Assalamualaikum kekawan... apa khabar? hari isnin yg bizi bagi saya, tengahari baru dapat bersiaran, apatah lagi nak blogwalking kekawan...
Masa pergi pasar tani hari ahad tu selalu jalan dgn Jeeha jer... sekali tu tengok sotong cantik bulat dan besar, sure dalam tu ada telurnya, saya suka telur sotong sedap...
"Mama dah lama tak makan kari sotong" kata Jeeha...
" hehe nak suruh mama buat kari sotong lah tu" jawab sambil ketawa.. Jeeha pun tersenyum simpul mengangguk...
Kari Sotong Munge |
Balik dari pasar tu terus siang semua ikan dan ayam utk stok seminggu dalam peti ais, menu dah ada utk hari tu "Kari Sotong" memenuhi permintaan jeeha... yg kak nabilah lebih suka sambal sotong, tapi dia layan juga kari ni, "siap tanya tak ada bendi ke?" "hehehe tak ada, mama letak kentang jer" jawab saya...
Saya style Yan's Cottage potong sotong bunge hehe
RESEPI KARI SOTONG
Bahan :-
- 500 gm sotong (kerat 3 sotong lepas tu gunting sedikit ditepinya)
- 3 ulas bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji kentang
- 3 sudu besar serbuk kari
- semangkuk air asam (cukup rasa masam yg sesuai)
- 1 cawan santan
- 2 buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 cm kulit kayu manis
- 1 batang serai diketuk
- Setangkai daun kari
- Minyak masak
Caranya :-
- Basuh sotong dan toskan ketepikan
- Tumbuk bawang merah, putih dan halia.
- Panaskan minyak, kemudian tumis bahan tumbuk dan rempah tiga sekawan hingga wangi.
- Masukan kari tumis hingga wangi juga
- Masukan kentang, santan, tunggu sehingga mendidih dan kentang empuk.
- Kemudian baru masuk sotong, daun kari, serai , air asam dan garam.
- Apabila rasa masam dan masin sesuai, bolehlah dihidangkan.