Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 23 Ogos 2013

PRAWN BUTTER @ UDANG GORENG BUTTER

 Kali pertama buat udang goreng butter ni setelah memakannya beberapa kali di restoran .... rasa ada tetapi kejadian tak berapa nak ada hehehe :P
En suami dan anak-anak suka sangatlah udang butter ni, so semalam petang gigih lah saya membuat setelah saya google jumpalah blog Secubit Garam
 Oleh kerana banyak benor derhakanya pada guru ateeee... saya punya telur idak lah elok berjurai macam k.nor hehehhe 


Tengok cantikan berjurai halus jer k.nor buat kan :)
Tengok saya punya macam udang kering .... ropenye .... he hehe ke laut sungguh


Walaupun camtu habis juga kami belasah anak beranak... en suami kata rasa dah sedap dah ... rupa jer tak berapa nak menjadi nasib baik aksesori tambahan menghias tu cantik lah rupanya...

Berazam saya nak cuba jugak jadi macam k.nor tu ... nanti cari udang lain pulak :)

Mohon izin ye k.nor tempek resepi kat sini ye... esok tak yah selongkar dapur k.nor lagi :P



BUTTER PRAWN
resipi asal : Nita
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu besar butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam 
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan. 

Cara K.Nor:
# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat sket jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya. Cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur. 

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia


9 ulasan:

  1. nur pernah tengok adik buat...macam susah sikit
    ptut makan kat kedai mahal...

    BalasPadam
  2. sedapnya.....yan selalu buat ikan keli goreng butter sedap.....tapi hanya menggunakan putih telur.....tq kongsi resepi nie.....

    BalasPadam
  3. kena angkat tinggi2 br halus..mar x penah campur telur putih..leh campur ea rupanye..hihihi

    BalasPadam
  4. Boleh try utk berbuka ptg ni....nmpk sedap tentu rasanya jgk sedap..

    BalasPadam
  5. Kena pakai acuan jala bagai? Leceh jugak ya...lagi2 utk saya. Haha

    BalasPadam
  6. rasa sedap kira ok la tu... rupa tu belakang kira... cara nak buat tu nampak renyah sikit... tapi takpe, cuba lagi.... nanti menjadi la tu :)

    BalasPadam
  7. suka makan udang butter ni..
    sy pun nak belajar masak ni kak..:)

    BalasPadam
  8. tak pernah buat....macam susah jer...

    BalasPadam
  9. Ada tips yg okje baca CH...masa menuang telur tu kena tinggi barulah halus jadi juraiannnya tu

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)