Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 20 Ogos 2017

Tips Cili Kekal Segar



Sebelum ni memang tak pernah tahu tips ni. selalu beli cili banyak tapi seminggu dua je dah busuk lembik. Tapi kali ni dah 3 minggu segor lagi. Happy lepas berjaya kekalkan kesegarannya.. Thanks laa pada empunya tips ni , mohon halal ye😍😍

Yang dah tau okla... Ni untuk  yang belum tahu lagi.

Tips cili padi tahan lama :
➡ Buang tangkai dari badan cili
➡ Bersihkan cili padi dengan air bersih dan tapis
➡ Masukkan dalam satu bekas dan alas dengan tisu
➡ Letak seulas bawang putih yang dah siap di kupas
➡ Simpan didalam bekas bertutup dan masuk dalam peti.

**Boleh tahan sampai sebulan ke atas uols siap cantik and tak benyek pun

-Selamat mencuba-

Sumber : whatsApp

10 ulasan:

  1. Bolehla cuba sbb stok cili padi rumah ni asyik rosak.

    BalasPadam
  2. Tq for sharing.. Kt umh ltk dlm bekas Tupperware tahan juga

    BalasPadam
  3. Tq for sharing.. Kt umh ltk dlm bekas Tupperware tahan juga

    BalasPadam
  4. thanks for the share...xpernah cuba lg...

    BalasPadam
  5. lps ni beli cili mmg kene buat mcm ni lah...
    dulu2 rajin buat gini tp bkn lah boh bwg putih tp buang tangkai n simpan dlm bekas kt peti... tp kadang dtg mls tu

    BalasPadam
  6. Saya dah pernah buang tangkai dan juga pernah alas tisu. Tapi masih lagi cili saya benyek jadinya. Geram sesangat sebab masa membeli tak mahu kalah. Kira nak simpan stok sebulanlah tu.

    Kali ni saya cuba buat semua serentaklah ya. Tengok tahan ke tidak. Kalau ya, hai tak tahu nak senyum happy macamana!

    BalasPadam
  7. salam sis..

    wah...blh laa try camni... selalu beli cili byk2 sbb mmg kuat makan pedas tp x tahan lama...dan biasanya buh dlm niuspepa tu ja..hehehe

    BalasPadam
  8. ada baca juga minggu lepas..lepas ni mesti cili sentiasa segar kan
    JanjiKita

    BalasPadam
  9. Dah viral nampaknya Ti pasal cili dgn bawang putih ni. Ada je cili dlm esbok tu cuma malas nak mencabut tangkai jer hihi

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)