Assalamualaikum kekawan...
Semoga hari ini kita semua berada dalam rahmat Ilahi :)
Seperti biasa resepi dan gambar dari sekodeng dari FB.. tengok macam sodap jer...
teringin pulak nak mencuba .. save dulu kat sini ye..
Sumber~ kathy kay (utk doh roti)
1 cwn air suam
1 paket yis
4 sdm gula
2 sdm susu pekat
2 sdm planta
~campurkan semua bahan2 ini...kacau...(planta berketul2 xpe...biar je)....perap sampai aduanan yis ni bbuih....(lebih kurang 10 mnit)
2 sdm susu pekat
2 sdm planta
~campurkan semua bahan2 ini...kacau...(planta berketul2 xpe...biar je)....perap sampai aduanan yis ni bbuih....(lebih kurang 10 mnit)
1 biji telur
~pecahkn dlm bekas dan kacau...masukan dlm adunan yis yg telah bbuih tadi...kacau sbati
~pecahkn dlm bekas dan kacau...masukan dlm adunan yis yg telah bbuih tadi...kacau sbati
3 1/2 cwn tepung gandum
~ayak tepung
~ambil adunan yis tadi...curahkn ke dlm bekas berisi tepung...curah sedikit demi sdikit sambil di uli...lakukan smpai habis...teruskan m'uli sampai menjadi doh yg lembut...bila dah mjadi doh lembut...rehatkn doh sampai doh mjadi berganda (smasa mrehatkn doh..pastikn bekas brisi doh ditutup dgn kain lembap)...
~bila doh dh bganda...tumbuk2 doh..buang anginye...tumbuk2 dan uli lagi (uli ats dulang)...uli sampai doh jadi cantik...bentukkn mgikut citarasa anda...susun dlm loyang dan telah disapu planta or mnyak...bubuh topping (mgikut citarasa anda sendiri)....rehatkan doh lagi (tutup dgn kain lembab)...tunggu sampai berganda...
~bleh lah dibakar...suhu 150'c...api atas bawah...sampai kuning keperangan...keluarkn dan sejukan atas redai...
~ayak tepung
~ambil adunan yis tadi...curahkn ke dlm bekas berisi tepung...curah sedikit demi sdikit sambil di uli...lakukan smpai habis...teruskan m'uli sampai menjadi doh yg lembut...bila dah mjadi doh lembut...rehatkn doh sampai doh mjadi berganda (smasa mrehatkn doh..pastikn bekas brisi doh ditutup dgn kain lembap)...
~bila doh dh bganda...tumbuk2 doh..buang anginye...tumbuk2 dan uli lagi (uli ats dulang)...uli sampai doh jadi cantik...bentukkn mgikut citarasa anda...susun dlm loyang dan telah disapu planta or mnyak...bubuh topping (mgikut citarasa anda sendiri)....rehatkan doh lagi (tutup dgn kain lembab)...tunggu sampai berganda...
~bleh lah dibakar...suhu 150'c...api atas bawah...sampai kuning keperangan...keluarkn dan sejukan atas redai...
TOPPING (versi dapur teresku)
1 biji telur*
Susu cair*
Gula halus*
Cheese (dparut)
Gula pasir
Pumpkin seed
~campurkan semua bahan bertanda * dalam bekas...kacau sbati (pakai garfu je)
~sapukan atas doh (sbelom bakar)...taburkan cheese, gula pasir dan pumpkin seed....rehatkn sampai bganda....bakar
~bila roti dah kuning kperangan (masak)...keluarkn dr oven...dan sapu lagi bahan2 tadi...(nak bagi kulit roti kilat, cantik dan lembut)....siap
1 biji telur*
Susu cair*
Gula halus*
Cheese (dparut)
Gula pasir
Pumpkin seed
~campurkan semua bahan bertanda * dalam bekas...kacau sbati (pakai garfu je)
~sapukan atas doh (sbelom bakar)...taburkan cheese, gula pasir dan pumpkin seed....rehatkn sampai bganda....bakar
~bila roti dah kuning kperangan (masak)...keluarkn dr oven...dan sapu lagi bahan2 tadi...(nak bagi kulit roti kilat, cantik dan lembut)....siap
Kalau rajin malam ini kakak nak buatlah Yati
BalasPadamEsok boleh anak-anak bawa bekal.
Baa resepi tu semua ada di dapur rumah:)
sedapnye kak..dh lama xmakan nie..tp falsya failed la bab2 menguli nie..penah buat tp xjadik..;(
BalasPadamSaya pernah buat guna resepi ni. Alamdulillah menjadi, cuma sy bakar guna magic pan tu jadi kejadian dia tak lah cun mana.. Huhu..
BalasPadamboleh juga klik2 kt ini nti... nmpk gebus jer tu... kn
BalasPadamada cheese ni..terus rasa sedap!
BalasPadamsalams yati...bestnya ada cheese:)
BalasPadamKak zai pun nak mencuba tapi tunggu anak2 balik dulu.
BalasPadambestnyer guna tepung gandum je.. dh lama batul xmeroti
BalasPadamcantik bolat roti ni boleh try nnt ni yatie
BalasPadammama rajinlah buat. saya malas uli hihi
BalasPadamBilalah ni nak meroti lagi......senang jer sebenarnyakan CH.....kalau org rajinlah....hihi
BalasPadamx pernah noe meroti lagi kak yatie...hehehe...
BalasPadamadus.. kalo masuk bakeri ni antara roti fevret selain yg ada floss tu..
BalasPadameh floss ke namanya.. huurm.. buatlaaa kak hantar kat CT sket hehe..
Siti Yang Menaip
Bhn topping tu berapa byk ya agaknya
BalasPadamBhn topping tu berapa byk ya agaknya
BalasPadamTopping tu, sapu kali kedua xperlu bakar smula k? Kan ada telur tu, cemana ye?
BalasPadamTopping tu, sapu kali kedua xperlu bakar smula k? Kan ada telur tu, cemana ye?
BalasPadam