Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 8 April 2013

Gulai Telur Tebu yummy ^___^

Pernah tak makan telur tebu... saya pun ini lah kali pertama makan telur tebu ini... mak saya kata masa kecik2 dulu arwah nenek selalu masak gulai ajer telur tebu ni... saya pun cubalah masak gulai dengan udang... pegrhhh memang sedap... en suami pun bertambah2 makannya... en suami pun tak pernah jumpa telur tebu... kakak Nabilah yg suka mencuba ni pun kata sedap... majoriti didalam rumah ni kata sedap... :D


Gulai Telur Tebu... siap di masak
Gambar dibawah rupa telur tebu yg belum dimasak... tengok macam telur ikan jer...

close up biar terang ehe :D
Ini pulak pokok dia... macam pokok tebu dan telur dia dicelah daun tu... macam pokok jagung... buahnya di tepi keluarnya...

Pokok tebu telur
Kalau tak dibuang kulit macam putik jangung bentuknya... cer tengok gambar dibawah...

Macam putik jagung kan


Saya dapat tebu telur ni masa pergi rumah kak lang.... kak sah yg tanam pokok ni... dulu tegur kak sah ni pokok tebu apa... kurus jer batang nya... banyak ke airnya... bila kak sah kata ni tebu  telur.. ambil telur nya bukan airnya... bila tebu ni bertelur kak sah kasi yati rasa... kebetulan saya datang sekali lagi, tebu telur ni dah mengeluarkan telurnya.. dapat saya tiga batang ni...

Jom tengok resepi yg mudah ni hehe

RESEPI GULAI TELUR TEBU 













Bahan-bahannya
  • 3 batang telur tebu (potong 3)
  • 10 ekor udang sederhana
  • 3 biji cili merah*
  • 10biji cili padi*
  • 1/2 inci  kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah kecil* *(*dikisar)
  • 1 batan serai
  • 1 helai daun kunyit
  • 1/2 mangkuk santan pekat
  • 1 mangkuk santan cair
  • 1/2 asam keping
  • garam secukup rasa
Cara-caranya :-
  1. Masuk kan santan cair serta bahan kisar .bersama dengan udang.
  2. Apabila dah mengelegak masukan telur tebu,asam keping, daun kunyit dan serai serta garam, kacau selalu, kena hati-hati takut telur tu pecah. 
  3. Kemudian masukan santan pekat.. rasa masinnya... jika dah cukup tutup api..
  4. Siap utk dihidang

15 ulasan:

  1. tak pernah rasa..tentu sedap, kan..

    BalasPadam
  2. tak penah rasa dan tak taupun.. mcam2 gak yerk.. ingatkan banyak yang akak tau rupanya idak...

    BalasPadam
  3. tak pernah merasa lagi gulai mcm ni..

    terimakasih dtg blog akak & komen..
    datang sini dan follow blog ni..salam ukhuwah..:)

    BalasPadam
  4. Kali pertama dengar tebu telur. Mana nak cari benihnya ni

    BalasPadam
  5. oooo, kat M'sia pun ada rupanya... saya pun tak pernah makan, cuma pernah tgk gambar dalam blog jer :)

    BalasPadam
  6. tak pernah makan lagi , ni pun baru 1st time dengar...hehe

    BalasPadam
  7. tak pernah sy jumpa pokok dia.. dan tak pernah makan pun..

    BalasPadam
  8. lama betul tak makan tebu telur nie....seingat yan masa remaja dulu...tu pun arwah nenek yan tanam pokoknya tapi....buat masak lemak putih sedap.....

    BalasPadam
  9. oh 1st time tgk ni Kak..boleh di makan ye?..hehe
    boleh cuba masak nti.. tapi kat sini, tebu pun dah susah nak jumpa..:)

    BalasPadam
  10. pernah tengok masa gi blog umuaidan....ni kali kedua ..tak hancur ke?

    BalasPadam
  11. Wah, saya kira tebu itu hanya untuk es tebu saja..
    Ternyata ada jenis tebu lain yg bisa dijadikan gulai ya..
    mantap..! Sip..!

    Salam
    dari Bandung, Indonesia

    BalasPadam
  12. hari ni baru cuba masak lemak cili api campur rebung jeruk sebab tebu hanya 1 batang.memang sedap.kena tanam ni.boleh lah makan selalu............

    BalasPadam
  13. MESTI SEDAP SGT GULAI TELOR TEBU DGN UDANG NI YATI..TKSH BERI INFO

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)