Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 19 Februari 2015

DONUT GEBU MAYONIS

Assalamualaikum kekawan...
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi hendaknya..



Cuti panjang ni tentu ada kekawan yg dah plan pergi bercuti atau pun balik kampung kan.. Saya pun balik kampung juga, balik dua kampung, memula kampung en suami, kemudian sabtu balik kampung saya pulak.. Apa kata kita buat Donut gebusss mayonis ehe :).
Apa lagi hasil sekodeng saya di FB lah kekawan.. nak mencuba juga ni, nampak macam sedap dan gebus kan kekawan :)



DONUT GEBU MAYONIS
sumber : honeydeekitchen.blogspot
Bahan-bahan
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/ susu pekat manis
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti.
Kaedah 1~ Penggunaan Bread maker(BM)
Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
Kaedah 2 ~ Jika uli tangan
Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu,ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

3 ulasan:

  1. Boleh try ni kan...ada letak mayonis lak tu..hihi

    BalasPadam
  2. Wah ada letak mayones.inovasi baru donut.cuma resepi tu klu sukatan cawan senang sikit.main timbang2 ni yg malas.hehe

    BalasPadam
  3. mmg nampak gebu tu kak yatie...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)