Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 29 November 2012

MEE KARI POWER.... :D

Masa majlis hari lahir november di kuang tempohari .. menu utamanya ialah mee kari... mee kari yang kak ngah masak ni memang power... air tangan kak ngah dah macam air tangan masakan emak pulak... ialah kak ngah anak perempuan sulung dalam keluarga.. sejak umur 10 tahun emak dah ajar memasak.. adik-adik pulak dah berderet.. kak ngah memang cekap memasak dan yang paling best sedap pula.. sebab tu abg ngah sayang sungguh dengan kak ngah :D


Tekun betul en suami saya makan hahhaha :D

Ni mangkuk encik suami saya... sungguh sarat dengan
bahan-bahannya dan mangkuk penuh tu...
Hidangan di atas meja... dalam periuk ada lagi tu..
apa kak ngah cakap utk korang tapau gak :P... best
terbaik kak ngah..
Jom kita tengok resepi mee kari kak ngah yg terbaekkk buat kami sekeluarga..

RESEPI MEE KARI POWER











Bahan-bahan:
 1 paket mee kuning - dicelur
 1 paket fish ball
 4 biji tauhu pok
 4 biji telur - direbus & dibelah 2
 3 biji cili merah - dihiris
 3 biji limau nipis - dibelah 2

Untuk kuah:
  5 camca besar  minyak 
  4 camca besar rempah kari daging
  400gm daging- dipotong kecil 
  300gm tulang rawan-direbus
  300gm udang
 1/2 kg-500gm santan pekat
 1 1/2 cawan -agak-agaklah nak pekat
 2 biji ubi keledek – direbus lepas dilenyek hancur
 2 keping asam gelugor
 garam  secukupnya

Bahan-bahan tumisan
 1 batang kulit kayu manis
 2 kuntum bunga cengkih 
1-2 tangkai daun kari 
1 biji bawang besar, 
3 biji bawang putih dan 
2 biji bawang merah di hiris halus. 

Bahan-bahan kisar:

  6 biji bawang merah
  3 ulas bawang putih
  20 tangkai cili kering - direbus
  1 labu bawang besar 

Cara-cara
1.  Panaskan minyak.
2.  Masukkan bahan-bahan penumis, bawang yang telah di hiris dan  bahan2 kisar bersama daun kari.
3.  Kacau sehingga naik bau 
4.  Kemudian masukkan rempah kari dan kacau selama 2 minit.
5.  Masukkan pula daging bersama  ubi kentang dan kacau rata sehingga terbit minyak.
6.  Tuangkan santan, , garam  secukupnya..kalau rasa kuah tu pekat, tambahkan air, ikut kepekatan masing2.
8.  Bila kuah menggelegak, perlahankan api dan renihkan sehingga naik minyak.  Masukkan fish ball, fish cake, taufok dan rasa cukup masinnya.
9.  Biar mendidih semula sebelum diangkat .


16 ulasan:

  1. Sedapnya lah nengok kt atas tu..hehe
    TQ share resepi..
    nti boleh try wat sndiri :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba Atie... pas tu hantar semangkuk rumah akak ye ehe :P

      Padam
  2. salam kak yati....
    memang powerlah kari tu....banyak betul bahan2nya tu yang buat sedap tu he heee....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak makan sendiri memang camtu Yan.. banyak bahan yg dimasukan... bagi power hahha :D

      Padam
  3. air tangan pentingkan...sbb tu masakan jadi sedap...
    mee kari...sedapnya rasa dan bole dibayangkan sekarang he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang paling best air tangan mak sendiri kan Nur... walaupun hanya goreng telur :D

      Padam
  4. wah..teringin nak rasa. kalau buat sendiri rasanya mesti tak sama

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduh susah hati akak.. ibu mengandung nak merasa pulak.. camne ni, nak hantar jauh pulak tu... :|

      Padam
  5. makan sewaktu hujan2 best nih...yummy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best PM... resepi dah ada tu.. minta wife buatkan :D

      Padam
  6. Assallamualaikum kak Yatie..

    Bestnya sesekali dapat mee kari..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Naz..

      Jomlah cuba Naz.. sedap ni :D

      Padam
  7. terimakasih krn berkongsi resepi..enaknya..

    BalasPadam
  8. memang nampak sedaplah mee kari tu... byk isiannya bertambah sedaplah rasanya..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)