Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 6 Disember 2014

HIDUPLAH UTK HARI INI... Jangan Ingat Kita Masik Ada Esok

Assalamualaikum kekawan..

Saya kongsi kan disini utk bacaan kita yg saya terima dari FB

Selamat berhujung minggu kekawan.. :)

HIDUP LAH UNTUK HARI INI...
Tugasan pagi td saya interview seorg datin. Di tgh pbualan, Datuk menyertai kami. Tanpa sedar air mata sy menakung, turun sedikit demi sedikit dan kemudiannya semakin lebat. Mengapa?
Kata-kata "HIDUPLAH UNTUK HARI INI" sgt menusuk jauh ke dalam hati sy. APa yg diperkatakan jelas terkena pd btg hidung sy (yg x berbatang pun sebenarnya).
Nasihat Datuk tsebut yg sy perlu share dgn kekwn FB:
- Malam adalah masa utk keluarga. Simpan handphone, jauhkan ipad.
- Jika anda lelaki berkahwin, jangan keluar malam. Penuhi masa dgn isteri & anak2. Ini dpt mghalang perkara yg x sewajarnya.
- Jika suami isteri sibuk, sentiasa cari masa. Nikmati masa tsebut.
- Jangan tlalu sibuk/ gila mcari wang krn mahukn khidupan yg senang pd masa hdpn, percayalah rezeki itu di tgn Allah. Berusaha tp bukan hingga mengabaikan yg sepatutnya.
- Sentiasa peluk cium anak2, pasangan. Kita x tahu sama ada itu pelukan / ciuman terakhir buat mereka.
- Suami perlu sentiasa telefon isteri, begitulah sebaliknya. Mula2 mgkn rasa mcm rimas, isteri queen control dll...Pedulikan jika kwn mnyindir. Kemudian kita akn sedar inilah cara mengikat kasih syg. Wlpn meeting, at least ckp 'sy meeting'. Jgn biarkan panggilan x berjawab. Sekali lg... mungkin itu panggilan terakhir dia buat kita.
- Sentiasa update lokasi anda berada kpd pasangan.
- Ketahui pakaian yg dipakai pasangan / anak2 sblm keluar. Ramai yg x mengambil berat perkara ini. Malang x berbau kan?
- Biar tinggi mana pangkat dan gaji isteri, suami ttp perlu mnjadi ketua keluarga yg btanggungjawab. Segala makan pakai urusan suami. Hari ini bila isteri juga menyumbang kpd ekonomi keluarga, secara x lgsg (tanpa sedar sbenarnya) isteri itu menuntut hak sama rata...hak dlm mbuat kputusan. Jadi, lbh baik duit isteri, hak isteri dan ini mendorong isteri lebih patuh kpd suami krn sedar bahawa suami tlh melakukan sehabis baik demi keluarga.
*JANGAN INGAT KITA MASIH ADA ESOK

7 ulasan:

  1. Yati..terimakasih atas perkongsian ini..yalah kadang2 kita lupa..leka...

    BalasPadam
  2. Kadang tu sedih juga tengok semua orang dengan gajet masing-masing. Kena tegas, kan. Ada masa kena ketepikan handphone tu semua.

    BalasPadam
  3. Kelmarin adalah sejarah
    Hari ini masih milik kita
    Esok belum pasti kita di sini

    BalasPadam
  4. Betullah CH......nikmatilah hidup kita yg sekarang ni sebab kita tak tau masih ada esokkah untuk kita....
    Suka baca entri ni CH....terasa insaf pulak huhh

    BalasPadam
  5. ingatan...bagus peringatan ni..

    BalasPadam
  6. Betul tu, CH. Kalau dah anak beranak sibuk menghadap gadget, manalah nak datang masa berkualiti bersama keluarga. Saya pun nak niat nak spend 1 jam free of gadgets di rumah setiap malam. Tak mahu anak-anak buat hal sendiri, mak dan bapak pun hal sendiri2 saja. Kalau ikutkan sibuk kerja rumah, sampai bila pun tak habis. Bila habis anak-anak dan tertidur. Sedih!

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)