buat apa, tengah buat apa hehehe tapi sekarang tengah buat kerja yg banyak.... tapi nak cerita jugak masak apa.... tapi cerita lama lah ye.. cerita tentang agar-agar pelangi ni...



Saya buat agar-agar pelangi masa majlis doa selamat untuk biras saya punya adik ipar... iatu faiza pada 17 Februari 2013.. hehehe lama tak saya perap cerita ini...


Gambar semasa majlis tu
Alhamdulillah pada 19 Februari 2013 selamat faizah melahir seorang bayi perempuan yg sangat comel... 


Dah sebulan umur baby ni sekarang kan nama pangilannya Khairah.. lupa lak nama penuhnya :D

Jom cerita pasal agar-agar pelangi semula.... saya ambil resepi ni di blog Sinar Kehidupanku a.k.a Yatiememories.. sedap betul agar2 ni... tambah berwarna warni, memang orang tergoda nak makan kan ... minta izin share resepi ye kak yatie... Gambar saya punya yg dah potong tak sempat ambil... sebab bawa dengan bekasnya kesana.... tempek gambar kak yatie juga ye :)

RESEPI AGAR-AGAR PELANGI




Bahan-bahan ( 22 cm )
Bahan A
  • 10 gm serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula
  • Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple,
Bahan B
  • 10 gm serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula
  • 1/2 sudu teh garam 
Cara-cara
  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
  5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  6. Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn pisau supaya lapisan akan melekat...sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
  7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn pisau... agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
  8. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

12 ulasan:

  1. salam kak yati......

    mmm...sedapnya...boleh cuba nie...tq kongsi resepi...

    BalasPadam
  2. gigihnya melapis... nampak sedap, ada masa boleh cuba ni :)

    BalasPadam
  3. cantik tgk agar2 ni,tapi belum terlaksana nak membuatnya..

    BalasPadam
  4. agar2 pelangi tuh nampak sungguh menarik!!

    BalasPadam
  5. salam kenal..
    mmg tergoda sgt2 nak makan agar2 pelangi tu.. hehe..

    BalasPadam
  6. buatkan untuk saya boleh hahahaha.. tp nak yg bersagu ... nak buat mood asyik kelaut jer...

    BalasPadam
  7. semenjak anak2 dah besar dan kuat makan...
    rajin buat agar-agar...suka tengok agar-agar pelangi ni....

    BalasPadam
  8. cantiknya agar2 nie..
    Tahniah buat Faizah dan family... comelnya bby tu :D

    BalasPadam
  9. Cantik nya tgk agar2 ni...sayang plak nak makan..hehe..
    comel baby..:)

    BalasPadam
  10. menarik dan macam rasa tak sabar nak makan haha...

    BalasPadam
  11. agar2 tu cantik...n baby tu tersangatlah comelnya...isshhh geram..

    BalasPadam
  12. Emmm mcm je....

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)