Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 24 Februari 2015

MEE KUAH DAGING PEDAS

Assalamualaikum kekawan...

Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan 

kesihatan yg baik.

Ini hasil melihat FB lah ... kekawan FB saya tu Bakers Mania... 

jadi suka sangat post kat wall, masakan yg membuat saya

meleleh air liur :)

Sebelum mencubanya, saya save dulu di blog kecil saya ni..

Resepi ni dari chef papajoh .. mesti sedapkan.. ya lah chef 

yang masakan :)







RESEPI MEE KUAH DAGING PEDAS

Dinner Tonite... Hot & Spicy Beef Noodles. Mee Kuah Daging Pedas. Bon Appetit‪#‎chefpapajoh‬
Bahan2 untuk kuahnya
300 gm daging dihiris tipis2, anda pun boleh gunakan daging tetelan.
1 labu bawang besar kuning - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 tangkai daun ketumbar bersama akar nya - dikisar
1.5 inch halia - dikisar
3 sudu besar cili kisar
1 tin kecil tomato puree
3 sudu besar rempah sup
4 cawan air atau stok
1 knorr ayam/ikan bilis
1/2 sudu teh serbuk jintan
1 batang rempah kayu manis
2 rempah biji bunga lawang
6 biji rempah buah pelaga
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu jus limau
1 buah tomato dihiris kecil
1 biji ubi kentang di potong dadu2 (Russett potatoes sebaik2 nya)
Garam & gula secukup rasa
2 sudu besar bawang merah goreng
1 mangkok kobis dihiris tipis2
Minyak untuk menumis
Daun sup/ketumbar untuk khiasan
Cara2nya
Panaskan minyak di periok, masukan cili kisar, goreng hingga wangi, masuk rempah yang lain2, gaulkan dengan cili kisar biarkan ia sebati, tuangkan rempah2 sup. Goreng sebentar Letakan tomato puree, garam dan gula secukup rasa. Kemudian letakan daging hiris dan air atau stok. Tuangkan air secukup untuk kuah anda. Masukan buah tomato yang dihiris dan jus limau. Biarkan ia masak hingga ia mendidih dan daging nya empuk. Letakan serbuk lada hitam, ketumbar dan jintan. Masukan 1 kuib knorr ikan bilis/ayam. Rasa kuah anda, mesti ada pedas, masam & manis. Kemudian masukan ubi kentang yang sudah direbus, dipotong dadu2 dan di letakan kedalam kuah nya. Taburkan bawang merah goreng dan sayur kobis hiris. Tutup api kuah nya. Kuah yang panas akan memasakan sayur anda. Ambil 4 biji telur segar, pecah dan goreng 'Mata Lembu' letakan di piring dan tepikan. Di periok lain panaskan air hingga mendidih, letakan sedikit garam, celurkan mee kunning anda, selama 3mins, toskan mee dan letakan didalam mangkuk dan sajikan bersama kuah daging anda dan telur. Taburkan bawang merah goreng dan taburan daun ketumbar/sup. Selamat mencuba. Bon Appetit

11 ulasan:

  1. Memang sedap ni Yati.
    Kakak dah baca satu-satu bahannya - mana tahu ada keinginan nak buat boleh juga ni:)

    BalasPadam
  2. Buat makan malam pun boleh juga, yg penting sedap dan kenyang...

    BalasPadam
  3. bahan2nya pun mudah...boleh juga kakak nk masak utk anak2 satu hari nanti...

    BalasPadam
  4. dah baca bahan-bahannya juga tapi tak tau bila nak buat ehehe...

    BalasPadam
  5. amboiii ..meleleh air liur nengoknya Yati..

    BalasPadam
  6. Mak ai....rasanyatak pernah rasa daging pedas cenggini....selalu mee bandung jer. Tengok resepi pun mcm jarang jumpa jer....guna serbuk jintan ngan rempah sup ek...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)