Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 19 Jun 2012

RESIPI PAVLOVA

Tercapai juga hajat di hati nak makan pavlova ni... nak order kat Irma jauh lak nak pergi ambil... so " ko godek sendiri lah yatie oiii.. bak kata Kak Watie" haha :) Dah meleleh air liur tengok orang dok tayang pavlova ni kan, maka saya usahakan juga membuat pavlova ni :P

Taraaa.... tergoda tak dengan pavlova saya ni... hahaha kes perasan menggunung :D

Pavlova saya yang sarat dengan buah-buahan :D
Saya bawa pavlova di kerumah adik ipar saya di taman cahaya alam masa nak sambut hari bapa tu.. saya pula hiaskan siap-siap dirumah ... haha orang derhaka pada kata Irma.. bila nak makan baru hias dengan buah-buahan tu .. tapi orang derhaka sampai ke rumah adik ipar saya ni , pavlova saya dah nak berderai hihihi cer tengok gambar ni pulak...

Qaseh potong pavlova yang hampir runtuh :P
Namun rasanya tetap yummy.... konon saya letak buah tu banyak-banyak biar sedap nak makan buah nya banyak... penyudahnya runtuh... ni pertama kali saya buat pavlova... okey sekarang dah tau dan jangan derhaka guru... bila nak makan baru hias.

Biasalah saya ambil resipi ni dari Irma disini Pavlova, mesti semua orang dah tengok disana kan... saya letakkan resipi ni disini untuk rujukan saya akan datang... Akak mohon share resipi ye Irma...

RESIPI PAVLOVA














Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor  atau nak kurang manis pun boleh 3/4 cawan
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya ikut irma pakai gula icing cepat sikit sebati.
1/2 sudu teh esen vanilla




Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.
dah berkilat kan...

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 
Lepas tu dah bertanduk :D
Tanduk baik punya kata Irma

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya buat dua bulatan satu saiz 7" dan 8" lepas tu masa membentuk meringue tu ikut betul-betul pada saiz 7" tu sebab bila di bakar di mengembang sedikit...
Nampak dia dah mengembang :P
  
7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. (Sejujur saya kata bergantung kepada oven masing-masing, saya masa panaskan ikut Irma tapi lepas masukan adunan meringue ni saya tukar kepada suhu 110'C)

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 110'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)
Nampak warna meringue bertukar kepada coklat muda

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 
Masukan cream dalam plastik piping..

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.(yang ini jangan derhaka macam saya tau... ikut ye nanti berderai macam saya punya pavlova)

Sekian lah penulisan saya mengenai pavlova hahaha... siap tulis semua tu untuk peringatan diri sendiri ... jangan derhaka...


8 ulasan:

  1. pavlova memang rapuh, mudah sangat collapse, kan? yang topiing tu saya malas buat sendiri. nadiah guna yang ready whip (cool whip) je :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye la Nadiah, rapuh sangat, kena beringat lain kali :D

      Padam
  2. nyum2! sedapnya.. tetiba rasa nak buat lagi. hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yummy... akak rasa pun nak buat lagi As ... :))

      Padam
  3. ramai dah yang buat pavlova ni..saya jer belum buat lagi.bila nak rajin buat tak tau la yer..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah Nieza tapi jangan derhaka macam saya hahahha :D

      Padam
  4. Salam kak. Saya sgt terinspirasi dgn pavlova akak ni. Nmpk sgt sedat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam ,

      Sila lah mencuba nya cik gadis yan.. tersangat lah sedappp :))

      Padam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)