Ini adalah lauk masa kami lunch hari sabtu tu hari yang di regu bersama nasi minyak hujan panas. Kak Najeeha cukup suka sambal percik tu.. terasa lemak-lemak pedas tu.. tambahan kena dengan nasi minyak tu. Ini memenuhi permintaan nabil lah ni. Kami makan empat beranak jer.. en suami kerja sampai petang..;
Sotong Percik |
Kacau sehingga pekat |
Sudah pekat kuahnya baru masuk sotong |
RESEPI SOTONG PERCIK
Bahan-bahannya:-
5 ekor sotang saiz besar - kelar-kelar sotong tersebut
3 biji cili merah - kisar
10 biji cili padi - kisar
1/2 inci kunyit hidup - kisar
1/2 inci halia - kisar
3 biji buah keras - kisar
3 biji bawang merah kecil - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
3 batang serai - dihiris dan kisar
1 1/2 cawan santan pekat
daun kunyit - hiris nipis
daun limau purut - hiris nipis
1 biji limau nipis/purut
minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-caranya :-
1) Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau wangi.
2) Kemudian masukan santan pekat dan garam. Kacau hingga kuah tersebut pekat (seperti gambar diatas)
3) Apabila kuah dah pekat baru masukan sotong dan masak hingga kuat pekat dan masukan hirisan daun kunyit dan limau purut.
4) Selepas itu perahkan limau nipis/purut kedalam masakan tadi. Kacau sebentar.
5) Siap untuk dihidang. :D
sedapnya kak yati.....mintak seekor boleh......
BalasPadamAkak bagi 2 ekor... sebab Sedap sangat Yan :D
Padamsotong percik la pulak...sedap..betul2 mgugat iman ni..kecur habis
BalasPadamCubalah QH... senang aje tu... ;-)
Padam