Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 21 Februari 2015

MARBLE CHEESE CAKE

Assalamualaikum kekawan..

Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi hendaknya..

Tengok marble cheese cake boleh meleleh air liur kan kekawan.. ni

tak tahan bila kekawan post di wall FB, mula lah hati tu 

melonjak-lonjak nak mencubanya :)



Marble Cheese Cake
Bahan A
185gm butter 
1/4 cwn serbuk koko
1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung naik sendiri
2 biji telur
*1/3 cawan susu fresh ditambah sbb adunan agak pekat ~ ( dgn menambah susu ni, kek kita lebih moist)
Bahan B
250gm cream cheese
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn fresh milk
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
Dalam bekas lain, pukul cheese dengan gula dan esen hingga sebati. Kemudian masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
Tuangkan adunan koko berselang seli dengan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser dengan butter.
Kemudian lorekkan menggunakan lidi untuk hasilkan marble. Bakar hingga masak.
Biarkan kek semalaman dahulu baru potong sebab kek ni agak lembab (moist).
Suka · 

8 ulasan:

  1. aduhh! Tengok gambar je pun dah terliur.. saya ni penggemear kek cheese :)

    BalasPadam
  2. kak pun penggemar gak...tp x pandai nak wat marble tu...

    BalasPadam
  3. cantik cheesecake yatie tergoda jugak kaknoor ni

    BalasPadam
  4. Assalam yatie, kek ni menggunakan base biskut ke? tq..

    BalasPadam
  5. Kek tu nampak cantik tentu rasanya juga sedap.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)