Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 13 April 2013

Nasi Lemak Pandan Yummy ^__^

Pagi ni sarapan Nasi Lemak Pandan... memang sedap sungguh... ini gara-gara tergoda dengan blog Norzie Hany tayang nasik lemak ni... anak-anak saya bertambah-tambah makannya.. lagi pun dah lama saya tak masak nasi lemak... tu yg beriye sangat makannya..

Hehehe tapi nasi lemak saya ni tak cukup kawannya... kacang goreng tak de... timun tak de... ikan bilis goreng tak de... yang ada sambal tumis ikan bilis jer :D

No hal lah tu janji nasi lemak nya sedapkan... nak memenuhi pinggan saya letak keropok ikan Ganu mari, telur pecah rebus... telur pecah rebus saya ikut tips Kak Noor  nun di Brunei tu... best juga telur tu lembut jer bila dimakan... tak lah keras macam kita goreng... rasa ni lebih praktikal kot... sebab dapat mengurangkan minyak.... caranya cukup mudah... mula-mula masak air dalam periuk sehingga menggelegak sungguh-sungguh... pastu pecahkan telur kedalamnya... tunggu dua minit... angkat... perghhhh hasilnya sungguh memuaskan you :)


Nasi Lemak Pandan Wangi
Jom kita tengok resepinya... akak mohon cut and paste dari blog Norzie ye... senang sok akak buat rujukan bila nak masak lagi...

Meh meh meh kita tengok camne buatnya :)


Nasi Lemak Pandan Wangi

Resepi/Oleh:Norzie hany



Bahan-bahannya:

  • 3 cawan beras basmathi- (saya guna beras biasa ajer )
  • 3 cawan santan
  • 1 cawan air daun pandan(blend air + 6 helai daun pandan)
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1 batang serai-di titik
  • 1/2 biji bawang besar-hiris
  • 1 sm halia-hiris
  • Garam-secukup rasa
Caranya:
  1. Beras basmathi basuh dan di rendam selama 20 minit dan toskan.(Kalau guna beras biasa tek perlu rendam ye puan-puan:)
  2. Campurkan semua bahan2 dan dan kacau biar sebati
  3. Masak seperti nasi biasa di dalam rice cooker.Bila nasi sudah masak gembur perlahan2 agar nasi tidak hancur.
  4. Hidangkan dengan,telur rebus/telur mata,kacang tanah goreng,ikan bilis goreng,timun dan sebarang sambal mengikut kegemaran masing2. 
p/s Apa macam senangkan... apalagi jom kita cuba masak :D



11 ulasan:

  1. menarik warnanya..tadi pon buat nasi lemak..:p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti masak nasi lemak Pandan ni pulak Zee...sedap ;-)

      Padam
  2. Sedap nya! colour pun menarik..
    boleh belajar2 masak ni...:)

    BalasPadam
  3. yummynya...bak meh sikit...:)

    BalasPadam
  4. mengancam selera nasi lemak k.yatie ni :-)
    Diet saya selalu kalah kalau dgn nasi lemak hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekali sekala tak pe LL.. Sedap nasi lemak Pandan ni
      ;-)

      Padam
  5. selalu tgk resepi kalau beras basmati kena rendam dulu.. kenapa yer?
    Ok jugak kalau masak telu mcm tu... nanti saya pun nak cuba :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biar beras tu lembut Dan lebih panjang Nur...
      Cubalah masak telur rebus camtu senang jer tu..

      Padam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)