Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 3 Julai 2014

JUS TEMBIKAI LAICI ... emmmmm enaknyaaa :)

Assalamualaikum kekawan ...
Salam petang yg ceria :)

Semalam blogger k.nor menunjuk air tembikai laici.. udah teringin lah pulak nak mencubanya.. perghh memang sedap kekawan.. najeeha lah yg paling suka.. ni gelas dia lah tu.. tapi saya kata "makan dulu .. jangan minum air jer.. nanti perut penuh air jer"

JKebetulan ada jual laici juga.. tu yg sedap dapat buah laici yg segar ni kekawan.. saya buat air separuh tembikai tu jer kekawan.. selebihnya saya potong makan begitu ajer..

Jom cuba kekawan, senang jer nak buat :)

JUS TEMBIKAI LAICI


Bahannya :-
  • 1/4 biji tembikai dipotong dadu
  • 8 biji laici
  • 2 cawan air yg dibancuh dengan gula, ikut manis yg dikehendaki.
  • Beberapa ketul ais
Caranya :-
  1. Kisar tembikai dengan laici bersama air gula hingga sebati.
  2. Tuangkan jus didalam jug.. masuk buah laici dan beberapa ketul ais.
  3. Siap untuk dihidang :)





32 ulasan:

  1. wow knor plk yg terliur ni...yg penting laici segar dr ladang..

    BalasPadam
  2. wooot wooot.. recipe kasi trangkat ni :D daaapnye tengok laici tuh hihiks.
    selalu yang dalam tin aje kan nah yang fresh pulak..

    BalasPadam
  3. sedapnye kak yatie oi...tergodanyer..
    tembikai laici memang sedap..
    semalam berbuka minum teh o laici..

    BalasPadam
  4. adeh...meleleh ayer liur ni
    nak try buat jugalah nanti petang

    BalasPadam
  5. nyaman nya tengok jus time tenghari macam ni,,

    BalasPadam
  6. saya suka air buah ni kak tp Amsyar xbole minum/makan laici mahupon tembikai, terus semput... maka nyer, da bertahun x sentuh tembikai mahupon laici hu3

    BalasPadam
  7. Tetiba rasa nak buat jus juga hari ni. Tembikai dah siap-siap beli tengahari tadi waktu lunch :)

    BalasPadam
  8. fuhhhhh~ telan ailio tengok jus tembikai.
    memang layan lah kalo dpt rasa air buah di bulan puasa nih.
    kalo buat sendiri lagi sedap kan~

    BalasPadam
  9. buat sendiri..mmg puas ati. dapat lak tembikai manis..mmg fuh!

    BalasPadam
  10. jus segar mmg terbaik....telan ailio nengok nye ni hehehe

    BalasPadam
  11. alahaiii.. dugaannnn.. dah la tgh cuaca panas ni kak.. kekeke..

    selamat berpuasa jgk.. :)

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. mmg sedap...smlm pon ada beli laici...geram tgk besar2 & segar. Alhamdulillah manis.

    BalasPadam
  14. sodapnyer..
    first day puasa arituh dah buat tembikai laici, tp laici yg dalam tin je lah, anak cukup suka

    BalasPadam
  15. emm sedapnyer...
    lagi satu..sirap bandung laici pon sedap yati...:)

    BalasPadam
  16. 2 hari lepas buat jus tembikai + jus orange ... ok gak rasanya .

    BalasPadam
  17. ada laici tu lebih melazatkan lagi:)

    BalasPadam
  18. Sedapnya, tembikai mmg ada tapi tak sempat je nak jus kan, biasa mkn gitu je naknya 2 3 harini hujan je, jadi suka minum air panas lg

    BalasPadam
  19. Wah hebat ibu najeeha ni...bukan senang nak dapat laici fresh tu kan..

    BalasPadam
  20. Nasib baik waktu Jm baca ni mlm klau tgk siang tadi mmg x menahan lah mesti terilur je

    BalasPadam
  21. Lalala...sejuknya alur tekak...ngences ni kak..

    BalasPadam
  22. ramai bloger buat cerita pasal air. puasa2 ni yg paling sedap ialah air..

    BalasPadam
  23. kami sekeluarga terpak mengikut kehendak anak laki tu.... hari-hari asyik air bandung...bandung...bandung. tau la abah & umi dia tak mampu nak bawa pegi makan angin jalan-jalan kat bandung. hehehe

    BalasPadam
  24. terimakasih yatie tambahkan idea akak untuk siapkan juadah ifftar ...memang sedap sangat lah kalau dah bergabung laici dan tembikai ....

    BalasPadam
  25. Ya Allah...sedap nyeeeeee.. terliur jap

    BalasPadam
  26. Salam Ramadhan. Selamat berpuasa k.yatie:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Ramadan dan selamat berpuasa utk LL juga.. rindu akak pada LL.. akak pergi pada blog LL.. tengok dah di privite kan.. jemputlah akak LL ke blog LL.. akak nak cari resepi kuih raya ehe :)

      Padam
    2. Salam Ramadan dan selamat berpuasa buat LL juga.. Rindu akak pada LL.. jemputlah akak sebagai tetamu blog LL..

      Padam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)