Assalamualaikum kekawan...
Salam petang yg ceria..
Saya ni pun ceria sebab banyak sekodeng resepi biskut raya yg dipostkan di wall FB saya..
Adalah pulak yg post biskut suji.. dulu-dulu masa saya kecik-kecik kita orang panggil biskut arab.. mak yg beritahu namanya biskut arab.. sedap sangat masa tu..
rasa nak mengimbau kembali moment tu.. okey kita masuk list juga nak buat :)
BISKUT SUJI-RESEPI BISKUT RAYA 2015
Bahan-Bahan: Emotikon smile
================================================.
1kilo tepung gandum ros(disangai sebentar dengan api perlahan)
1/2 kilo tepung suji,
1 1/2 cwn minyak sapi dicairkan,
1 1/2 cwn gula icing.
================================================.
Cara- caranya, Emotikon smile
Satukan tepung gandum,tepung suji dan gula icing, kemudian gaul sebati,
Masukkan minyak sapi uli hingga dapat dibentuk menjadi doh, kalau tak cukup minyak sapi boleh campurkan dengan minyakl masak,
Bulat-bulatkan kemudian letakkan ceri merah diatasnya untuk hiasan, bakar pada suhu 170c selama 15 minit,
Biarkan sejuk baru keluarkan dari loyang,
================================================.
Nota: Biskut Suji dah pun siap,Bahan simple aja tapi boleh buat banyak
Dapatlah tiga balang susun rapat tanpa kertas alas,
(Abaikan popiah koko kat background tu)
================================================.
Dikongsi Oleh: Hanif Muhammad
Sumber: https://www.facebook.com/hanif.muhammad.520
================================================.
1kilo tepung gandum ros(disangai sebentar dengan api perlahan)
1/2 kilo tepung suji,
1 1/2 cwn minyak sapi dicairkan,
1 1/2 cwn gula icing.
================================================.
Cara- caranya, Emotikon smile
Satukan tepung gandum,tepung suji dan gula icing, kemudian gaul sebati,
Masukkan minyak sapi uli hingga dapat dibentuk menjadi doh, kalau tak cukup minyak sapi boleh campurkan dengan minyakl masak,
Bulat-bulatkan kemudian letakkan ceri merah diatasnya untuk hiasan, bakar pada suhu 170c selama 15 minit,
Biarkan sejuk baru keluarkan dari loyang,
================================================.
Nota: Biskut Suji dah pun siap,Bahan simple aja tapi boleh buat banyak
Dapatlah tiga balang susun rapat tanpa kertas alas,
(Abaikan popiah koko kat background tu)
================================================.
Dikongsi Oleh: Hanif Muhammad
Sumber: https://www.facebook.com/hanif.muhammad.520
sedapnya..lebih kurang mcm biskut arab kan ?
BalasPadamsedapnyaaaaaaaaaaaaa
BalasPadampeberet saya juga
BalasPadamsuka buat dan suka makan..bahan2 pun tak banyak,,tak renyah..
BalasPadamnampak sedap ni kak....
BalasPadamBahannya sikit nak buat pun senang rasa pulak sedap.
BalasPadamBetul tu, dulu org panggil biskut arab, la ni bila dah dimodenkan, mcm2 nama ada, suji kristal, suji pelangi, suji brunei
BalasPadamBetul tu, dulu org panggil biskut arab, la ni bila dah dimodenkan, mcm2 nama ada, suji kristal, suji pelangi, suji brunei
BalasPadamBetul tu, dulu org panggil biskut arab, la ni bila dah dimodenkan, mcm2 nama ada, suji kristal, suji pelangi, suji brunei
BalasPadamKakak kalau braya tpt org, biskut nilh yg kakak capai dulu.rajin yati buat biskut utk raya ya, dlm sibuk2 kerja
BalasPadamdana pun suke sekut nih.... sbb rasa susu dana suke panggil biskut susu bkn suji hehehhe
BalasPadamsedap ni biskut n bentukkan bulat2.hehe
BalasPadamnie biskut wajib ada kat rumah nih.... hahaha
BalasPadam