Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 17 Julai 2014

GULAI KETAM PUCUK UBI.... emmm dapnyaaa :)

Assalamualaikum kekawan...
Salam petang yg ceria :)

Tertunai juga hajat di hati nak masak lemak ketam ni.. bila adik ipar kata, kita ada beli ketam kak.. kita buat masak lemak nak tak.. pastu saya tengok pucuk ubi elok jer disekeliling rumah FIL.. terus cadangkan regu dengan pucuk ubi pun sedap ni..



Perghhh tak ingat orang kiri kanan dapat menikmati lemak ketam pucuk ubi tu.. pastu pucuk ubi jenis lembut jer.. lagi bertambah nasi dalam pinggan tu.. masa tu lauk lain pun banyak tapi ini juga idaman hati saya.. Nabil juga boleh layan pucuk ubi ni.. sedap katanya..
Jom intai resepi saya yg mudah ini :)

RESEPI GULAI KETAM PUCUK UBI

Bahannya :-
  • 6 ekor ketam di kerat dua
  • 15 biji cili padi*
  • 3 biji cili merah*
  • 3 biji bawang merah *
  • 1/2 inci kunyit hidup* (*dikisar)
  • 1 biji kelapa (asingkan santan pekat semangkuk)
  • 1 ikat pucuk ubi (dicelur)
  • daun kunyit
  • 1 batang serai
  • Asam keping
  • Garam
Caranya :-
  1. Masukan  santan yg perahan yg kedua kedalam periuk, bahan kisar  dan ketam. Kacau pelahan-pelahan sehingga mendidih dan masukan garam
  2. Kemudian masukan serai, daun kunyit dan asam keping.
  3. Selepas tu masuk kan santan pekat bersama pucuk ubi,  kacau perlahan, rasa masinnya, angkat bila sudah masak.
  4. Siap untuk dihidang.

32 ulasan:

  1. Ahad nanti nak pi beli ketam la....x bleh tahan tgok masakan akak

    BalasPadam
  2. bagusla manfaatkan apa yg ada....dok kg best kan..

    BalasPadam
  3. waaah banyak resepi ketam ni :D

    BalasPadam
  4. sedap ketam nur, kacau perlahan tu pentingkan... meja tu beli kat nilai, tak ingat kedai perabut mana dah.

    BalasPadam
  5. Sedap T..budak2 dgn bapak budak kat umah aku ni..kuah bersantan ni tak minat...kalau umah ko sebelah ..nak je aku bwk mangkuk kecik tadah gulai ketam ko ni....

    BalasPadam
  6. sakan nye menu kak...tapi kalau da masuk ketam acu angkat tangan la...sebab elergik makan ketam...huhu...

    BalasPadam
  7. Meriah laa berbuka! :D sedap sedap! Jemput singgah ke blog SM kalau sudi :)


    http://santanmanis.blogspot.com/2014/07/boleh-gelak-sampai-tertonggek-kalau.html

    BalasPadam
  8. wahhhh suka nyer tgk menu2 akak... untung anak2 akak, sbb akak pandai masak mcm2...

    BalasPadam
  9. Sedapnya ketam... terlior ai!

    BalasPadam
  10. Oh ya... rempah opor tu ada dijual di Kuantan saje... kalau nak boleh saya tolong belikan... ni no saya 0139860316

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye Gee .. ada kat Kuantan je.. suka juga Gee boleh tolong belikan.. nanti akak whatsapp Gee ye..

      Padam
  11. sedapnye kak pucuk ubi...kalo kat kg mmg lieya rjain kutip buat lemak putih....

    nampaknye menu akak ni betul2 menambat hati lieya...terbayang2 rase manis ketam tu ngan pucuk ubi...

    BalasPadam
  12. sedapnya.. dah lama tak makan seafood sejak berpantang nie.. terliur plak.. :)

    BalasPadam
  13. tak pernahlah pulak masak pucuk ubi dgn ketam.. sedap gak ye.

    BalasPadam
  14. ini kalau dapat kat saya, memang ratah jer la jawabnya. tak pandang lain dah.

    BalasPadam
  15. Tak pernah try ketam masak lemak pucuk ubi tu.. ;)

    BalasPadam
  16. Uh, ketam! Saya tak sanggup nak tengok. Takut tak tahan puasa. Hehehe.

    BalasPadam
  17. menarik la resepi ni kak...ila xterfikir leh mskkan pucuk ubi dlm ni...nnt leh cuba

    BalasPadam
  18. Oooo...1st tome la pulak saya tengok menu ketam boleh dicampur dgn sayuran...boleh cuba ni...:)

    BalasPadam
  19. saya tak penah makan lagi masak lemak ketam dengan pucuk ubi...

    BalasPadam
  20. Xpernah plak masak pucuk ubi ngan krtam...sedap ke Kak?

    BalasPadam
  21. sedapnyeeee... ketam tu boleh tukar dengan lauk lain x?

    BalasPadam
  22. sis selalu masak lemak pucuk ubi dan masak lemak ketam tapi tak pernah temukan mrk bersama dlm belanga . nampak gayanya kena cuba juga nanti nih ...

    BalasPadam
  23. sedap.. :)

    Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" kalau belum join.. tQ

    Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

    BalasPadam
  24. 2 hari lepas, wife buat kari ketam.... apa lagi balun la nasik siap tambah

    BalasPadam
  25. ketam masak lemak cili api biasa makan tapi kalau taruk pucuk ubi belum pernah try lagi... :)

    BalasPadam
  26. oh!!!xpernah lagi ganding ketam dgn pucuk ubi. dgn daun kaduk ada le gak style kami….blh try ni

    BalasPadam
  27. Tak pernah buat lemak ketam campur pucuk ubi...tp tgk pun dah tau sodap tu CH....kalau ada ikan masin lagi bertambah nasik tu kan..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)