Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 11 Disember 2014

RESEPI KUAH YONG TAU FOO

Assalamualaikum kekawan... 

Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan sihat sejahterah

 jua hendakanya..

Ini lah kerja saya sejak akhir2 ni.. bila kekawan post je kat FB , 

mula lah menyimpan kat sini dulu.. nanti bila ada masa kita buat 

ye..


RESEPI KUAH YONG TAU FOO
KUAH HITAM
● 2 sd mkn taucu
● 2 sd mkn tpg jgung
● 2 sd mkn tpg gndum
● 3 sd mkn kicap pkat
● 3 sd mkn sos tiram
● 4-5 sd mkn gula
● 3 cwn air
Caranya : Masukan semua bahan dalam blender, kisar bagi halus dan masak bagi mendidih sekejap..
KUAH MERAH
● 1/2 cwn kcng tanah yg dh d goreng
● 1 sd mkn tpg gndum
● 1 sd mkn tpg jgung
● 4- 5 sd mkn gula
● 3 cwn air
● 1/4 sd mkn garam
Kisar semua bahan sampai halus..
● 3 sd mkn cili kisar
Cara-caranya :
Panaskan sikit minyak, tumis 2 biji bawang putih ketuk, letak 3 sd mkn cili kisar dan tunggu sampai kering. Masukan semua bhn dalam blender tadi. Masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit.
Setelah siap bolehlah dimakan dengan pelbagai bebola, sosej, dan macam-macam lagi seumpamanya dan boleh dimakan bersama keluarga.
Selamat mencuba.

9 ulasan:

  1. menarik ni, kalo nak buat, boleh la saya terjah blog akak

    BalasPadam
  2. Ohhh... macam ni buatnya ye Yati.
    Kakak tak pernah buat
    Nanti kakak copylah (teringin juga Yati hihi...)

    BalasPadam
  3. hehe..saya pun dah print screen masa jumpa kat fb tu. mmg dah lama teringin nak resepi ni.

    BalasPadam
  4. suka yong tau fu...yg kuah ni dan jg yg sup..

    BalasPadam
  5. nyum nyum... peberet sy jugak ni...

    BalasPadam
  6. sedap neh.. kalo yang terjual tu banyaknye cair lebih..

    BalasPadam
  7. YTF ni kalau sekali beli mahal betullah. Buat sendiri mesti boleh makan ulangkalikan, CH.

    BalasPadam
  8. adoi meleleh air liur tengok gambar..saya suka yong tau fu tau..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)