Sebelum ni memang tak pernah tahu tips ni. selalu beli cili banyak tapi seminggu dua je dah busuk lembik. Tapi kali ni dah 3 minggu segor lagi. Happy lepas berjaya kekalkan kesegarannya.. Thanks laa pada empunya tips ni , mohon halal yeππ
Yang dah tau okla... Ni untuk yang belum tahu lagi.
Tips cili padi tahan lama :
➡ Buang tangkai dari badan cili
➡ Bersihkan cili padi dengan air bersih dan tapis
➡ Masukkan dalam satu bekas dan alas dengan tisu
➡ Letak seulas bawang putih yang dah siap di kupas
➡ Simpan didalam bekas bertutup dan masuk dalam peti.
**Boleh tahan sampai sebulan ke atas uols siap cantik and tak benyek pun
-Selamat mencuba-
Sumber : whatsApp
Bolehla cuba sbb stok cili padi rumah ni asyik rosak.
BalasPadamTq for sharing.. Kt umh ltk dlm bekas Tupperware tahan juga
BalasPadamTq for sharing.. Kt umh ltk dlm bekas Tupperware tahan juga
BalasPadamthanks for the share...xpernah cuba lg...
BalasPadamlps ni beli cili mmg kene buat mcm ni lah...
BalasPadamdulu2 rajin buat gini tp bkn lah boh bwg putih tp buang tangkai n simpan dlm bekas kt peti... tp kadang dtg mls tu
memang tahan...
BalasPadamSaya dah pernah buang tangkai dan juga pernah alas tisu. Tapi masih lagi cili saya benyek jadinya. Geram sesangat sebab masa membeli tak mahu kalah. Kira nak simpan stok sebulanlah tu.
BalasPadamKali ni saya cuba buat semua serentaklah ya. Tengok tahan ke tidak. Kalau ya, hai tak tahu nak senyum happy macamana!
salam sis..
BalasPadamwah...blh laa try camni... selalu beli cili byk2 sbb mmg kuat makan pedas tp x tahan lama...dan biasanya buh dlm niuspepa tu ja..hehehe
ada baca juga minggu lepas..lepas ni mesti cili sentiasa segar kan
BalasPadamJanjiKita
Dah viral nampaknya Ti pasal cili dgn bawang putih ni. Ada je cili dlm esbok tu cuma malas nak mencabut tangkai jer hihi
BalasPadam