Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 21 November 2012

DURIAN CREPE


Sekarang ni dah musim durian yang banyak... selalu ada jer durian tapi tak banyaklah kan... jual pun main longgok dan bakul jer.. Cuti Depavali tempohari balik Kuang rumah mak... sampai lorong masuk rumah mak, nampak mak  terbongkok-bongkok memilih durian di bonet kereta di depan kedai runcit.. saya pun minta en suami berhentikan kereta dan saya pun joint sama memilih durian yang baru jatuh tu...3 biji RM 10, saya beli tiga longgok tu dan dapat free 1 biji... dapatlah 10 biji... pergghh memang sedap sungguh..

Durian Crepe
Saya pun cuba Durian Crepe yang sekarang terhangat di pasaran blogger ..woo hoo.. saya guna isi durian yang warna kuning ni... lagi lah terangkat...

Bila BW banyak yang tayang durian crepe ni kan.. saya pun tergoda lalu saya pun cuba dari resepi blog Masam Manis kak azlita, namun macam biasa lah saya ada ubahsuai sikit mengikut cita rasa saya sekeluarga... Mohon copy resepi ye kak azlita :D

RESEPI DURIAN CREPE

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan (saya ganti dengan 500ml susu cair)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling
By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti

1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

p/s kawan-kawan boleh bantu saya tak.. saya  dah tak boleh upload gambar lagi kerana GB dah penuh..huhuhu  tolong saya macamana nak buat.. terima kasih ye kawan-kawan...

15 ulasan:

  1. Salam Yati...virus durian crepe dimana2 sekarang ni, kak rose je yg x terbuatnya.

    x dapat nak nolong nya sbb kak rose lg buta IT! cuma sllu gambar2 tu kak rose resize.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'salam kak rose,

      Sedap durian crepe ni kak rose cubalah .. ambil resepi yg mudah :D

      hahhaha saya pun buta IT kak rose...

      Ok saya akak resize semua gambar yg lama :)

      Padam
  2. Assalam...
    tu lah kan...dah ramai org buat Durian Crape ni..
    kat mana2 blog ada jer..hehe..
    salam kenal... singgah follow sini #38..
    klu sudi follow sy juga..TQ :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'salam atie..

      Jom kita buat durian crepe beramai-ramai ehe :P

      Terima kasih follow... nanti i followww u :D

      Padam
  3. nak kidnap juga resipi durian crepe ni... asyik masyuk je rasanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kidnap resepi tak pe... jgn kidnap anak akak sudah :D

      Cubalah memang masyukkkkk :P

      Padam
  4. salam kak yati....
    memang ada virus lah durian crepe nie.....semua blog yan jengah tengah tayang durian crepe nie.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ... merebak sudah virus ni kan...

      Yan bila lagi nak menjangkit virus ni :P

      Cubalah buat sedap noooo :D

      Padam
  5. baik buat sendiri dari beli kan??puas makan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu diana.. memang puas makan, anak akak 3 org ni memakanya.. sampai nabil kata sedapnya kuih ketayap durian mama ni hahhaha :P

      Padam
  6. PM tak pernah rasa lagi...mesti sedap kan byk juga PM tgk blog buta entry pasal durian crepe nih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Resepi dah tu PM.. suruh wife buat.. skrg musim durian, senang nak dpt bahan tu :D

      Padam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. musim durian crepe la ni. rata-rata orang duk cerita pasal durian crepe. entah apalah rasanya. nak buat sendiri belum ada kerajinan :p

    akak, ikut tutorial ni untuk masalah dah tak boleh upload gambar: http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2011/01/tutorial-upload-gambar-bila-melebihi.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nadiah jauh.. tidak boleh gak akak hulur sepiring durian crepe :P

      Terima kasih bantu akak.. nanti akak gi tengok blog cahayahatiku .. :D

      Padam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)