Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 17 Februari 2014

PUDING KARAMEL MUDAH .... eemmm yummy :)

Assalamualaikum kekawan :)


Buat Puding Karamel ni pada hari jumaat lepas, masa tunggu en suami balik kerja untuk balik kekampung, jadi pagi tu lepas kemas rumah dan kemas kain baju untuk balik kampung tu, teringin pulak nak makan Puding Karamel.... nak cuba pulak resepi yg lain pulak... sebelum ni saya ada mencuba tapi tak jadi, hancur berdorai huhuhu macam berdorai airmata saya :( 



Alhamdulillah percubaan kali ni menjadi yg amat menggembirakan hati saya ehe :D 
gembiralah sangatkan....
Pastu saya layan pulak dengan aiskrim .... alolo lagi perghhh sedapnya.... lagi bertambah kegembiraan saya tu....
Lepas ambil anak-anak pukul 2.00pm tu... ajak mereka layan puding karamel ni... sedapnya mama makan dengan aiskrem ni... apa taknya cuaca diluar panas bukan main lagi.... dapat pulak aiskrim lagi lah... sejuk jer lalu kat tekak tu kan kekawan ye (minta maaf la ye jika ada yg telan air liur tu ye :)

Apa lagi saya mengguna dengan jayanya pemanggang ajaib saya untuk mengukusnya... 15-20 minit siap .... tu yg cepat saya memakannya... ikut resepi chef ni dapat 4 bekas ni.. dalam pemanggang tu boleh masuk dua bekas ni .... jadi dua round lah saya mengukusnya... saya ambil resepi di blog ni http://fakhruru.blogspot.com , terima kasih chef kongsi resepi yg mudah ni dan akhirnya saya berjaya membuat puding karamel ni... izin saya CP resepi disini pulak ye...

RESEPI PUDING KARAMEL



















Bahannya :-
·                     1 Cawan Gula
·                     1/2 Cawan Air - utk karamel
·                     1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
·                     5 Biji Telur
·                     1 Tin Susu Cair
·                     Esen Vanilla

PROSEDUR MEMASAK

·                     Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
·                     Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
·                     Padamkan api
·                     Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas yg uolss sediakan mcm Chef guna tue
·                     Jangan lar tuang semua gula dalam 1 bekas.. Ingat nak buat puding gula hangus ker? (-__-)"
·                     Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
·                     Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula
·                     Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
·                     Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
·                     Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
·                     Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api
·                     Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
·                     Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing
·                     Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
·                     Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss nak letak.. Ada Chef kisah! Ahakz! =P

·                     Kukus dalam tempoh 20-30 minit

Cara saya mengukus didalam pemanggang tu :-

  1. Isikan air kedalam pemanggang separuh paras tu.. tutup tunggu hingga air mendidih.
  2. Kemudian baru dimasukan bekas puding tu kedalam pemanggang, tutup dan masakan dalam masa 15-20 minit, tengok jika belum masak boleh tambah masa mengukus.
  3. Selepas tu tunggu sejuk sebentar baru dimasukan kedalam petiais. Apabila elok mengeras puding tu baru diterbalikkan.


43 ulasan:

  1. sedapnya kak... sy pun dah lama tak buat puding karamel.. last buat masa bln puasa aritu.. elok jadinya kukus dlm pemanggang tu ye.. lom pernah cuba lg kaedah kukus..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah Madiha, Elok pulak jadinya.... lembut jer ;)

      Padam
  2. menarik nyer kak... ermmmm kena pk semula la nak rembat pemanggang ajaib ni... hari tu xnk beli sbb rasa x reti guna... bnyk kegunaan rupanyer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak dulu pun macam tak nak beli Lia.... pastu byk pulak bloggers yg tayang magic pan tu dah tergoda... pastu murah pulak Kat Langkawi tu ;-)

      Padam
  3. hohoho sangat magic kukus tu disitu.. terbaikk...

    BalasPadam
  4. wow.....tengok je....dah telioq nie......bak lah sepotong.....

    BalasPadam
  5. Kalau lah ko masih duduk kat area rumah mak dikuang tu..dgn muka tak malu aku dtg minta sebekas...

    BalasPadam
  6. Kegemaran my hubby ni. Lama dah tak buat. Nanti nak buatla utk dia. Buat bentuk hati tu mcm comel jer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. En suami akak pun suka.. tu lah akak mencari resepi yg mudah... Alhamdulillah jumpa pulak resepi ini... tertunailah hajat dihati... ;)

      Padam
  7. tahniah kerana berjaya kak..saya tak pernah berjaya..huhu..buat gula hangus pon tak reti..ada ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Usaha lagi Mar ...insyallah berjaya. Cuba pulak resepi yg ni ye ;)

      Padam
  8. Salam..nampak sedap puding karamel tu....nyaman jer mkn time br kuar esbok :)

    BalasPadam
  9. tgk puding ni tiba2 rindukan angah...feveret dia...huhuhu.....

    BalasPadam
  10. peberet suamiku ini.. ooo onampak mudahjer yerk.. ajaib laktu...

    BalasPadam
  11. fuhh...telan air liur je la...mmg kegemaran noe ni...

    BalasPadam
  12. dah cubaikut resepi ni..fuhhhh sodap...alhamdulillah menjadi...suami pulak yg x suka sbb ada telur katanya....

    BalasPadam
  13. dah cubaikut resepi ni..fuhhhh sodap...alhamdulillah menjadi...suami pulak yg x suka sbb ada telur katanya....

    BalasPadam
  14. Assalammualaikum.. saya baru je beli pemanggang ni. Tapi x pandai nak pakai. Minta tunjuk ajar dari akak boleh??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq singgah.. selalulah berkunjung ke blog akak.. boleh aja nak tunjuk ajar fiza..

      Padam
  15. mana nk dptkan bekas bentuk love tu..puding cntik n menarik slps siap ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bekas love beli kek Anis Coklat Moist tu TN

      Padam
  16. Sis sy amek rcipi sis..da cba..sdp..tq ya

    BalasPadam
  17. Tengok gambar je pun dah yummy!!! Kalau makan lagi lah syok. Sedapnya.. Nikmatnya...

    BalasPadam
  18. First time buat menjadi sedap pulak tu..

    BalasPadam
  19. Thanks ror the share...bru nak try buat nie...harap harao menjadi la...

    BalasPadam
  20. Kukus dlm pemanggang ajaib? Good idea.boleh try
    www.rahsiaummi.com

    BalasPadam
  21. wahh sedap ni..hikhikk senang pulak tu..

    BalasPadam
  22. BETUL BETUL BETUL

    BalasPadam
  23. woww..nmpak menarikk..boleh cube nih..

    tapi

    WAJIB BACA NI -----> PCOS Dan Peluang Kehamilan

    BalasPadam
  24. tak pernah try buat sendiri..minta izin share resepi yer..tq

    Ibu Riana Onlineshop

    BalasPadam
  25. mekasih kak tuk resepi ni..saya nak try la hehe

    BalasPadam
  26. Kak.. yg asen vanila tu masuk bile

    BalasPadam
  27. salam. tepung kastard tak guna ke??

    BalasPadam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  29. kena tutup ke bekas tu masa kukus??

    BalasPadam
  30. nak tanya,kalau guna full cream milk dutch lady boleh ta?

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)