Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 5 Julai 2016

15 TIPS MEMUDAHKAN URUSAN KETIKA BALIK RAYA DIRUMAH MAK ABAH DAN MERTUA..

Untuk mudahkan urusan ketika balik raya di rumah mak ayah di kampung, sila ikuti 15 langkah berikut :

1. Bawa balik seterika sendiri. Supaya x berebut. Kalau muat bonet, angkut iron board sekali.

2. Rumah di kampung kadang x ada aircond, kipas terhad, bawa balik 1 kipas sendiri. Kalau dapat elakkan tidur hotel atau homestay melainkan wujud keperluan mendesak.

3. Bawa balik extention cable sekali. Taklah berebut nak cas telefon, nak iron, nak blender dll.

4. Kalau perlu, tilam@toto pun bawa sekali.

5. Boleh tidur lewat malam raya, tapi jangan sampai terlepas solat di pagi raya. Ramai buat macam tu.

6. Ajar isteri dan anak perempuan untuk tolong mak basuh pinggan dan kemas meja lepas makan. Anak laki tolong atuk kemas rumah sapu laman, bakar lemang, ligan ayam dll.

7. Untuk elakkan anak-anak 24 jam dengan talipon, mak ayah pun kena elakkan dari 24 jam tengok hp. Kepimpinan melalui tauladan.

8. Untuk suasana harmoni, elakkan orang lelaki buka baju atau merokok ketika ramai-ramai di ruang tamu, atau di meja makan. Ia terkait dengan aurat, keselesaan dan 'respect'.

9. Santuni adik beradik yang sedikit 'kurang' berada dari kita. Jangan sembang bab kereta, telefon baru, beli rumah, pergi Korea dll. Kalau ditanya, boleh dijawab ringkas. Fokus pada silaturrahim.

10. Bagi duit raya pada mak ayah ikut kemampuan. Sikit atau banyak, kena bagi. Duit memang penting, namun 'keberadaan' kita bersama mereka lebih disyukuri.

11. Jangan selalu terperap dalam bilik. Ini biasa hobi menantu perempuan. Ringan-ringankan tulang bantu di dapur. Dan 1 lagi, time raya ni lah nak kenal saudara mara. Kalau terperap dalam bilik, mana nak kenal siapa yang datang.

12. Kalau ada lebihan rezeki, tolonglah beli barang-barang dapur. Beras pulut, daun palas, daging 3-4 kg. Kuih raya 3-4 balang dll. Paling koman 'kordial sunquick' pun kira dah soleh tu.

13. Jangan mudah terasa dengan tutur kata adik beradik ipar duai. Belajar berlapang dada. Jangan cemari kemaafan syawal dengan kemarahan kita.

14. Bagi yang beraya di rumah mertua, cuba enjoy dan menerima seadanya. Mungkin tak sama dengan raya kat rumah sendiri. Tapi nasiblah, sapa suruh kahwin!

15. Kita balik kampung bukan kerana budaya. Tetapi kerana mak ayah kita. Tanggungjawab kita. Kalau mereka sudah tiada, memori masih terpahat di sana. Nikmati masa tersebut. Hargai dan syukuri sebelum ia pergi.

Sila tambah lagi kalau rasa ada tertinggal!

Salam Syawal

Taqabbalallahu Minna Waminkum

Sumber : WhatsApp


7 ulasan:

  1. Banyak lagi sebenarnya tambahan tips tu...hihih
    Antaranya, jaga aurat baik lelaki atau perempuan,jaga solat walau sibuk atau berjalan-jalan sekalipun, bersalam hanya dengan mahram, berjimatlah penggunaan elektrik, jangan masuk bilik air lama sangat, pastikan pakaian dalam tu masih elok jangan sidai yang dah rupa roti jala, jangan membazir juadah, sila kawal anak-anak masing-masing dan banyak lagi ni sebenarnya...huhuh
    Slm Aidilfitri Maaf Zahir Batin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu suziana..
      Byk ikutnya nak ditambahkan.. hihihi..

      Aurat dgn ipar duai tu yg patut sgt dijaga..

      Selamat hari raya suziana..😊

      Padam
  2. Wow!. I loikeeee.
    Selamat Hari Raya Kak Yati..

    BalasPadam
  3. Salam Yati, hmmm rasanya saya tak perlukan tips2 ni sebab saya dah tak ada mak mentua dan ipar duai semua. Asben anak tunggal... selamatttt saya.. hehehhe. Tiap2 tahun raya kat rumah sendiri saja dgn jiran2 sebelah menyebelah.

    BalasPadam
  4. dulu kecik2 memang tak brapa aware adab pergaulan dengan sepupu tapi da besar masing2 mengerti. xde tepuk tampar da.. aurat tudung kena always pakai walaupun sesetengah rasa kuno.. isk.. kenot memain woo..

    BalasPadam
  5. Setujuuu sangat. Rasa macam saya menantu mithali pulak...hehehe

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)