Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik untuk kita menjalani ibadah puasa..
Diam tak diam dah 13 ramadhan.. bermakna lagi 2 hari dah setengah bulan kita berpuasa.. cepat sungguh masa berlalukan..
Masak apa utk iftar petang ni.. saya masak mee sup ayam ni iftar minggu lepas.. mee tu beli kat kawan ofis.. mak dia buat homemade.. sedap sangat tak ada bahan pengawet.. walaupun dah seminggu dalam peti ais tapi masih elok dan tak putus2.. dia pesan simpan kat frozen tau.. lepas ni nak buat mee kari udang galah pulak..π
Jom intai resepi saya yg mudah ini.. setengah jam siap π
RESEPI MEE SUP AYAM
Bahannya :-
* 1/2 ekor ayam dipotong kecil
* 1 bunjut rempah sup
* rempah 4 sekawan - 3 biji pelaga,1 biji bunga lawang, 2 biji cengkih dan kayu manis
* 3 biji bawang merah
* 4 biji bawang putih
* 1 1/2 inci halia.
Caranya :-
1. Bahan bawang dan halia ditumbuk kemudian tumis bersama dgn rempah 4 sekawan tu. Tumis sehinga wangi..
2. Kemudian masukan ayam kacau sebentar dan masukan air.
3. Kemudian masukkan sup bunjut.. reneh sehingga ayam masak. Kemudian perasakan garam.
Bahan lain :-
* 1 bungkus mee kuning - celur sebentar
* 1 ikat daun sawi - dicelur
* Taugeh - dicelur
* Daun sup dan daun bawang
* Sambal kicap cili api
Siap dihidangkan..
Selamat mencubaπ