Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 26 Oktober 2016

JOM STEAMBOAT & GRILL ... homemade πŸ˜†πŸ˜Š ~__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua hendaknya.

Budak-budak ni dah lama ajak makan steamboat.. tapi en suami tak suka pulak sebab dia tak makan benda2 tu.. jadi gigih lah saya membeli tempat steamboat ni.. alhamdulillah ada offer.. tak perlu lah kita ke Tupai-Tupai tu ye.. tahu lah harganya.. Dewasa dah RM33 dan kanak-kanak RM17, Kami satu keluarga dah RM117.00 .. dorang makan banyak mana benar lah kan.. Baik kita buat sendiri ajer hahaha.. boleh santai-santai gitew depan TV~__^

Baru dihidang tengok tangan Nabil tu tak sabar nak meng grill tu.. budak2 suka kan main masak-masak.. gambar kakak tak masuk sebab tak pakai tudung hihihi.. cukuplah kenangan sendiri tengok :P


Ini pertama kali cuba kan.. jadi saya buat Tomyam.. makan dgn bihun, kueyteow dan mee wantan.. jadi dapatlah en suami makan sama kan..
Seafoodnya pulak ketam, sotong dan udang ajer.. cukup lah buat permulaan kan..


Yeahhhh dah dekat masak tomyam tu.. saya beli yg guna elektrik tu kekawan.. senangkan.. tapi boleh masak dirumah jer lah kan.. tak boleh bawa pinik tepi sungai ke hahahha..

Ini masakan pertama Nabil .. dia grill sotong dan udang.. Saya suruh mereka buat seorang-seorang dulu jgn berebut.. jadi kakak dua orang tu makan dulu tomyam tu dengan bihun ke.. 
nanti nak cuba grill ayam madu pulak macam Dominos tu.. :)



Ini mangkuk saya.. saya makan dengan kueyteow.. yang kak jeeha makan dengan mee wantan dan Kak Nabilah makan dengan bihun.. tapi semua kita orang rasa makan hahha.. yang paling sedap makan dengan mee wantan tu.. 
Lepas ni dah rancang nak buat kat rumah kuang sabtu ni.. sambil sambut besday Najeeha dan Adrah anak adik saya disana.. Adrah ni lahir 19/10 dan najeeha 20/10 selang sehari jer..

22 ulasan:

  1. seronok buat sendiri, boleh mkn santai2 kat rmh sendiri.
    mmg betul pun, makan kat kedai mcm rugi sbb bayar style buffet tapi kita mkn tak seberapa.

    BalasPadam
  2. homemade kt umh mmg sedap...mkn rmi2

    BalasPadam
  3. alamak tgk entry akak ni terus teringat tempat stimbot gril lieya nie hahaahahah...dah lama tersadai dlm stor tu...boleh laa nanti buat jugak hahaahahah...

    tu laa kak, kite same je pikiran...dari bayar buffet baik beli tempat die ni n buat sendiri...santai2 boleh mkn depan tv....meriah gitu...anak2 pun bebas nak masak sendiri...bahan stimbot pun kalo lebih leh simpan , nanti ulang lagi buat....

    BalasPadam
  4. Lagi puas hati bila buat sendiri kan Kak...letak apa pun tak kisah..nampak sedap sgt..atie sllu makan dgn bihun.. nak kena try dgn mee wantan plak lah.. :)

    BalasPadam
  5. Sebenarnya buat sendiri di rumah lebih seronok Yati. Boleh pilih mana nak. Apa lagi kalau yg jenis rajin memasak macam Yati ni. Untung berbaloi-baloi:)

    BalasPadam
  6. Homemade steamboat memang berbaloi2 ,kalau dengan 100++ tu boleh beli berbagai2 idaman selera kan yatie...
    Cantek bunga sotong tu ...tentunya kreativiti yatie dengan jeeha kan.:-)

    BalasPadam
  7. Homemade steamboat memang berbaloi2 ,kalau dengan 100++ tu boleh beli berbagai2 idaman selera kan yatie...
    Cantek bunga sotong tu ...tentunya kreativiti yatie dengan jeeha kan.:-)

    BalasPadam
  8. bestnye....buat kt rumah lg senang kan...selain jimat kos...xyah nk bersiap dan snatai je....

    BalasPadam
  9. Memang berbaloi kalau buat sendiri kat rumah. Ehemm..Steamboat kaler merah tu berapa harga? Nampak teringin gak SB nak beli..hihi

    BalasPadam
  10. Cadangnya mmg teringin nak membeli benda tu Tie, tapi sampai sudah belum sampai hajat haha..... maklumlah, bukan duit mak ...Memanglah makan benda gini kat luar mahal sikitlah kan. Tapi kalau datang malas masak tapi teringin, apa mak kira haha.....

    Sosnya ko buat macam mana Tie...

    BalasPadam
  11. bestnya kak...
    dana suke jgk tp kt umah tu tkde yg regu... baik pi kt johnnys je lah...
    tp takde lah nk rasa yg grill tuh...

    BalasPadam
  12. puas hati dapat bersteamboat and grill kat rumah.... best best!
    Kami baru jumpa port grill and steamboat ni.. Murah jugak la, sbb dewasa RM20 jer satu kepala... kanak2 RM15... Jadi boleh la, satu keluarga kami RM75... boleh makan sampai kenyang :)

    BalasPadam
  13. wahh meriah nengoknya...mmg puashati betul la ye yang mengidam steamboat tuh...mesti senyum ke telinga budak-budak semua..

    BalasPadam
  14. Mmg jimat buat sendiri...gigih nk membeli juga ni
    Buat sendiri...masak sendiri seronoknya rasa
    Lama gak x bersteamboat n grill niii

    BalasPadam
  15. wahhh bestnyer bersteamboat kat rumah yer... halal, murah dan terjamin bersih..
    Selama ni x terfikir nak beli alatan steamboat camtuh hihihi.. pasni bolehlah usha usha

    BalasPadam
  16. wahhh best nyerrr buat steamboat kat umhhhh..

    BalasPadam
  17. Adik ninipon suka gile steamboat...

    BalasPadam
  18. udang dan sotong tu favourite ni

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)