Assalamualaikum kekawan ... Moga sihat dan ceria :)
Projek rojak buah ni masa petang hari ahad itu hari, tengok masih ada lagi 1 biji sengkuang, 1 biji mangga dan 1 biji jambu batu didalam peti ais yg belum dimakan. Lepas tu teringat pulak kuah rojak mak cik bekalkan itu hari masih ada, jadi elok lah dihabiskan buah-buahan tu sebelum expired kan kekawan..
Jom intai resepi dibawah yg sedap ni dari makcik.. lepas ni saya nak cuba buat sendiri kuah rojak ni :)
RESEPI ROJAK BUAH
Bahannya :-
- 1 biji sengkuang
- 1 biji mangga
- 1 biji buah jambu batu
- Boleh tambah lain2 buahan yg anda suka ye.. :)
Caranya :-
- Kupas kulit buah, kemudian potong kecil ikut suka anda ye, saya potong kecil seperti kiub tu
Sos Rojak
Bahannya :-
- 600 grm gula merah dimasak dengan 2 cawan air
- 400 grm gula pasir
- 1 cawan cili kering kisar halus (ikut kepedasan yg disukai)
- 1 botol kicap pekat (330ml)
- 1 botol cili sos (340g)
- 1 botol otak udang (240g)
- 1/2 keping belacan dihancurkan dengan sedikit air
- 50grm bijan
- 300 gram kacang yg siap ditumbuk
- 4 cawan air sejuk
Caranya :-
- Masak gula merah dengan 2 cawan air, bila telah mendidih angkat dan ditapis.
- Satukan kesemua bahan dalam periuk kecuali bijan dan kacang tumbuk, kacau rata.
- Masak sehingga kuah memekat. Bila kuah dah pekat masukan bijan, kacau sekata, tutup api.
- Kacang tumbuk boleh di masuk bersama kuah rojak atau ditaburkan diatas kuah rojak apabila hendak memakannya.
- Sejukan kuah dan simpan kuah rojak didalam bekas kedap udara, kemudian boleh disimpan didalam peti sejuk.
tambah nenas mesti lagi best ni hihi
BalasPadamhome made ni mesti marvelouskan......kecur pulak tgk buah2 tu. adeh....
BalasPadamKalau kakak suka pedas lebih sikit Yati. Uh.. memang sedap.
BalasPadamKalau makan berkongsi-kongsi lagilah tak sedar tahu-tahu habis aje:)
rojak buah memang2 febret akak,tapi selalu beli je....terima kasih share cara buat sos rojak tu,boleh lah akak buat sendiri nanti,
BalasPadamsalam yatie, best nya buat sendiri, akak selalu beli je kalau sos rojak ni, boleh copy resepi nanti yang boleh tambah cili kasi pedas2 haha
BalasPadamwaaa...rajinnya makcik akak ni buat kuah sendiri..dia berniaga ke? kalau saya memang beli jela jawab nya..huhu
BalasPadamxpernah buat sos sendiri..i love rojak buah..wuaaa...sedappp...
BalasPadammenarik ni..buat kuah rojak sendiri.. biasanya orang beli je kan.. aritu kami beli.. tak sedap sangat.. rugi je..
BalasPadamAku selalunya kakak ipar bekalkan kuah rojak ni T..tak pernah aku menanya resepinya..betuah punya adik ipar kan aku ni...sedapp jer dpt percuma...
BalasPadamwahhh resepi mavelesss.. selalu dok guna mak bee jer
BalasPadamNi faveret hubby ni CH...tapi OKje tak pernah buat sendiri hehe
BalasPadamSenang aje yek...
sedapnya.... selalu beli buah makan dengan kuah rojak mak bee je. kalau takde, letak kicap, gula, garan dan cili api. hihi
BalasPadamwah kecur liur nengok..nak try lah buat sdiri kuah tu
BalasPadamsedapnyerr...
BalasPadamjanji x masam mmg nureen mkn licin nih
klau masam bg en suami, dia suka masam hehe
saya suka kuah rojak jenama Agromas dan Zuza...
BalasPadamwahhh rajinnya...kuah homemade tu...terima kasih rsepi ni yatie...
BalasPadamehm sedapnyer...
BalasPadamkuahtu selalu der jer dalam peti ais.. nak buat sedniri takderler...
Sedap nyer ... Suke rojak buah, biasa beli jer ...
BalasPadamterima kasih kongsi resepi kuah rojak ne .. nk cuba buat untuk open house emmm
BalasPadamKuah rojak..nyum2 mmg pebret..tq sis share resepi
BalasPadamSalam ...tumpang...kalu sesiapa nak try kuah rojak mak bee ready made bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com.nyum² TQ
BalasPadamMinta izin copy untuk masak yer. Tq. Assalam.
BalasPadam