Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 3 Jun 2017

BISKUT KELAPA

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya.😊
Sedang saya melayari FB.. tiba2 muncul pula biskut ni di wall FB saya..
Terus teringat almarhumah emak.. dulu2 masa kecik2 selalu tolong mak buat biskut raya.. salah satunya biskut kelapa ni lah.. sungguh nostalgia.. rindu pulak nak merasa nya lagi.. insyaAllah jika ada kesempatan nak buat lah.. masa terasa kerangupan biskut kelapa mak ni.. dgn kelapanya yg banyak tu..
Mak dulu2 buat jualan juga kuih2 ni.. selalunya cikgu sekolah kami lah yg tempah dgn mak... menambah pendapatan utk beli baju raya kami juga 😌
Sayang mak.. rindu mak.. damailah mak disana.. semoga roh mak sentiasa dlm rahmat Ilahi. Alfatihah.


Hari ni buat biskut kelapa ..arwah emak ..
Biskut legend ni ..tiap2 kali raya emak mesti wat biskut kelapa ni ..ranggup dn cair dimulut..
Sapa suka makan ???

Ni resepinya ..

1 1/2 cawan margerin atau planta
1 cawan gula mesin
1 biji telur
Secubit garam
1 1/2 cawan kelapa yg dimesin dn digoreng keperangan.(saya goreng sendiri kelapa tu baru garing dn wangi klu pakai yg peket tu tak sedap )
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum

Caranya
Kacau margerin dn gula hingga sebati ..tak payah kembang pun tak pe....masukkan telur dn garam..bila dah sebati masukkan kedua2 tepung tadi ..uli hingga tepung tak lekat ditgn..canaikan dn terapkan mengikut acuan sendiri..arwah emak suka buat acuan bulan...bakar suhu 120' sehingga bawahnya garing dn kekuninggan..

sila share semua.

credit : Rohani Ronnie‎ #mahn

Sumber : Facebook

7 ulasan:

  1. Sedapnya kak biskut kelapa, saya hari tu order je sbb x pandai nak buat, ini kak yati dah share resepi nanti boleh try buat

    BalasPadam
  2. Jgn lupa share gambar ya ch.. terasa daa kerangupannya..

    BalasPadam
  3. la... ingatkan Yatie dah stat buat kuih raya, rupanya parking resepi je dulu ya..

    BalasPadam
  4. Ti buatlah Raya ni den nak raso hihi..
    Alfatihah untuk bonda mu Ti...

    BalasPadam
  5. Saya suka biskut ni... orang dolu-dolu acuan bulan tu di tekap dengan bibir cawan atau gelas je kan... hehhehe... nostalgia dan lagend tu Yati.

    BalasPadam
  6. Al Fatihah untuk arwah Mak akak.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)