Ini gambar yang kak Nabilah sempat ambil semasa saya menyediakan kuih koci labu. Rajin betul kak Nabilah kalau bab ambil gambar ni..
Adunan tepung koci labu.. saya dah siap rebus macam buat kuih onde-onde tu |
Adunan santan yang dah dimasak |
Letak dalam daun pisang |
Lipat kemas |
Dah siap lipat |
Kukus selama 10 minit |
Bahan untuk adunan kuih koci
300gram tepung pulut
200gram labu puree ( rebus labu, lenyek baru ditimbang)
sedikit garam
sedikit air ( air kena pandai agak-agak, letak sikit-sikit)
Caranya :
1. Didalam bekas adunan, campur tepung pulut, air, isi labu, , dan garam, gaul sebati dan tekstur adunan ini seakan-akan adunan ondeh-ondeh.
Bahan untuk inti
1/2 biji kelapa inti (kelapa yang kulitnye tidak terlalu coklat,tak muda sangat, tak tua sangat)
70gram gula merah
3 sudu besar gula
2 helai daun pandan (disimpul)
sedikit air
1/2 biji kelapa inti (kelapa yang kulitnye tidak terlalu coklat,tak muda sangat, tak tua sangat)
70gram gula merah
3 sudu besar gula
2 helai daun pandan (disimpul)
sedikit air
Caranya:-
1. Di dalam kuali, masukkan kelapa, gula merah, gula, sedikit air dan daun pandan, kacau sehingga semuanya sebati, biarkan gula merah betul-betul menyaluti kelapa parut, kacau selalu dan biarkan inti agak kering. angkat dan sejukkan.
1. Di dalam kuali, masukkan kelapa, gula merah, gula, sedikit air dan daun pandan, kacau sehingga semuanya sebati, biarkan gula merah betul-betul menyaluti kelapa parut, kacau selalu dan biarkan inti agak kering. angkat dan sejukkan.
Bahan untuk santan
250ml santan pekat
3 sudu kecil tepung jagung
1/2 cawan air
sedikit garam
Caranya :
1) Masakan santan, air dan tepung jagung sehigga mendidih, letak sedikit garam, lepas tu sejukan.
Cara melipat. ( beberapa pelepah daun pisang yang telah dilayur)
1. Ambil daun pisang yang telah di potong beberapa bahagian, daun pisang, letakkan adunan tepung pulut dan sudukan inti kelapa, buat seperti kuih ondeh-ondeh tu, lepas tu letak santan dantutup kemas. Lipat daun pisang sehingga menjadi bentuk kuih koci, kukus selama 10 ke 15 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan,
Selamat Mencuba.
sedapnya tngk kocilabu ni, kegemaran akak ni..adoyaii wat terliur jek..
BalasPadamSedap kak... jom lah buat.. nak hantar jauh lah pulak...
Padamresepi labu mmg termasuk dlm list feveret saya tapi tak pernah makan lagi koci labu ni. First time dengar kot. Nak try tapi mengenangkan nak bungkus2 daun pisang ni mcm tak berapa rajin lah pulak hehe..
BalasPadamRajin2 lah membungkus LL... sedap koci labu ni...
PadamFeberet sy ni.. Tp belum ada kerajinan nak buat sendiri sbb anak2 x suka. Smlm ada seseorang buat entry tentang labu juga. Tp x ingat blog siapa.. :-)
BalasPadamKalau anak2 tak suka ni leceh sikit nak masakkan Zefa.. akak sebab feberet en suami tu yang buatkan juga :)
PadamSmlm sy dh try bt tp lekatlh kuihnya kt daun pisang....napa yer?kena letak minyak ke kt daun pisang tu?
BalasPadamRed Apple layur tak daun pisang tu pada api, jika tak memang kena letak minyak masak sikit supaya tak melekat...
PadamSalam,kalau tak pakai daun pisang.blh ke?selain daun ape lg bhn yg blh ganti?
BalasPadamMaaf dear akak tak tahu daun apa pulak yg boleh guna ;)
PadamSedapnya kak...Kalau rajin sy nak try buatlah..
BalasPadamJom cuba
Padam;)
sedap nich
BalasPadamLps masukan inti.. Bebola koci tu direbus mcm kuih ondeh2? Then kukus lagi lepas ltk santan?
BalasPadamYe kukus dlm 10 minit aje Ariz Fariz selepas letak santan.. agar santan merisa dlm koci labu tu...
Padam